18.1 C
Deurne
maandag 16 september 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneBlauwtongvirus rukt verder op in gemeente Deurne; weer vier nieuwe besmettingen

Blauwtongvirus rukt verder op in gemeente Deurne; weer vier nieuwe besmettingen

Het aantal besmettingen met het blauwtongvirus rukt verder op in de gemeente Deurne; afgelopen week werden er vier nieuwe gevallen gemeld. In totaal zijn er nu op 36 plekken besmettingen in onze gemeente. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) die donderdag bekend zijn gemaakt.

Van de nieuwe gevallen zijn er drie gemeld in Deurne en één in Vlierden. In Liessel zijn er nu tien besmettingen bekend, in Deurne negen, in Neerkant zeven, in Helenaveen vijf en ook in Vlierden vijf. Landelijk gezien is het aantal gevallen gestegen van 6.116 naar 7.288 besmettingen.

Vaccinatie
Ook gevaccineerde dieren blijken nog steeds dood te kunnen gaan door blauwtong. Dierenartsen en schapenhouders zeggen zich grote zorgen te maken over de effectiviteit van het vaccin en het aantal besmettingen dat afgelopen week weer sterk is gestegen.

Blauwtong is een virusziekte die voorkomt bij schapen en andere herkauwers als geiten en runderen. Ook hert- en kameelachtigen kunnen het krijgen. De besmettingen komen door de beet van kleine muggen (knutten) die besmet zijn met het virus. Blauwtong is geen zoönose en kan niet overgaan van dier op mens.

Pijn
Alleen bij dieren die erg ziek zijn kleurt de tong blauw. Andere symptomen van het virus zijn: hoge koorts, aanmaak van veel speeksel, kwijlen, zwelling van de kop, tong en lippen. De beesten kunnen ook pijn en ontsteking van de kroonrand bij de hoeven krijgen waardoor kreupel lopen, veel liggen en met een bolle rug gaan staan om de pijn in de poten te verlichten. In veel gevallen willen de dieren ook niet meer eten.

Als gevolg van deze symptomen kunnen dieren overlijden. Vooral schapen hebben veel last van de ziekte. Infecties bij andere dieren zoals runderen en geiten verlopen vaak met minder ernstige verschijnselen. Besmette runderen hebben vaak wel veel virus in het bloed en het virus blijft ook langer in het bloed. Daardoor is er meer risico dat runderen het virus verspreiden.

In september vorig jaar brak er ook blauwtong uit in Nederland, met als gevolg dat er zo’n 50.000 dieren aan bezweken. De dierziekte verspreidde zich net als nu razendsnel door het land en zorgde vooral voor veel sterfte onder schapen.

Foto: Pexels

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen