-0.1 C
Deurne
zaterdag 18 januari 2025
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneVoorzorgsmaatregelen in Nederland verlengd vanwege Duitse MKZ-besmetting

Voorzorgsmaatregelen in Nederland verlengd vanwege Duitse MKZ-besmetting

Brancheorganisatie Kalversector SBK heeft besloten om alle sectoraal ingestelde voorzorgsmaatregelen te verlengen tot en met donderdag 23 januari. Tot die datum is het, ongeacht de herkomst, verboden om vleeskalveren aan- of af te voeren. LTO-vakgroep kalverhouderij steunt deze beslissing.

De maatregelen werden vorig week ingesteld na de constatering van mond- en klauwzeer (MKZ) bij een waterbuffel-houderij in de Duitse deelstaat Brandenburg.

Onderzoeksresultaten
Minister Wiersma heeft vrijdag een brief aan de Tweede Kamer gestuurd met de tussentijdse onderzoeksresultaten naar het MKZ-virus in Nederland. 131 bedrijven hadden sinds 1 december 2024 evenhoevige dieren uit Brandenburg geïmporteerd. Hierbij ging het om 126 vleeskalverbedrijven, 4 melkveebedrijven en 1 schapenbedrijf.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA heeft inmiddels alle 3.624 kalveren, 6 runderen en 124 schapen onderzocht, die sinds 1 december uit Brandenburg waren geïmporteerd. Alle PCR-uitslagen zijn negatief: er is geen MKZ-virus aangetroffen in de onderzochte monsters en er is dus geen MKZ in Nederland gevonden. De zogeheten ELISA-antilichamentesten lopen nog. De uitslagen hiervan zijn volgende week bekend.

Het door het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) ingestelde afvoer- en bezoekersverbod voor de kalverhouderij wordt volgende week door de minister opnieuw beoordeeld.

Vaccins
In Duitsland was sinds donderdag opnieuw onrust wegens een tweede MKZ-verdenking. Op een geitenhouderij in Werneuchen, hemelsbreed zo’n 15 kilometer van het besmette bedrijf in Hönow, waren symptomen aangetroffen bij vier geiten. Vrijdagochtend werd bekend dat hierbij geen sprake was van een MKZ-besmetting. Tot op heden is de ziekte in Duitsland beperkt gebleven tot één geïsoleerde besmetting op de buffelhouderij in Hönow.

Duitsland heeft, net zoals Nederland, aangegeven uit voorzorg vaccins te bestellen. Een besluit om dieren te gaan vaccineren is nog niet genomen.

Foto: Pexels

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen