15.6 C
Deurne
zaterdag 17 mei 2025
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneProvincie enthousiast over voorstellen aanpak landelijk gebied: ‘Bieden perspectief voor natuur en...

Provincie enthousiast over voorstellen aanpak landelijk gebied: ‘Bieden perspectief voor natuur en landbouw’

Provincie Noord-Brabant is positief over de voorstellen die zijn ingediend voor de versnelling van de Aanpak Landelijk Gebied (ALG). Voor twaalf Brabantse gebieden, waaronder de Peel, was gevraagd om uiterlijk 15 mei met concrete projectvoorstellen te komen. Dat heeft volgens de provincie suggesties opgeleverd ‘die positief bijdragen aan de doelen voor natuur, water- en klimaat in het Brabantse buitengebied en die een duurzaam perspectief bieden voor de landbouw’.

Gedeputeerde Hagar Roijackers van Natuur, Milieu en Aanpak Landelijk Gebied is enthousiast: “Mooi dat de gebieden in korte tijd hun visies en plannen tot meer concrete voorstellen hebben kunnen uitwerken. Het is nu aan ons om deze te beoordelen, met als doel dat ze de plannen en projecten zo snel mogelijk kunnen gaan uitvoeren. Zodat we ons landelijk gebied samen met onze partners kunnen blijven doorontwikkelen en Brabant open kan blijven.”

Snelheid
De provincie gaat de voorstellen in de komende zes weken beoordelen. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de bijdrage aan de doelen voor natuur, water en klimaat. Brabant wil ook rekening houden met de snelheid van uitvoering, bestuurlijk draagvlak, maatschappelijke impact, kosten en ruimtelijke inpassing: “Het doel is om de plannen en projecten met een positieve beoordeling snel richting uitvoering te brengen met het geld en de menskracht die beschikbaar zijn.”

Daarbij helpt de provincie Noord-Brabant de betrokken partijen met advies, ondersteuning en inzet van beleid, financiering, grond en capaciteit. De provincie is ook partner in de gebiedsgerichte aanpak en mede-opdrachtgever in veel van de uitvoeringsprojecten.

Wettelijke doelen
Met de Aanpak Landelijk Gebied wil Brabant koers houden op de wettelijke doelen op het gebied van natuur, water en klimaat, in samenhang met een duurzaam perspectief voor de landbouw. De focus ligt hierbij op de uitvoering in de twaalf gebieden waar met een groenblauwe gebiedsgerichte aanpak (GGA) gewerkt wordt. De vraag om voorstellen aan de gebieden is hier een onderdeel van.

Sinds 2021 werkt Brabant in de GGA intensief samen met andere organisaties om het Brabantse landelijke gebied te versterken. Dit zijn onder meer de waterschappen, gemeenten, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Ook particuliere grondeigenaren, de agrarische sector en andere belanghebbenden worden betrokken, om zo met elkaar slimme combinaties van oplossingen te bedenken op gebied van water, bodem en lucht. “Zodat de natuur zich kan herstellen en de landbouw toekomstperspectief houdt”, aldus de provincie.

Met de Aanpak Landelijk Gebied gaat Brabant nu een stap verder en versnelt de uitvoering van bestaande én nieuwe plannen.

Foto: Brabants Landschap

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen