De politie heeft acht mannen aangehouden op verdenking van oplichting en het deelnemen aan een crimineel samenwerkingsverband. De verdachten komen onder andere uit Deurne, Helmond en Asten en zijn tussen de 22 en 35 jaar oud. De verdachten zouden mensen in heel Nederland onterecht een buitensporig bedrag hebben laten betalen voor ‘elektriciens’, die vaak niet het werk leverden dat ze hadden beloofd.
Onder de mannen die zijn aangehouden, bevinden zich volgens de politie vermoedelijk zowel leidinggevenden van de organisatie als de malafide elektriciens, die het werk zouden uitvoeren. De verdachten worden verhoord en zitten vast.
Data-centrum
De zaak kwam aan het rollen nadat in januari 2022 een controle plaatsvond op een locatie aan De Huufkes in Nuenen. Hier werd een soort kantoor met een data-centrum aangetroffen, verdeeld over verschillende ruimtes. Er werden meerdere pinapparaten, facturen en andere spullen gevonden die de aandacht van de politie trokken.
Er bleek al een onderzoek te lopen van de politie in Amsterdam naar enkele personen die in verband konden worden gebracht met het Nuenense kantoor. Omdat het data-centrum en de verdachten in de regio Oost-Brabant verbleven, leidde de recherche in Helmond het onderzoek dat volgde. Dat gebeurde in nauwe samenwerking met het team in Amsterdam, ketenpartners en enkele andere politie-eenheden. “In anderhalf jaar onderzoek werd duidelijk dat er erg veel slachtoffers zijn die in de val zijn getrapt van de ‘elektriciens’. Zij waren in het hele land actief en we hebben ruim 500 aangiftes en meldingen van deze oplichting ontvangen”, meldt de politie.
Nep-websites
De zogenaamde elektriciens en hun bazen gingen slinks te werk, zegt het onderzoeksteam: “Ze maakten misbruik van de situatie en van hun slachtoffers. Die zaten in veel gevallen buiten reguliere werktijden met een groot elektriciteitsprobleem waardoor ze een 24/7 nood-elektricien nodig hadden.”
De nep-elektriciens kopieerden onder andere websites van bestaande bedrijven en pasten de URL-link aan, met een minimaal verschil zoals een extra leesteken. “Vervolgens betaalden ze forse bedragen aan Google, om met hun nep-website bovenaan de zoekpagina te komen. Op die manier kwamen nietsvermoedende slachtoffers met ‘elektriciensnood’ bij deze malafide organisatie uit. Het noodnummer van de 24/7 elektriciens werd gebeld en klanten kregen vervolgens een telefonist(e) aan de lijn. Daarop werd een malafide elektricien naar de klant gestuurd”, legt de politie uit.
15.000 euro
In sommige gevallen is het slachtoffer wel geholpen, maar werd vervolgens een enorm hoog bedrag geëist. Vaak ging het om duizenden euro’s. Er is een voorbeeld van iemand die meer dan 15.000 euro moest betalen voor een reparatie. In andere gevallen heeft de ‘elektricien’ de boel alleen maar verslechterd en volgens de politie slachtoffers in nog meer problemen gebracht. “Bijvoorbeeld door een redelijk goede elektriciteitskast te vervangen door een oud apparaat en vervolgens te doen alsof het probleem daarmee was opgelost. Uit camerabeelden blijkt ook dat een malafide elektricien bij een slachtoffer thuis een aansteker onder de draden van een elektriciteitskast houdt, met alle gevaren van dien”, vertelt de politie.
Het onderzoeksteam concludeert dat in alle gevallen bijzonder hoge bedragen werden gevraagd voor de reparaties, die niet te rechtvaardigen zijn. “Als slachtoffers het niet vertrouwden werden ze geïntimideerd, waardoor velen toch het absurd hoge bedrag hebben betaald. Ook werd een klant geholpen bij het verhogen van de limiet voor online betalingen, zodat de rekening ter plaatse betaald kon worden”, aldus de politie.
Aandachtspunten
Om te voorkomen dat je wordt opgelicht door een malafide elektricien, heeft de politie een lijst opgesteld met aandachtspunten: “Het is lastig om helemaal te voorkomen dat je met een malafide ‘vakman’ in zee gaat. Er zijn wel een aantal dingen waar je op kunt letten.”
- Een verplichte KvK-nummer.
- Controleer altijd of er bezoek- of vestigingsadres op de website staat.
- Check of de elektricien een erkend keurmerk heeft, zoals UNETO-VNI of in ieder geval het NEN-3140 VOP certificaat heeft.
- Bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) kan je controleren hoe oud een website is. Als een website recent is aangemaakt kan dat verdacht zijn.
- Google naar recensies van het bedrijf of Google de naam van het bedrijf met ‘opgelicht’ erachter.
- Als laatste is het ook altijd handig om vooraf een prijs af te spreken en daar duidelijkheid over te krijgen. Reageert de elektricien hier vaag op? Wees dan extra alert en bel nog even verder.
- Krijg je te maken met een malafide ‘vakman’ en/of voel je je geïntimideerd op dat moment? Bel dan direct 112 (in geval van spoed) of 0900-8844. Mocht het te laat zijn en je bent toch in de val gelokt? Maak dan een melding bij de Fraudehelpdesk en doe aangifte bij de politie.
Bekijk hier de beelden van hoe #malafide #elektriciens te werk gaan: pic.twitter.com/8KNGvct6rQ
— Politie Eenheid Oost-Brabant (@POL_OostBrabant) July 4, 2023
Foto: Pixabay