Het is tien jaar geleden dat Deurnenaar Henk Kerkers de overstap maakte van wethouder naar Boer Henk. Hij begon met een, destijds, vernieuwende manier van telen van groenten en kruiden. Nu is hij trots op de ruim honderd speciale gewassen die er staan. Tijdens diverse diners in augustus kunnen gasten hiervan proeven.
Al schoffelend in zijn groentetuin heeft Boer Henk wel tijd om telefonisch enkele vragen te beantwoorden over de afgelopen tien jaar. “Voor mij persoonlijk is het mooist dat ik nu nagenoeg zonder chemische middelen teel. Toen ik begon, hield ik niet voor mogelijk dat ik bijvoorbeeld zonder bestrijdingsmiddelen spruitjes en boerenkool kan laten groeien. Sinds twee jaar lukt dit dankzij de nabijheid van andere planten die rupsen afweren en dankzij bloemen waar natuurlijke vijanden op af komen.”
Blijven leren
Kerkers praat vol passie over zijn beroep als boer en de wonderen van de natuur. “Ik ben verrast door wat de natuur zelf kan. Er is zoveel mogelijk. Ik heb de afgelopen tien jaar veel geleerd over de bodem en over gewassen. En dat doe ik nu nog.” Hij gaat binnenkort op ‘studiereis’ naar een boer in Duitsland die zijn grond niet omzet. “Vraag me daarna maar eens wat ik daar weer heb geleerd”, zegt hij lachend.
De eigenaar van Bijzonder Brabants is blij dat anderen ook genieten van wat hij verbouwt aan de Breemortel. Verschillende vooraanstaande koks uit de regio werken graag met hem samen vanwege de aparte groenten die hij kweekt, zoals serifon. “Dat is een bladgewas. Het lijkt een beetje op rucola, maar dan pittiger. Oorspronkelijk komt het uit Zuid-China. Hier had nog nooit iemand ervan gehoord.”
Chef-koks aan zet
Of het verwerkt zit in de gerechten die gasten in augustus voorgeschoteld krijgen, blijft nog een verrassing. Zeker is wel dat chef-kok Manfred van Bij Albrecht zijn creativiteit de vrije loop laat gaan voor het volledig plantaardige diner op vrijdag 2 augustus. Op die avond is nog plek, 3 augustus zit al vol.
Van 22 tot en met 25 augustus is het de beurt aan chef-kok Jan van Restaurant Ons Jongens. Hij zet een vijfgangendiner op tafel met groenten in de hoofdrol. Alle diners vinden plaats in de open lucht en zijn inclusief een rondleiding van Boer Henk in zijn groentetuin. Meer info is te vinden op Bijzonderbrabants.nl.
Foto’s: Bijzonder Brabants/Babette Margés