20.9 C
Deurne
zondag 19 mei 2024
Home- DeurneAanleg glasvezel heeft begaanbaarheid Deurne volgens VVD geen goed gedaan: ‘Gewoonweg schandalig’

Aanleg glasvezel heeft begaanbaarheid Deurne volgens VVD geen goed gedaan: ‘Gewoonweg schandalig’

De aanleg van glasvezelkabels heeft er voor gezorgd dat de stoepen in Deurne op sommige plaatsen bijna een hindernisparcours zijn geworden. De VVD in Deurne heeft raadsvragen gesteld over de vele losliggende stoeptegels en op bepaalde plekken gevaarlijke situaties. De gemeente geeft aan dat er begin januari een extra toezichthouder is ingehuurd om uitsluitend toezicht te houden op de glasvezelwerkzaamheden.

De VVD had meldingen gekregen van inwoners over plaatsen waar de situatie na de aanleg van de glasvezelkabels er niet bepaald beter op is geworden: “Klinkers op zijn kant, want anders past het niet meer, stoeptegels waar stukken af zijn geslagen of enkele centimeters hoger of lager liggen. En helaas niet alleen in de openbare ruimte, maar ook bij bedrijven en woningen. Op sommige plaatsen gewoonweg schandalig, als we sommige inwoners mogen geloven”, zegt Mark van den Heuvel van VVD Deurne.

Extra toezichthouder
Daarom wil hij weten of er actief wordt gecontroleerd op hoe de aannemers te werk gaan en de openbare ruimte achterlaten na uitvoering van de werkzaamheden. De gemeente meldt dat er een toezichthouder elke dag buiten loopt en alle partijen aanspreekt. “Natuurlijk kan de toezichthouder niet elke dag alle werkzaamheden bezoeken”, legt de gemeente uit. Daarom is er vanaf begin dit jaar ook een extra toezichthouder bijgekomen.

Niet verbeterd
Door de controleurs is na de werkzaamheden voor de aanleg van de glasvezelkabels verschillende keren geconstateerd dat het straatwerk niet correct was hersteld. “Ondanks toezeggingen is dit niet verbeterd en is het werk een aantal keren stilgelegd”, zegt de gemeente. Als het straatwerk niet goed is teruggelegd en na waarschuwingen nog steeds niet correct is hersteld, huurt de gemeente een stratenmaker in die op kosten van de veroorzaker het straatwerk herstelt.

Slecht teruggelegd
Van den Heuvel van de VVD wijst er op dat er ondanks het toezicht plekken zijn waar het goed mis is. Als voorbeeld schetst hij de situatie in de St. Jozefparochie waar groot onderhoud werd uitgevoerd aan wegen en voetpaden: “Compleet wegdek en stoeptegels vervangen, alles weer strak en recht. Maar als je nu naar deze, en ook andere locaties kijkt, dan is niet alleen zichtbaar dat de stoep weer open heeft gelegen, maar is deze gewoonweg slecht teruggelegd.”

Goede infrastructuur
Dat er een goede infrastructuur bestaat in Deurne, is volgens Van den Heuvel belangrijk voor inwoners en ondernemers: “Gas, water en licht, maar vandaag de dag ook een goede internetverbinding zijn essentieel.” Ook snapt de VVD’er dat de aanleg van welke nieuwe infrastructuur dan ook een bepaalde mate van overlast zal veroorzaken. “Kabels moeten worden gelegd in bermen, onder wegen door en onder de stoep. En zolang alles netjes wordt hersteld is dit geen probleem, echter blijkt dit in de meeste gevallen niet zo te zijn”, concludeert Van den Heuvel.

Verhaal halen
Hij geeft aan dat ook inwoners en ondernemers problemen ervaren op eigen terrein en dat opritten en parkeerplaatsen niet in de originele staat worden teruggebracht. Daarom stelt hij de vraag: “Hoe en waar kunnen zij verhaal halen? Voor zowel op eigen terrein als meldingen die betrekking hebben op de openbare ruimte.” De gemeente geeft aan dat als straatwerk verzakt is, de aannemer die de glasvezel heeft gelegd moet terugkomen om het te herstellen of dat de kosten vergoed worden door de aannemer. “Met de melders die bekend zijn bij ons, is contact geweest”, meldt de gemeente.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen