8.8 C
Deurne
maandag 3 oktober 2022
Home- St. JozefparochieAangepaste viering 100 jaar eerste heilige mis Sint Jozefparochie

Aangepaste viering 100 jaar eerste heilige mis Sint Jozefparochie

In de Sint Jozefkerk in de wijk Sint Jozefparochie werd afgelopen zaterdag 7 november gevierd dat het precies 100 jaar geleden was dat daar de eerste heilige mis plaatsvond. Door de coronaregels mochten er maar 30 gasten aanwezig zijn tijdens het stilstaan bij 100 jaar Sint Jozefparochie en 100 jaar Sint Jozefkerk. In de mis die werd geleid door pastoor Paul Janssen werd ook een cheque van 3000 euro uitgereikt voor de restauratie van een glas-in-loodraam. De viering stond eigenlijk gepland voor 19 maart van dit jaar maar kon toen door het coronavirus niet doorgaan.

Pastoor Janssen zong ook een lied samen met Mirjam Aarts, die hem begeleidde op gitaar. Een speciaal voor deze gelegenheid gemaakt zangstuk “Jozef, man van Nazareth”. In de overweging stond de pastoor stil bij Sint Jozef, om ook een andere kant van deze man te belichten.

Steentje bijdragen
Het gedicht ‘Een steentje bijdragen’ dat tijdens de dienst klonk, werd ook op 27 oktober 2019 voorgedragen door vrijwilligers, verenigingen en ondernemers in de wijk bij de start van het jubileumjaar. Hiermee werd zaterdag opnieuw de saamhorigheid in de wijk benadrukt. Vorig jaar op 27 oktober 2019 startte de viering van 100 jaar Sint Jozefparochie, toen nog niet wetende dat dit jubileumjaar door de komst van corona heel anders zou verlopen dan gepland. Er stonden vele activiteiten op het programma waarbij diverse verenigingen en vele vrijwilligers uit de Sint Jozefparochie betrokken zouden zijn. Helaas zorgde het coronavirus er voor dat veel activiteiten niet door konden gaan.

Jubileumjaar
Voorzitter Luc Naus van de werkgroep 100 jaar Sint Jozefparochie keek afgelopen zaterdag in de mis nog even kort terug op hoe anders het jubileumjaar eruit had moeten zien in zijn toespraak. Hij bedankte alle vrijwilligers en verenigingen die samen aan een prachtig programma hadden gewerkt en stond stil bij het verlies van werkgroep lid Mia Willems-van Roosmalen die overleed op 17 oktober en hij wenste de familie veel sterkte toe.

‘Bevrijdingsfeest’
Daarna maakte hij bekend dat deze viering niet de afsluiting is van het jubileumjaar en dat de werkgroep nog één activiteit in het vooruitzicht houdt voor de wijk. “Als het coronavirus helemaal voorbij is zal er als een soort ‘bevrijdingsfeest’ een grote activiteit worden georganiseerd voor de wijk”, vertelt Naus.

Glas-in-loodraampjes
Aan het einde van de viering in de Sint Jozefkerk reikte Luc Naus samen met werkgroep-lid Leo Cuijpers een cheque van 3000 euro uit aan pastoor Janssen waarmee één origineel raam, bestaande uit 9 glas-in-loodraampjes nu helemaal gerestaureerd kan worden. De herstelwerkzaamheden zullen worden uitgevoerd door de uit de Sint Jozefparochie afkomstige Lieke Leenders die als professioneel glazenier deze raampjes vakkundig kan restaureren.

De mis werd uitgezonden via livestream en is nog terug te zien op kerkdienstgemist.nl via deze link: https://kerkdienstgemist.nl/stations/1480/events/recording/160477200001480

Foto: Werkgroep 100 Jaar Sint Jozefparochie

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen