10.6 C
Deurne
vrijdag 3 mei 2024
Home- DeurneAl ruim drie maanden woont hij in zijn bestelbus; Han stuurt noodkreet...

Al ruim drie maanden woont hij in zijn bestelbus; Han stuurt noodkreet aan gemeente Deurne

Han Boorsma leeft al ruim drie maanden in zijn rolstoelbus in Deurne. Hij heeft een noodkreet gestuurd aan het college en de gemeenteraad over zijn situatie. In de brief geeft hij aan dat hij het liefst terug wil naar zijn aangepaste woning en desnoods het huis wil nalaten aan de gemeente, als dat voor een oplossing kan zorgen.

Boorsma raakte dakloos na een echtscheiding, toen de rechter hem uit huis plaatste na een incident in de privésfeer. Het pand staat, ook op last van de rechter, te koop. De ex-vrouw van Han wil wel verhuizen, maar hij wil niets liever dan terug naar zijn oude stek.

Vertrouwde omgeving
“Zelf wil ik blijven wonen, in de huidige reeds aangepaste woning. Er is immers voor 350.000 euro in ons huis gestoken, dit wegens onze beperkte kinderen, alle drie in de rolstoel, en vrij recent mijn beenamputatie, ik zit ook in de rolstoel”, legt Han uit. Ook is het volgens hem dan een vertrouwde omgeving voor het geval zijn gehandicapte kinderen komen logeren.

Alleen heeft Boorsma daar niet voldoende financiële middelen voor. In een wanhoopspoging vraagt hij de gemeente nu om hulp in de vorm van een lening, zodat hij daarmee zijn ex-vrouw kan uitkopen. Daarvoor wil hij indien nodig het huis nalaten aan de gemeente, wanneer hij zou komen te overlijden. “Ik zie geen andere oplossing”, zegt Han in de brief.

Daarbij benadrukt hij dat er ook vanwege het welzijn van zijn ex-vrouw en zijn kinderen snel een oplossing moet komen: “Het is de meest simpele weg om mijn ex-vrouw vooruit te helpen, want als het met haar niet goed gaat, gaat het met de kids ook niet goed.”

Te druk
Han kon een plek krijgen in de daklozenopvang van SMO Helmond, waar de gemeente voor dit soort zorg mee samenwerkt. Maar daar voelde Boorsma zich helemaal niet thuis: “Ik voel me daar niet op mijn gemak tussen de drank- en drugsverslaafden. Bovendien is het veel te druk in een stad voor mij. Ik heb autisme en kan niet tegen veel prikkels.”

De gemeente heeft al meerdere keren contact gehad met Boorsma om tot een oplossing te komen voor zijn situatie, waarbij ook Zorg in Deurne werd ingeschakeld om te onderzoeken wat er mogelijk is binnen de huidige wet- en regelgeving. De brief van Boorsma is inmiddels in handen van het college van B&W voor verdere afhandeling en staat voor dinsdag 26 september op de agenda voor behandeling in de gemeenteraad.

Lees ook: Liever wonen in een busje dan in de daklozenopvang in Helmond

Foto: Martien van Dam

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen