6 C
Deurne
zaterdag 9 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneAantal inwoners in gemeente Deurne stijgt minder hard dan in rest van...

Aantal inwoners in gemeente Deurne stijgt minder hard dan in rest van Nederland

Het inwoneraantal van gemeente Deurne is sinds april 2016 minder hard gegroeid dan gemiddeld in de rest van Nederland. In totaal wonen er nu 33.329 in onze gemeente. Dat is een stijging van 4,1 procent ten opzichte van acht jaar geleden. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Met het huidige aantal inwoners staat Deurne op de 167ste plaats van de lijst waarin gemeenten zijn gerangschikt op basis van inwoneraantallen.

Nieuwkomers
De groei van het aantal Deurenaren komt voort uit de hoeveelheid mensen die in onze gemeente zijn komen wonen sinds april 2016. Dat zijn er 10.207, terwijl er maar 8653 vertrokken uit Deurne. Het aantal nieuwe inwoners die door geboorte zijn toegevoegd aan het bevolkingsregister in Deurne ligt in dezelfde periode met 2375 lager dan het aantal overlijdensgevallen; dat aantal is 2636.

Landelijk gezien is afgelopen week de grens van 18 miljoen inwoners gepasseerd. Sinds 2016 zijn er een miljoen inwoners bijgekomen. Vooral gemeenten in de Randstad zijn gegroeid. Amsterdam kreeg er in die periode in absolute zin de meeste inwoners bij: bijna 80.000. Na de vier grote steden groeide Almere het meest. In 29 van de huidige 342 gemeenten is het aantal inwoners juist afgenomen tussen 2016 en 2024. In de gemeente Eemsdelta nam het aantal inwoners het meest af, gevolgd door Sittard-Geleen en Kerkrade.

Rondom grote steden
In de gemeenten rondom de grote steden groeide de bevolking naar verhouding het snelst, zoals in Blaricum, Waddinxveen, Rijswijk en Diemen. Deze gemeenten groeien doorgaans vooral doordat er meer mensen naartoe verhuizen dan er vertrekken, maar er worden ook meer kinderen geboren dan er mensen overlijden. Van de vier grote steden groeide Utrecht tussen 2016 en 2024 naar verhouding het snelst (10,4 procent) en Rotterdam het minst snel (6,4 procent).

De grote steden verloren inwoners doordat er meer mensen uit de stad verhuisden dan ernaartoe gingen, maar groeiden door buitenlandse migratie en doordat er meer kinderen geboren werden dan er mensen overleden. De provincie met de sterkste groei was Flevoland (11,6 procent), gevolgd door Zuid-Holland en Utrecht (elk 7 procent). Limburg groeide met 1,5 procent het minst snel.

Randen van Nederland
Het aantal inwoners daalde vooral aan de randen van Nederland, zoals in Zuid-Limburg, Groningen, de Achterhoek en Zeeuws-Vlaanderen. Tussen 2016 en 2024 nam het aantal inwoners relatief het sterkst af in Simpelveld (-4,5 procent), gevolgd door de gemeenten Eemsdelta (-4,3 procent) en Gulpen-Wittem (-3,1 procent).

In krimpgemeenten overlijden vaak meer mensen dan er kinderen geboren worden, soms gecombineerd met een groter aantal mensen dat uit de gemeente verhuist dan er komt wonen. Ook in enkele meer centraal gelegen gemeenten kromp het aantal inwoners, bijvoorbeeld in IJsselstein waar meer mensen vertrokken dan er naartoe verhuisden.

Foto: DMG

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen