De boete van 2.500 euro die gemeente Deurne bijna vier jaar geleden oplegde aan raadslid Benny Munsters van destijds nog het CDA, moet van de Raad van State ingetrokken worden. Munsters moet van de hoogste rechter vervolgens in ruil daarvoor zijn rechtszaak tegen de gemeente staken. Als Deurne binnen twee weken geen gehoor geeft aan de oproep van de Raad van State, doet de rechter alsnog een uitspraak.
Munsters wijst het voorstel van de rechter niet af. De gemeente staat minder positief tegenover het advies van de Raad van State.
Coronaperiode
De twee partijen stonden vrijdag in Den Haag tegenover elkaar, maar in de zitting bleek al snel dat de Raad van State geen tijd wilde verkwisten aan de zaak die gaat over de kinderkermis die op zaterdag 31 juli 2021 plaatsvond in de tuin van politicus Benny Munsters. Tegenwoordig is hij actief als fractievoorzitter van Onafhankelijke Groep Deurne (OGD), maar destijds was hij nog lid van CDA Deurne. Die partij wilde in de coronaperiode toen kermissen niet waren toegestaan, toch iets ludieks organiseren voor teleurgestelde kinderen en ouders.
Dat moest een klein feestje in de tuin van Munsters worden ‘op een verantwoorde manier en binnen de coronaregels’. Maar de gemeente zag het als een evenement waar een vergunning voor had moeten worden aangevraagd en stuurde Munsters een dwangbevel en een mogelijke boete van 2.500 euro. De ‘Wanne Kermis’ werd daarom vervolgens aangepast naar een besloten feest. De partij stuurde er uitnodigingen voor rond zodat het in hun ogen een privéaangelegenheid werd in iemands eigen tuin die vergunningsvrij mocht plaatsvinden.
Alleen genodigden
De kinderen vermaken zich die zaterdag prima op het terrein aan de Blasiusstraat in onder andere een draaimolen, op een luchtkussen, met een voetbalspel en ze konden blikgooien en eendjes vissen. Hoeve Willem III uit Helenaveen zorgde er voor dat de kinderen in de Zeilberg ook nog konden genieten van een ijsje tussendoor. Om ervoor te zorgen dat alleen mensen met een uitnodiging binnen konden komen, werd aan de ingang van de tuin gecontroleerd of iedereen op de lijst van genodigden stond.
Niettemin legt de gemeente vervolgens aan Munsters een boete op van 2.500 euro op. Omdat de politicus niet van plan is die te betalen stapte hij naar de bezwaarschriftencommissie. Het ging volgens Munsters om een besloten kinderfeest en bovendien was de organisatie in handen van het CDA.
Juiste procedure
De commissie antwoordt dat er niet de juiste procedure is gevolgd omdat de gemeente de aanvraag minstens vijf dagen vooraf had moeten krijgen om te kunnen beoordelen of het een privéfeest was of een evenement. Munsters stapte daarop in 2023 naar de rechtbank, maar kreeg daar geen gelijk en moest de boete blijven betalen.
De zitting bij de Raad van State verliep tot verbazing van Munsters anders dan hij had verwacht. De hoogste rechter bleek de ernst van de zaak anders in te schatten dan de gemeente en vroeg zich af hoe erg het nou eigenlijk is wat er gebeurd is. Gemeente Deurne heeft nu twee weken de tijd om de boete in te trekken en te voorkomen dat er alsnog een uitspraak komt van de Raad van State.
Foto: Agrarisch Zeilberg