Omwonenden in de buurt van bedrijventerrein Kranenmortel maken zich zorgen over de combinatie van de soorten industrie die vlakbij de woonwijken Zeilberg en Koolhof in Deurne wordt toegestaan. Actiegroep (G)een Frisse Toekomst (GFT) laat in een brief aan de gemeente weten, de situatie zorgelijk te vinden.
Op een afstand van ongeveer 500 tot 700 meter van bewoond gebied staan bedrijven in een milieu-categorie die ook geldt voor bijvoorbeeld een landbouwchemicaliënfabriek, farmaceutische grondstoffenfabriek, gasbehandelingsinstallatie of verf- en lakfabriek. Maar ook een kruit- of vuurwerkfabriek zoals bij de ramp in Enschede valt binnen diezelfde categorie.
Milieu-categorieën
Op de meeste industrieterreinen in de gemeente Deurne zoals het nieuwe terrein van de Willige Laagt in Liessel, geldt standaard dat er bedrijven zich mogen vestigen in de milieu-categorie 2 tot en met 3.2. Dat betekent dat daar geen zwaardere industrie mag plaatsvinden. Maar bedrijventerrein Kranenmortel is van oudsher een gebied waar bedrijven in milieu-categorieën hoger dan 3.2 zijn gevestigd. In 2006 is door de Milieudienst geïnventariseerd welke bedrijven met categorie 3.1 en hoger zich op het industrieterrein bevinden. Deze inventarisatie is volgens de actiegroep verouderd en zou moeten worden geactualiseerd.
Kwetsbaar
De grote industriële bedrijven in de milieu-categorieën 4 en 5 zijn bijvoorbeeld Driessen Transport, Metabel, Attero, de milieustraat en Gebroeders Aldenzee. Vooral het gebied tussen de Energiestraat-Ampèrestraat-Voltstraat-Indumastraat is een kwetsbaar punt volgens Actiegroep (G)een Frisse Toekomst. Daar zijn bedrijven in de categorie 5.1 toegestaan die vergelijkbaar zijn met de gevaren van een kruit- of vuurwerkfabriek.
‘Vlakbij woonwijk’
De actiegroep vraagt aan de gemeente om uit te zoeken of bepaalde bedrijven wel op een industrieterrein vlakbij een woonwijk horen. Afvalverwerker Attero heeft bijvoorbeeld een zwavelzuurtank, ammoniaktank en veel compost. Dat is volgens de actiegroep gevaarlijk materiaal omdat er dicht in de buurt ook een gasopslag is van Marco Gas en een filiaal van Metabel met zink, koper en ijzerverwerking. Daarnaast maakt de actiegroep zich zorgen over de gevaarlijke stoffen die door treinen tussen Rotterdam en Duitsland worden vervoerd per trein en waarvan de route zich precies langs het industrieterrein Kranenmortel en de woonwijken bevindt.
Kettingreactie
In 2018 was er ook al bezorgdheid bij omwonenden over het terrein toen na onderzoek bleek dat het bedrijf Marco Gas meer gasflessen op het terrein aan de Voltstraat had staan dan wettelijk mocht. Omwonenden gaven toen ook al aan zich zorgen te maken over de brandveiligheid en bijbehorende risico’s van de opslag van gas, vooral gezien de omringende bedrijven waardoor bij brand een kettingreactie kan ontstaan. Marco Gas paste daarop in 2020 een deel van de plannen aan en er zou alleen tot maximaal 49 ton propaangas opgeslagen worden en geen gas worden overgeheveld.
Ondeugdelijke vergunning
Jaren daarvoor was er ook ophef rond het industrieterrein in Deurne. Uit een onderzoek van tv-programma Zembla bleek in 2001 dat de provincie Noord-Brabant een ondeugdelijke milieuvergunning had afgegeven voor het metaalrecyclingbedrijf OSBO (tegenwoordig Metabel) op bedrijventerrein Kranenmortel in Deurne. De hiaten werden opgelapt door middel van een gedoogbeschikking, meldt Zembla in de oude reportage. Het gevolg was dat elke instantie die bij de handhaving betrokken is zoals brandweer, milieudienst, politie en justitie niet meer weet wat wel en niet mag en niemand meer optreedt. In het tv-programma gaf de Brabantse gedeputeerde Verheijen toen aan dat de overheid vaak machteloos staat: “Bedrijven die calculerend gedrag vertonen hebben op dit moment vrij spel.”
Foto: Funda