Het aantal besmettingen van dieren met het blauwtongvirus in de gemeente Deurne is verder gestegen van 9 naar 11 gevallen. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) die donderdag bekend zijn gemaakt.
Er wordt bij de besmettingen onderscheid gemaakt tussen gevallen die klinisch positief en PCR-positief zijn. Bij klinisch positief zijn de besmettingen geconstateerd op basis van kenmerkende symptomen, zonder dat dit verder onderzocht is in een laboratorium. PCR-positief betekent dat de gevallen daadwerkelijk door bloedonderzoek zijn bevestigd.
Gemeente Deurne
In Helenaveen zijn er twee klinisch positieve gevallen en twee PCR-positieve besmettingen geconstateerd. Van de vier gevallen in Liessel is er één klinisch positief en zijn er drie PCR-positief. Het blauwtongvirus heeft in Neerkant geleid tot twee PCR-positieve gevallen en in Deurne tot één besmetting die PCR-positief bleek.
Ook in de rest van onze regio verspreidt de ziekte die onder meer bij schapen, geiten en runderen voorkomt zich ook in rap tempo. Deze week werd in de gemeente Asten een eerste besmetting gemeld in Heusden. In Someren zijn al vijf gevallen bekend en in Lierop twee. In Helmond en Milheeze is in elke plaats één besmetting geconstateerd.
Veel gevallen in Limburg
Vooral aan de andere kant van de provinciegrens grijpt het blauwtongvirus in Limburg nog heviger om zich heen. In Sevenum zijn op dit moment tien gevallen bekend, in Evertsoord vijf en Ysselsteyn, Venray en America melden elk vier besmettingen. In Griendtsveen is tot nu toe één geval bekend.
Blauwtong is een virusziekte die voorkomt bij schapen en andere herkauwers als geiten en runderen. Ook hert- en kameelachtigen kunnen het krijgen. De besmettingen komen door de beet van kleine muggen (knutten) die besmet zijn met het virus. Blauwtong is geen zoönose en kan niet overgaan van dier op mens.
Blauwe tong
Alleen bij dieren die erg ziek zijn kleurt de tong blauw. Andere symptomen van het virus zijn: hoge koorts, aanmaak van veel speeksel, kwijlen en zwelling van de kop, tong en lippen. De beesten kunnen ook een ontsteking van de kroonrand bij de hoeven krijgen waardoor ze kreupel lopen, veel liggen en met een bolle rug gaan staan om de pijn in de poten te verlichten. In veel gevallen willen ze ook niet meer eten.
Als gevolg van deze symptomen kunnen dieren overlijden. Vooral schapen hebben veel last van de ziekte. Infecties bij andere dieren zoals runderen en geiten verlopen vaak met minder ernstige verschijnselen. Besmette runderen hebben vaak wel veel virus in het bloed en het virus blijft ook langer in het bloed. Daardoor is er meer risico dat runderen de ziekte verspreiden.
Sinds september 2023 zijn er besmettingen met blauwtong vastgesteld. De laatste keer dat dit virus in Nederland voorkwam was in 2009.
Foto: Pexels