Eén van de eerste organisaties die tegen de aangescherpte regels voor evenementen aanliep was het bestuur van het IJsfestijn. Maar ook bijvoorbeeld carnavalsverenigingen krijgen nu ineens te maken met een flinke toename aan regels van de gemeente bij hun vergunningsaanvraag. Ruud Kuijpers van DeurneNU vreest dat hierdoor op termijn eerder minder dan meer evenementen worden georganiseerd.
“De vergunningen voor deze evenementen worden aangevraagd door vrijwillige organisaties die er voor zorgen dat de leefbaarheid wordt bevorderd binnen onze gemeente. Dit zouden we als gemeente toe moeten juichen en maximaal moeten faciliteren”, zegt Kuijpers.
Onduidelijk
Zijn fractie ontvangt sinds het najaar steeds meer geluiden van verenigingen, stichtingen en organisaties dat de eisen voor het afgeven van vergunningen voor evenementen zijn aangescherpt. Door de toegenomen eisen worden deze vrijwillige organisaties volgens Kuijpers opgezadeld met een toename van administratieve lasten en handelingen.
Het raadslid van DeurneNU zegt dat voor organisaties soms onduidelijk is wat er aangeleverd moet worden bij een evenementenvergunningsaanvraag. Vaak ontbreekt volgens hem ook de kennis over waar bijvoorbeeld een draaiboek van een evenement aan moet voldoen. Kuijpers pleit er daarom voor dat er op de website van de gemeente een lijst komt waarop alle documenten vermeld staan die verplicht zijn. Ook zou hij graag zien dat er voorbeelddocumenten op de website van de gemeente worden geplaatst, zodat de aanvrager beter weet wat er van hem of haar wordt verwacht.
Zeer gedetailleerde gegevens
Ook blijkt uit geluiden die DeurneNU hebben bereikt, dat er bij de vergunningsaanvraag soms zeer gedetailleerde gegevens worden gevraagd over de invulling van vrijwilligers gedurende het evenement. Ruud Kuijpers vraagt zich af waarom dit soort gegevens nodig zijn. DeurneNu wil verder onder meer weten wanneer precies de aangescherpte regels zijn gaan gelden. Ook wil de partij weten waarom deze ontwikkeling nodig is en of de gemeenteraad hier meer bij betrokken kan worden.
Daarbij benoemt Ruud Kuijpers ook de tijdsdruk die een belangrijke rol speelt in het aanvraagtraject: “We krijgen van verschillende organisaties terug dat het afgeven van de vergunning pas op het allerlaatste moment gebeurt, zelfs tot een dag voor aanvang van het evenement.” Dit geeft volgens het raadslid onnodig veel stress: “Vaak zijn deze organisaties dan al volop met de opbouw van het evenement bezig, terwijl ze dan nog niet weten of ze wel vergunning krijgen. Als een vergunning op tijd wordt aangevraagd, mag ook op tijd een reactie van de gemeente verwacht worden.”
Foto: gemeente Deurne