Nog niet zo heel lang geleden, in 2022, stopte GoodLife Foods (het voormalige Beckers) met de productie van worstenbroodjes in Deurne. Op de oude fabriekslocatie aan de Huub van Doorneweg pakt Kadir Ahmed uit Den Bosch nu de draad weer op, maar dan op z’n ‘halals’.
Oud-medewerkers van Beckers reageren verheugd op het feit dat de Bossche ondernemer binnenkort worstenbroodjes en bapao’s van de band laat rollen in Deurne. Pieter Manders werkte ruim veertig jaar in de vermaarde Snackfabriek Beckers. “Ik vind het leuk dat Kadir dit gaat doen. Ik denk dat er wel vraag naar is. Steeds meer mensen eten halal.”
Dat is ook precies de reden dat Ahmed zijn eigen productielocatie begint. “De potentie van halalproducten is enorm, vooral omdat iedereen ze kan eten. Ook mensen zonder moslimachtergrond proberen het.” Uit de cijfers blijkt de groei van halal. In 2022 verkocht het bedrijf Kadir’s net geen 1 miljoen snacks, in 2023 was dit ongeveer 1,5 miljoen.
‘De geur van worstenbrood’
De ondernemer was al een tijdje op zoek naar een geschikt pand dat ruim genoeg is en voldoet aan alle elektritciteitseisen voor de machines die er komen te staan. De oude snackfabriek was helemaal leeg, dus zaken zoals een rijskast en koelcel moeten opnieuw worden aangeschaft. Hiervoor rekent Ahmed op de steun van investeerders. “Het is de bedoeling dat de geur van worstenbrood weer door Deurne gaat wapperen”, zegt de initiatiefnemer.
Dat klinkt Antoinette Gielen, die bijna veertig jaar in de voormalige fabriek plus bijbehorende winkel werkte, als muziek in de oren. “De worstenbroodjes van Beckers waren een begrip in Deurne en omgeving. Mensen kwamen soms hele dozen tegelijk halen. Ik kom nog wel eens oude klanten tegen die zeggen: ‘Wat jammer dat jullie er niet meer zijn.’”
De worstenbroodjes en bapao’s van Kadir’s zullen straks niet op locatie te koop zijn, want er zit geen winkelbestemming meer op het pand. Maar wie ze wil proberen, kan nu al terecht bij de grote supermarkten in Nederland. Deze broodjes zijn nog gemaakt door leveranciers van het bedrijf. De ondernemer neemt straks in Deurne de volledige productie in eigen hand om regie op de kwaliteit te houden.
Rijzen in ‘de televisie’
Net als Kadir’s had ook Beckers destijds zijn eigen recept voor het maken van worstenbroodjes. Deurnenaar Pieter Manders stond jarenlang in de bakkerij van wat in de begintijd nog Snijders & Sonnemans heette. “Ik maakte het deeg dat aan één kant de machine in ging. Aan de andere kant ging het vlees erin. Dan kwamen er gevulde bolletjes uit.”
Vervolgens kwam Antoinette Gielen, door haar oud-collega ‘Netje’ genoemd, in actie. “Ik stond bij ‘de televisie’, ofwel de voorrijskast omdat dat ding de vorm van een tv had. Ik moest de bolletjes recht leggen in de holtes op een plaat. Later in het proces kregen de broodjes hun plattere, langwerpige vorm. Dan gingen ze de grote rijskast in en daarna in de oven.” Zo maakten de medewerkers in de jaren tachtig zo’n drieduizend stuks per uur. Later, toen er vier productielijnen stonden, was dat aantal vijftienduizend.
De twee hebben goeie herinneringen aan hun tijd als fabrieksmedewerkers. “We hebben veel lol gehad met iedereen. Er werkten 35 mensen, inclusief het kantoorpersoneel. We waren één grote familie. Allemaal hielden we van ouwehoeren, om het maar even plat te zeggen, en van feesten. We hebben heel wat personeelsfeestjes gehad in de kantine.”
Uitdelen tijdens de optocht
Daar kan Manders over meepraten. Toen hij in 2010 prins was van De Pottenbakkers kwam de hechte band ook naar voren. “Mijn vrienden en collega’s hadden een eigen wagen gemaakt voor de Zeilbergse optocht. Zij hebben het bij de directie voor elkaar gekregen om drieduizend worstenbroodjes te krijgen. Die hebben ze opgewarmd en in een grote diepvrieskist warm gehouden om uit te delen.”
Helaas voor alle medewerkers kwam in 2022 een einde aan hun samenwerking. GoodLifeFoods, inmiddels eigenaar, besloot toen te stoppen met al haar bakkersproducten. “Er zijn toen heel wat tranen gelaten”, vertelt Antoinette. “We hebben zelfs nog tegen elkaar gezegd: ‘Zullen we het samen kopen?’ Zo erg vonden we het.”
De Deurnese werkte daarna bij een bakker, Manders is nu werkzaam als ict-ondersteuner bij IVO Deurne. Ze zien elkaar nog regelmatig, net als sommige andere oud-collega’s. Met weemoed kijken ze terug op een periode van veertig jaar, maar ze zijn ook nieuwsgierig naar hoe Kadir het gaat aanpakken. “We zouden het heel leuk vinden om eens uitgenodigd te worden. Wat voor machines gebruikt hij bijvoorbeeld? Maar nog belangrijker: Hoe smaken zijn worstenbroodjes?”
Foto’s: Antoinette Gielen, Pieter Manders, Kadir’s, Raymond Rutting, DeurneWiki, DMG