2.6 C
Deurne
maandag 5 december 2022
Home- DeurneBewoners en reizigers Deurne bepalen komst kunstwerk op station

Bewoners en reizigers Deurne bepalen komst kunstwerk op station

Voor de zomer riep gemeente Deurne alle kunstenaars en andere creatievelingen op om een ontwerp in te zenden voor in de geluidswand van station Deurne. Hierop zijn maar liefst vijftien voorstellen ingediend.

Een commissie bestaande uit medewerkers van de gemeente Deurne, wethouder Marinus Biemans, Bureau Spoorbouwmeester, ProRail en een onafhankelijk kunstenaar heeft uiteindelijk twee kunstwerken geselecteerd waarop vanaf 4 november twee weken gestemd kan worden. “Het station is een gebied geworden wat uit de anonimiteit is gehaald. Daarom hebben we ervoor gekozen om bewoners en reizigers te betrekken bij de selectie, we geven op deze manier samen vorm aan het stationsgebied”, licht de wethouder toe.

Voorwaarden
Bij de selectie zijn de kunstwerken beoordeeld op een aantal punten. Zo moet het kunstwerk positief prikkelen, enthousiasmeren, voor interactie zorgen en een link hebben met Deurne. Daarnaast moet het kunstwerk uitgevoerd zijn in staal, en geluiddicht zijn. De kunstwerken van kunstenaars Dirk Verberne en Rinke Joosten voldoen hieraan en hebben de finale gehaald. De kunstenaar die het het winnende ontwerp heeft gemaakt, ontvangt een bedrag van 2000 euro en werkt het kunstwerk samen met de gemeente verder uit.

Dirk Verberne
Dirk Verberne ontwierp ‘Het Deurtje van Deurne’. “Het station van Deurne is één van de belangrijkste toegangspoorten ofwel deuren tot Deurne”, aldus deze kunstenaar. “Het ‘deurtje van Deurne’ staat een stukje open en is daarmee altijd los: men is welkom! De bezoeker ziet bij binnenkomst DeurNE op de deur staan. De Deurnenaar zelf, die het deurtje vanaf de andere kant benadert zal DeurZE lezen. Het is een ontwerp met een knipoog en een extra laag: een icoontje voor Deurne!”

Rinke Joosten
Het tweede kunstwerk ‘Frequent’ komt van Rinke Joosten. Rinke: “Frequent is een driedimensionaal kunstwerk waarbij geluidsgolven van spraak en omgeving zijn omgezet in beeld. De dorpskant bevat gedichten, woorden, verhalen en uitspraken van Deurnenaren die een rol spelen in dit mooie dorp. De stationskant bevat de geluiden rondom het spoor; je wordt meegenomen in het leven van een reiziger. De achterliggende gedachten, ervaringen en verbinding met Deurne zijn daarom letterlijk vertaald in het kunstwerk; Frequent.”

Stemmen
Van 4 november tot en met 18 november uur kan er gestemd worden op de kunstwerken. Belangstellenden kunnen terecht op www.deurne.nl/kunstwerkstation. Deze website gaat live op maandag 4 november. Wie liever via papier stemt, kan terecht bij de stembussen in de hal van het gemeentehuis en in DailyDeurne op het station. Op 21 november om 14.00 uur maakt wethouder Marinus Biemans de winnaar bekend bij Daily Deurne.

Tekst: Gemeente Deurne / Daniëlle van de Haterd

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen