2.3 C
Deurne
woensdag 8 januari 2025
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneVragen VVD over achterblijvende gemeenten Spreidingswet: ‘Beter kunnen wachten met vinger opsteken?’

Vragen VVD over achterblijvende gemeenten Spreidingswet: ‘Beter kunnen wachten met vinger opsteken?’

De Deurnese VVD heeft raadsvragen gesteld over de situatie in Gemert-Bakel en Laarbeek wat betreft het aantal toezeggingen voor de plaatsing van asielzoekers. Omdat onder meer deze twee gemeenten eind oktober vorig jaar geen plannen klaar hadden voor de opvang van asielzoekers, worden de opgaven voor Gemert-Bakel en Laarbeek nu waarschijnlijk gehalveerd.

“Het lijkt er nu op dat deze gemeenten nu voor halsstarrigheid om toezeggingen te doen, beloond worden”, zegt Peter Eijsbouts van de VVD.

Plaatsen tekort
Volgens de Spreidingswet hadden onder meer Gemert-Bakel en Laarbeek die plannen wel klaar moeten hebben en daarom trok minister Faber eind vorig jaar nogmaals aan de bel omdat ze in Noord-Brabant nog 1211 plaatsen tekortkomt. Alleen hoeven die achtergebleven gemeenten nu veel minder asielzoekers te huisvesten. Laarbeek hoeft bijvoorbeeld geen 139 plekken meer te leveren, maar nog slechts 64.

Eijsbouts vraagt zich af of Deurne niet beter had kunnen wachten met de toezegging voor 191 plekken: “Even snel doorrekenen, zou dat betekenen dat als Deurne de vinger niet had opgestoken we nu in plaats van een opgave van 191 plaatsen er wellicht maar 96 hadden hoeven te vervullen.” Dat was volgens Eijsbouts een veel gemakkelijkere en behapbare opgave geweest voor Deurne en haar inwoners.

Zoektocht
Dat er landelijk wordt gewerkt aan maatregelen om de instroom van asielzoekers te beperken, is iets dat de Deurnese VVD volgens Peter Eijsbouts van harte toejuicht: “Zolang deze maatregelen niet van kracht zijn en dus de uitwerking hiervan niet zichtbaar is, ziet ook onze fractie de noodzaak om een oplossing te bieden in de zoektocht naar locaties voor tijdelijke opvang.”

Daarbij benadrukt Eijsbouts dat ook zijn fractie samen met de andere Deurnese politieke partijen heeft gewerkt aan een lokaal beleidskader voor de opvang van asielzoekers. Dit werd begin vorig jaar unaniem aangenomen in de gemeenteraad en stelt maximale grenzen aan het aantal op te vangen asielzoekers ten opzichte van de inwonersaantallen van de dorpskernen.

Kleinere locaties
In de praktijk zou dit voor Vlierden maximaal 15 plaatsen opleveren, voor Neerkant 19, Liessel 33 en in Helenaveen 9 opvangplaatsen. In Deurne zou het totaal aantal op ruim 250 uitkomen, verspreid over de verschillende wijken. Maar volgens Eijsbouts bleek uit de vele besprekingen die met het COA zijn gevoerd om tot het Deurnese beleidskader te komen, dat die organisatie uit praktische overwegingen en kosten geen heil ziet in opvanglocaties met minder dan 150 plaatsen.

Daarom wil het VVD-raadslid weten wat dit betekent voor de situatie in de gemeenten Laarbeek en Gemert-Bakel, die met de nieuwe aantallen ver onder de 150 plaatsen blijven. Eijsbouts vraagt zich af of het COA hierdoor die plekken als niet realiseerbaar ziet voor een opvanglocatie: “Indien deze gemeenten toch een locatie krijgen met veel minder dan de door het COA gewenste aantallen, betekent dit dat het COA dan ook kan instemmen met de kleinere locaties zoals de raadswerkgroep ze in het beleidskader opvang asielzoekers omschreven heeft?”

Omdat het COA de locaties met minder dan 150 plaatsen vooral niet wenselijk vindt vanuit financieel oogpunt, kan Eijsbouts zich voorstellen dat het COA van de gemeenten die kleinere locaties dienen te realiseren een extra bijdrage eist om de meerkosten te delen.

Foto: gemeente Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen