Het voormalige MOB-complex aan de Oude Peelstraat in Helenaveen dat sinds 2015 in gebruik is voor airsoft-activiteiten, mag blijven bestaan als het aan B&W van Deurne ligt. Het college meldt dat het positief staat tegenover de wijziging van het Omgevingsplan die hiervoor nodig is. Voor wat betreft het laten voortbestaan van het bijbehorende kampeerterrein vinden burgemeester en wethouders dat dit niet wenselijk is.
De voormalige militaire gebouwen werden vroeger gebruikt als opslag voor het Korps Mobiele Colonnes/Centraal Depot Geneeskundige Dienst en stammen nog uit de tijd van de Koude Oorlog. De meeste van deze mobilisatiecomplexen waren van ongeveer 1956 tot 2000 in bedrijf.
Replica wapens
Sinds oktober 2015 vinden er in de hal in Helenaveen airsoft-activiteiten plaats. Dit is een schietsport waarbij twee of meer teams het tegen elkaar opnemen in verschillende omstandigheden. Er wordt in tegenstelling tot bij paintball geschoten met replica’s van echte vuurwapens. Bij airsoft wordt niet met kogels, maar met zogenoemde ‘bb’s’ geschoten. Dit zijn kleine kunststof balletjes met een diameter van zes millimeter.
Voor de activiteiten was door de gemeente Deurne voor een periode van tien jaar een omgevingsvergunning verleend voor het afwijken van de voorschriften van het bestemmingsplan. Die termijn verloopt volgend jaar en daarom heeft de eigenaar van het airsoft-complex nu een aanvraag gedaan om het Omgevingsplan definitief te wijzigen.
‘Impact is beperkt’
Wethouder Marjan Vrijnsen-de Corte zegt dat het college van mening is dat dit zonder problemen mogelijk is: “De impact van deze ontwikkeling is beperkt omdat het inpandige activiteiten betreft en er specifieke voorwaarden worden opgenomen voor deze ontwikkeling. In dit geval is er sprake van een indoor airsoft-terrein. Het risico op bijvoorbeeld geluidsoverlast en overlast door kogeltjes is hierdoor beperkt.”
De huidige airsoft-activiteiten leiden volgens Vrijnsen-de Corte niet tot overlast: “Er zijn de afgelopen vier jaar geen meldingen binnengekomen bij de gemeente Deurne over overlast als gevolg van airsoft-activiteiten op deze locatie.” Volgens de wethouder heeft het aanpassen van het Omgevingsplan ook nog een groot voordeel: “Door deze herbestemming voorkomen we leegstand en het risico op verpaupering van grootschalige bedrijfsbebouwing in het buitengebied.”
Kampeerterrein
Het college wil geen medewerking geven aan de wens om ook de bijbehorende camping te laten bestaan. Hierop verblijven tot nu toe regelmatig airsoft-deelnemers die meerdere dagen in de hal spelen. “Het ondergeschikte kampeerterrein op deze locatie biedt geen meerwaarde en is niet wenselijk. Voor kamperen in het buitengebied is er al ruim voldoende aanbod”, aldus Vrijnsen-de Corte.
Naast de wijzigingen in het Omgevingsplan worden er afspraken vastgelegd in een toekomstige ruimtelijk plan over de openingstijden en het toegestane oppervlakte aan vierkante meters voor een horecagedeelte en een airsoft-winkel. Het is uiteindelijk aan de gemeenteraad om definitief een beslissing te nemen over het voorstel van het college.
Foto’s: gemeente Deurne/Pixabay