4.3 C
Deurne
vrijdag 22 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneNepagenten actief in Deurne en Vlierden; ‘Oplichters gaan heel slim om met...

Nepagenten actief in Deurne en Vlierden; ‘Oplichters gaan heel slim om met emoties’

Meerdere inwoners van Deurne en Vlierden zijn de afgelopen weken benaderd door nepagenten. De oplichters nemen eerst telefonisch contact op met de beoogde slachtoffers en vertellen dat er veel inbraken in de buurt hebben plaatsgevonden of dat er een ander incident is gebeurd. Daarna vragen ze naar dure spullen, geld of bankpassen en bieden ze aan om deze zogenaamd veilig te bewaren.

Woensdagavond rond 19.15 uur heeft iemand die zich voordeed als politieagent gebeld met een inwoner van Deurne. Die vertrouwde het zaakje niet en heeft daarom het gesprek beëindigd. “Hij belde met een anoniem nummer op onze vaste lijn en beweerde van de politie te zijn”, vertelt de man die werd benaderd door de nepagent. “Er zou een incident hebben plaatsgevonden in de straat en er waren aanhoudingen verricht. Er was een auto bij betrokken waarin wapens en telefoons werden gevonden met onder andere ons telefoonnummer.”

Slecht verstaanbaar
De zogenaamde politieagent vroeg vervolgens of de man iets had gehoord of gezien: “Hij was heel slecht verstaanbaar, waardoor het allemaal al heel onbetrouwbaar overkwam. Ik heb hem ook gezegd dat het helemaal niet kan dat ons telefoonnummer bij dat zogenaamde incident gevonden kon zijn. Omdat ik er geen goed gevoel bij had, heb ik de oproep beëindigd en melding gemaakt.”

Bij de man in Deurne kwam het niet zover dat de nepagent ook thuis aan de deur verscheen, maar stuurgroep Samen Vlierden heeft meldingen ontvangen dat er in Vlierden mensen niet alleen zijn benaderd door nepagenten, maar ook daadwerkelijk zijn opgelicht door criminelen die zich voordoen als politiemedewerkers.

De politie meldt dat agenten nooit bellen om te vragen naar dure spullen, geld of bankpassen: “Geef geen informatie en zeker geen pincodes. Hang op en meld het telefoontje via telefoonnummer 0900-8844.” In het geval dat oplichters aan de deur verschijnen, wordt aangeraden om direct 112 te bellen.

Legitimatiebewijs
Het komt de laatste tijd steeds vaker voor in onze regio dat criminelen zich voordoen als een bankmedewerker of een politieagent om zo geld, bankpassen of sieraden van mensen te ontfutselen. Oplichters dragen soms zelfs delen van een politie-uniform, zoals een politiepolo of alleen een jas. “Een echte agent heeft altijd een compleet uniform aan: met politiejas, hoge schoenen en een riem met politiebenodigdheden zoals handboeien”, meldt de politie.

Daarnaast benadrukt de politie dat een echte agent altijd een legitimatiebewijs bij zich heeft: “Vraag hiernaar. Een echte agent wil deze altijd laten zien. Op het pasje moet een ‘hologram’ staan met het logo van de politie of het woord ‘politie’.”

Aangifte doen
In het geval dat iemand toch in oplichtingspraktijken is getrapt, adviseert de politie om altijd aangifte te doen. Ook burgemeester Buter van gemeente Deurne roept slachtoffers van oplichting op om hier melding van te maken: “Oplichters gaan heel slim om met emoties. Het kan ons allemaal een keer overkomen. In dat geval is het belangrijk om er altijd melding van te maken bij de politie. Helaas kan lang niet alles worden opgelost, maar deze meldingen kunnen helpen toekomstige slachtoffers te waarschuwen.”

Begin oktober kon de politie in de Deurnese wijk Heiakker nog een 17-jarige jongen aanhouden die zich voordeed als politieagent. Een alerte buurtbewoner werd eerder op de dag gebeld door iemand die beweerde van de politie te zijn. Omdat de man het zaakje niet vertrouwde, liet hij een familielid contact opnemen met de echte politie.

Koerier
In het telefoongesprek probeerde de zogenaamde politieambtenaar de Deurnenaar ervan te overtuigen dat hij voor de veiligheid zijn waardevolle spullen mee moest geven aan een koerier die binnen korte tijd bij de man aan de deur zou komen. Toen deze bij het huis verscheen en de bewoner de deur niet opendeed, liep de zogenaamde koerier weer weg.

De politie kon op basis van aanwijzingen van het beoogde slachtoffer de nepagent iets verderop in de buurt aanhouden vanwege oplichting.

Foto: politie

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen