16.1 C
Deurne
zondag 6 juli 2025
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home Blog

Lopers 61ste Kennedymars feestelijk verwelkomd in Deurne

Deelnemers van de 61ste Kennedymars werden zaterdagavond op diverse plaatsen in Deurne feestelijk verwelkomd door het publiek langs het parcours. Om 20.00 uur gingen 2782 lopers vanaf het Wilhelminaplein in Someren van start en rond 22.00 uur kwamen de eerste deelnemers gemeente Deurne binnen via Vlierden.

Vervolgens liep de route door de Sint Jozefparochie, waarbij de wandelaars ook een rondje maakten op de atletiekbaan van Atletiek Vereniging Lopersgroep Deurne (AV-LGD). Speciaal voor de deelnemers was het terrein versierd en was er muziek te horen om hen te verwelkomen.

Grote verzorgingspost
De baan aan de Vloeieindsedreef is de eerste stop na 20 kilometer vanaf de start in Someren. Daar kunnen de lopers hun energie weer op peil brengen met een drankje of iets te eten. Ook is er op deze locatie een grote verzorgingspost waar de wandelaars behandeld kunnen worden door de EHBO als dat nodig is.

Ook wat verderop in Deurne aan de Hellemanstraat werden de deelnemers zaterdagavond warm onthaald door de buurtbewoners. Die hadden in de middag al de nodige voorbereidingen getroffen voor de doorkomst van de lopers. Er stonden aan weerszijde van de weg twee grote partytenten opgesteld, waar het publiek een plekje in kon zoeken om de deelnemers voorbij te zien komen. Meziekmoakerij Niksmismi en dj Addy zorgden voor de muzikale omlijsting.

Sfeerprijs
Al sinds 2018 worden de wandelaars op deze manier ontvangen in de wijk. Het is een initiatief van carnavalsvereniging De Hellevègers, Stichting Factor Deurne West en buurtvereniging De Helleman. De straat werd in 2019 door de organisatie van de Kennedymars beloond met de sfeerprijs. Een erkenning voor de mooiste, origineelste of gezelligste doorkomst voor de wandelaars.

Na de Hellemanstraat liepen de deelnemers een stuk in oostelijke richting om ook het centrum van Deurne aan te kunnen doen. Daar maakten de lopers een rondje over de Markt. Ze liepen vervolgens tussen de terrassen van de horecagelegenheden door, waar ze werden aangemoedigd door een groot aantal mensen die langs het parcours stonden.

Vanaf de Markt gingen de deelnemers via de wijken Houten Hoek en De Vennen in de richting van ORO Het Rijtven en daarna naar Helmond. De eerste deelnemer die zondagochtend weer in Someren terugkwam, was Wil Boudewijns. Hij legde de 80 kilometer af in 6 uur en 28 minuten en finishte om 10.29 uur. Bij de vrouwen werd Marijke Pollaart eerste. Zij kwam om 11.26 uur over de finish en legde het parcours af in 7 uur en 26 minuten.

Foto’s: Harold van der Burgt/AV-LGD/De Hellevègers

Bouw van ruim 300 woningen in nieuwe wijk De Groene Heerlijkheid weer stap dichterbij

Met de goedkeuring die de gemeenteraad deze week gaf voor het woningbouwplan De Groene Heerlijkheid is de bouw van 319 woningen op het voormalige Boerenbondterrein in Deurne weer een stap dichterbij gekomen. Er komen in totaal 79 huizen in het sociale segment, 166 woningen in het middensegment en 74 woningen in het hogere segment te staan.

“Het groene licht van de raad is een goede stap richting de realisatie van een thuis voor veel mensen”, aldus verantwoordelijk wethouder Marjan Vrijnsen-de Corte. “We hebben nog een behoorlijke weg te gaan, die we met alle zorgvuldigheid afleggen.”

Sluipverkeer
Naar aanleiding van het oorspronkelijke plan voor de wijk in het gebied tussen de Stationsstraat, Schutsboom, Haspelweg en de Textielstraat ontving de gemeente 13 zienswijzen. Er waren onder meer zorgen over mogelijk sluipverkeer en gevaarlijke verkeerssituaties. Daarom werden enkele zaken aangepast en maakte de gemeente afspraken met een groep omwonenden over verkeersmaatregelen in en rondom de wijk.

Met het plan De Groene Heerlijkheid willen gebiedsontwikkelaar AM, woningbouwcorporatie Bergopwaarts en de gemeente Deurne een nieuwe gevarieerde wijk bouwen met appartementen, tussen- en hoekwoningen. Door de buurt lopen parkachtige groenzones met ruimte voor water en koelteplekken.

Nieuwe plek bedrijven
Om daadwerkelijk over te kunnen gaan tot de bouwwerkzaamheden moet er nog wel een oplossing komen voor de bedrijven die nu nog zijn gevestigd op het terrein. Daar moet plek voor worden gevonden ergens anders in Deurne. “De gesprekken met de bedrijven zijn volop gaande”, zegt de gemeente.

Het gaat onder andere om de winkels van Praxis en Welkoop. Voor die twee bedrijven is de bedoeling dat ze naar een nog nieuw te ontwikkelen locatie verhuizen ter hoogte van de Helmondsingel, oostelijk van de Strijpsebaan. “De realisatie van die zogenoemde PDV-locatie moet daarvoor qua timing gelijk opgaan met de plannen van de Groene Heerlijkheid”, aldus de gemeente.

De bouw van de eerste woningen kan waarschijnlijk halverwege 2026 beginnen. De verkoop van de woningen start naar verwachting eind 2025 of begin 2026.

Foto: AM

Radioshow Ramon On Air bestaat 10 jaar; ‘Het is elke keer helemaal anders en daardoor blijft het leuk’

Al tien jaar is DMG-dj Ramon van Hoek niet voor de aardappelen thuis op zaterdagmiddag, want rond die tijd is hij nog druk bezig met zijn radioshow Ramon On Air. Zaterdag vierde hij het 10-jarig bestaan van zijn programma en vond de eerste extra lange aflevering plaats. “Zo doen ze dat dus bij DMG. Je hebt een jubileum en dan moet je er vanaf dat moment wekelijks nog een uur extra bij gaan werken”, zegt Van Hoek met een lach.

Precies tien jaar geleden begon hij bij DMG Radio met Ramon On Air en dat was in het begin nog wel even wennen, weet de dj nog: “Ik maak al radioprogramma’s sinds eind jaren 80, maar in de periode voordat ik aan de slag ging bij DMG was ik een behoorlijk lange tijd niet meer op de radio actief. Dan moet je er na al die jaren wel weer een beetje inkomen. Ondertussen is dat natuurlijk geen probleem meer.”

Dichterbij de luisteraars
Om juist voor DMG te kiezen, had Van Hoek meerdere redenen: “Ik woon zelf ook in de gemeente Deurne, dus dat maakt het al vrij logisch om in je eigen leefomgeving radio te willen maken. Daar wordt het heel leuk en dankbaar werk door. Je doet het dan echt voor de mensen die je kent of tegenkomt op straat. Die laten op hun beurt ook weer van zich horen in de uitzending. Dat maakt het heel anders dan wanneer je bij een landelijke zender ergens ver weg in Hilversum zit. Wij staan veel dichterbij onze luisteraars.”

Daarnaast waren bij de omroep al een aantal mensen actief die Van Hoek van eerdere radio-avonturen nog kende. “Die hebben me eigenlijk ‘binnen geluld’. Dit was bovendien in een periode dat DMG bezig was om een flinke professionaliseringsslag door te voeren en dat sprak me enorm aan. Want hoewel het dan lokale radio is, wil ik zelf ook presteren op een bepaald niveau. Bij DMG zit die professionele kennis en kunde op radiogebied en word je ook gecoacht, zodat je nog beter wordt. De tijd van zomaar wat plaatjes draaien die de dj zelf leuk vindt, ligt gelukkig bij DMG al heel ver achter ons.”

Niet uit de lucht komen vallen
Ook het programmaconcept van Ramon On Air is niet vanzelf uit de lucht komen vallen, legt Van Hoek uit: “Daar heb ik samen met algemeen coördinator Ivo Boudewijns lang aan gewerkt om alles goed af te stemmen op onze luisteraars. Daarbij wordt dan gekeken naar wat voor soort mensen er luisteren en naar wat ze op het tijdstip van de uitzending aan het doen zijn. Alle onderdelen zijn daarop toegespitst. Ook de muziek is afgestemd op de ijkpersonen die DMG heeft. Dat komt heel nauwkeurig.”

In de tien jaar heeft de DMG-dj heel wat bijzondere dingen meegemaakt: “Daar zitten geweldig leuke gebeurtenissen bij, maar ook heel heftige.” Het eerste dat Van Hoek te binnen schiet is het recente verlies van columnist Tabaqui: “Daar zijn we enorm van geschrokken. Niemand had dat aan zien komen. Dus toen ik hoorde dat hij een hartaanval had gekregen en in coma was gebracht, kwam dat wel even binnen. We hadden nog de hoop dat het goed zou komen, maar helaas is hij enkele weken later overleden. We missen zijn humor nog wekelijks.”

Tranen van geluk
Een ander emotioneel moment voor Van Hoek vond plaats in de coronaperiode: “Dat was officieel wel niet in Ramon On Air, maar in een speciale uitzending in plaats daarvan. We brachten toen wekenlang elke zaterdag ‘In de greep van corona’. Hiermee probeerden we de inwoners van Deurne zo goed mogelijk op de hoogte te houden van alles rond de pandemie. In de tijd dat het zo druk was in de ziekenhuizen hier in de regio en mensen helemaal naar het noorden van het land werden verhuisd, sprak ik live in de uitzending met een mevrouw die in Assen in het ziekenhuis lag. Tijdens het interview kreeg ze onverwachts te horen dat ze weer naar huis mocht. Ze barstte aan de telefoon in tranen uit van geluk. Dat zal ik echt nooit meer vergeten.”

“Iemand belde ons een keer en vertelde dat het repertoire van het carillon op het gemeentehuis ver over de uiterste houdbaarheidsdatum heen was. Dus toen hebben we in samenwerking met de gemeente de inwoners van Deurne laten bepalen welke liedjes er aan toe moesten worden gevoegd.”

Vooral de acties in Ramon On Air waaraan de inwoners interactief konden deelnemen, vindt de DMG-dj nog steeds een mooi voorbeeld van hoe een lokale omroep midden in de samenleving kan staan. “Bijvoorbeeld ‘Het Geluid van Deurne’ was enorm succesvol. Iemand belde ons een keer en vertelde dat het repertoire van het carillon op het gemeentehuis ver over de uiterste houdbaarheidsdatum heen was. Dus toen hebben we in samenwerking met de gemeente de inwoners van Deurne laten bepalen welke liedjes er aan toe moesten worden gevoegd. Beiaardier Bert Augustus heeft de nummers toen omgeschreven zodat ze op het carillon konden worden gespeeld. Samen met wethouder Marinus Biemans heb ik toen het startsein gegeven voor de actie”, legt Van Hoek uit.

‘Het Deurnes Alfabet’
Op dezelfde manier werd ‘Het Deurnes Alfabet’ samengesteld door de inwoners van de gemeente. “Toen werd er landelijk een nieuw spelalfabet bekendgemaakt omdat het oude niet meer van deze tijd zou zijn. Voor de letter A werd voorheen de naam Anton gebruikt, maar dat moest volgens de onderzoekers Ali worden. Ik heb toen een oproep gedaan om echte Deurnese suggesties in te sturen. Voor de A werd het dan bijvoorbeeld Ad (Obers), voor de B voortaan Berry (Toonen) en voor de letter D Daniel (Stosic). Zo werd ‘Het Deurnes Alfabet’ geboren”, lacht Van Hoek.

Nadat hij tussendoor even een plaat heeft aangekondigd in zijn jubileumuitzending vervolgt de dj zijn verhaal: “In het programma hebben we onder de naam ‘Deurne Kiekt’ ook nog eens een fotowedstrijd gedaan. Luisteraars konden dan hun mooiste foto’s insturen van iets echt Deurnes. Fotografe Evianne Wiegers beoordeelde alle foto’s en selecteerde de winnaar. Die ontving de zelfgemaakte foto op een groot canvas doek.”

Humor
Het meest kenmerkend voor de radioshow blijft volgens Van Hoek toch wel de humor: “Die klinkt in alles door. Bij het bedenken van het programmaconcept hebben we heel bewust gekozen om in mijn uren het lokale nieuws op een luchtige en grappige manier te behandelen. Dus niet het standaard voorlezen van een bericht of een saai interview, maar het nieuws brengen op een originele manier en vanuit een andere invalshoek als iedereen al doet.”

Niet alleen het lokale nieuws werd met een lach behandeld, ook lokale bekendheden moesten het ontgelden in Ramon On Air. “Toen Paul Janssen nog pastoor was in Deurne hadden we hem zogenaamd elke week aan de telefoon. Het was natuurlijk een imitatie van hem, met een overdreven galmend geluid op zijn stem. Op het moment dat de echte Paul Janssen aankondigde dat hij Deurne zou gaan verlaten, hebben we de imitator geconfronteerd met de echte pastoor. Dat was echt hilarisch.” Beluister hieronder het fragment waarin pastoor Paultje wordt ontmaskerd door de echte pastoor.

Het vertrek van Paul Janssen leidde ook tot een 1 april grap die om uiteenlopende redenen veel stof deed opwaaien in de gemeente. “Omdat destijds nog niet duidelijk was wie de nieuwe pastoor zou worden, hebben we van alles in scène gezet om de mensen ervan te overtuigen dat ik de opvolger van Paul zou worden. Dus foto’s gemaakt in de kerk met mij achter het altaar in een lang gewaad en een uitgebreid interview op onze nieuwswebsite geplaatst over hoe ik een nieuwe weg in wilde slaan. Ook de pastoor zelf zat in het complot en speelde het hele verhaal mee. Hij kon er wel mee lachen gelukkig, maar er waren toch ook wel wat mensen die het een beetje op het randje vonden.”

“Toen we het spelletje bedachten hadden we twijfels of mensen wel zo gek zouden zijn om er aan mee te doen. Maar dat hebben er ondertussen dus heel wat gedaan al die zaterdagen.”

Ook het wekelijkse radiospelletje ‘Trek aan de bel voor een frikandel’ heeft in het 10-jarig bestaan veel schatergelach opgeleverd. Luisteraars moesten hierbij belletje trekken bij iemand in hun straat om een zak friet en twee frikandellen te winnen. “Toen we het spelletje bedachten hadden we twijfels of mensen wel zo gek zouden zijn om er aan mee te doen. Maar dat hebben er ondertussen dus heel wat gedaan al die zaterdagen. Mooie is dat de mensen waar werd aangebeld ook meteen met de actie werden geconfronteerd en het als een lopend vuurtje rondging dat we dit elke week deden”, aldus Van Hoek.

Extra uur
Sinds de vernieuwde en langere versie van Ramon On Air is aan dat spelletje wel iets veranderd, legt de dj van DMG uit: “We vonden dat het na tien jaar wel eens tijd was om het net iets anders te doen. In het laatste gedeelte van de show tussen 18.00 en 19.00 uur draaien we voortaan onder het motto ‘Trek aan de bel en bestel’ alleen maar muziek op verzoek. Onder alle luisteraars die iets hebben aangevraagd, verloten we voortaan wekelijks de zak met friet met twee frikandellen of zoals ik het altijd noem: een Belgisch diner voor twee.”

Voor de jubileumuitzending was zaterdag ook de eerste sidekick van Van Hoek weer een keer aanwezig. “Dat is producer Pim. Hij was vanaf het eerste uur mijn steun en toeverlaat. Na hem hebben nog verschillende anderen die taak op zich genomen en sinds een paar jaar is Nora Hoogers voortaan mijn vaste sidekick. Die kon helaas niet, notabene op deze dag, maar Pim gelukkig wel. Dat was ook erg leuk om met hem weer eens het programma te doen.”

Air-fryer of shoarmazaak
Door het extra uurtje zal Van Hoek ook de komende jaren niet voor de aardappelen thuis zijn, beseft hij: “Dat is voor mij geen enkel probleem; radio maken is mijn passie en daar stel ik het avondeten graag voor uit. Dan heb ik bovendien weer een mooi excuus om wat in de air-fryer te gooien of naar de shoarmazaak te gaan.”

Ramon On Air hoor je voortaan elke zaterdag van 16.00 tot 19.00 uur. DMG Radio is te beluisteren in de regio Deurne op 106.2 FM en in heel Zuidoost-Brabant via Ziggo digitale radio op kanaal 918 of op kanaal 79. Online kun je naar DMG luisteren via dmgdeurne.nl en de DMG-app die je gratis kunt downloaden in Google Play en de App Store.

Foto’s: DMG

Green Valley Estate viert haar 4-jarig bestaan: ‘In ons ‘paardendorp’ komt alles samen’

Wat begon als een ambitieus plan, is inmiddels uitgegroeid tot een toonaangevende plek binnen de hippische wereld. Vier jaar geleden opende Green Valley Estate haar deuren op de historische locatie aan de Bruggenseweg in Deurne.

Directeur Rob van Berlo blikt tevreden terug op de afgelopen jaren: “Het meest trots ben ik op het feit dat we hier weer volop paarden hebben teruggebracht. Op deze plek waar zoveel geschiedenis ligt, zien we nu weer volle stallen, drukbezochte wedstrijden en een internationaal netwerk ontstaan. Dat hebben we te danken aan het team; onze medewerkers die dit elke dag mogelijk maken.”

Nederlandse Kampioenschappen
In de vier jaar heeft Green Valley Estate een aantal indrukwekkende mijlpalen bereikt. “De Nederlandse Kampioenschappen organiseren was absoluut de kers op de taart”, zegt Van Berlo. “Daarnaast mogen we regelmatig nationale en internationale topruiters verwelkomen op onze eigen wedstrijden. Dat is een enorme erkenning voor wat we hier samen hebben opgebouwd.”

De groei van Green Valley Estate is bij paardensportliefhebbers van over de hele wereld niet onopgemerkt gebleven. Van Berlo legt uit dat het begon met slechts enkele faciliteiten, maar dat er nu wekelijks wedstrijden en evenementen plaatsvinden: “Onze bezetting is structureel hoog, de stallen zijn vol en we hebben flink geïnvesteerd in topfaciliteiten, niet alleen voor paarden, maar ook voor mensen.”

‘Hier komt alles samen’
Volgens Van Berlo is de unieke combinatie van disciplines bepalend voor het succes van Green Valley: “Hier komt alles samen: topsport, business, lesgeven, ontspanning, lekker eten. En dat allemaal midden in het groen.” En daar blijft het niet bij, vertelt Van Berlo: “We willen ons blijven ontwikkelen, zowel qua faciliteiten als in onze rol binnen de hippische sector. We bouwen verder aan ons ‘paardendorp’, een plek waar alles draait om paarden, op elk niveau.”

De eigenaar kijkt met een goed gevoel terug op de eerste vier jaar. “Het waren jaren waarin ik veel heb mogen leren en heel veel mooie mensen heb ontmoet. Natuurlijk hebben we ook tegenslagen gekend, maar we zijn altijd doorgegaan. Schouders eronder en vooruit. Ik ben enorm dankbaar voor iedereen die hieraan bijdraagt: onze medewerkers, partners, sponsoren, ruiters en bezoekers”, aldus Van Berlo.

Foto: Green Valley Estate

Imkers geven bij De Ossenbeemd inkijkje in wondere wereld van de bijen

De leden van bijenhoudersvereniging St. Ambrosius Peelland in Deurne kunnen uren vertellen over de beestjes die veel belangrijker zijn dan de meeste mensen weten. Deze zondag houden de imkers een open dag bij natuur- milieucentrum De Ossenbeemd en kunnen bezoekers een kijkje nemen in de wondere wereld van de bij.

Van 13.00 tot 16.30 uur krijgen de aanwezigen allerlei informatie over de dieren, maar ook over het houden ervan.

Groenten en fruit
Imker Jan Berkers legt uit dat bijen essentieel zijn voor de natuur, maar ook voor de mens: “Wist je bijvoorbeeld dat 80 procent van alle groenten en fruit niet zouden bestaan als er geen bijen waren.” Onder andere appels, peren, courgettes, paprika’s, avocado’s, frambozen en zelfs mosterd en olijfolie zouden verdwijnen als deze dieren er niet meer zijn.

De bijen zorgen namelijk voor het transport van stuifmeel dat ze uit de ene bloem halen en op de stamper van een andere bloem deponeren. Deze belangrijke bloembestuivers die de vereniging bij De Ossenbeemd houdt, zijn volgens Berkers ook mensvriendelijk: “Deze bijen steken eigenlijk niet. Ik werk zelf al jaren zonder pak. Alleen bij het afnemen van de honing is dat wel nodig, want dat vinden ze niet fijn.”

Kasten met 50.000 tot 60.000 bijen
De vereniging telt nu ongeveer zestig leden, waarvan er sommige wel zeventig bijenkasten onderhouden met in elke kast zo’n 50.000 tot 60.000 bijen. Zondag geven de imkers onder meer een demonstratie kunstraat maken. Oude, gebruikte raten zijn hiervoor in de stoomwassmelter tot gezuiverde was omgesmolten om te hergebruiken. Hiervan kunnen nieuwe kunstraten of kaarsen van gemaakt worden.

Daarnaast is in de ontvangstruimte van De Ossenbeemd een film te zien over het leven van de honingbij en in de bijenhal laten de aanwezige imkers aan de hand van een fotoserie van alles laten zien en vertellen ze over hun ervaringen met de beestjes.

De open dag vindt zondag plaats bij De Ossenbeemd aan het Haageind 31 in Deurne. De entree is gratis.

Foto: archief DMG

Deurnese Natasja Poels en Edwin van Hoevelaak eren Dennie Christian tijdens hun concert ‘Schlager Editie’

Fans van schlagermuziek konden vorige week in een nagenoeg uitverkocht theater Maashorst in Uden hun hart ophalen tijdens het optreden van de Deurnese Natasja Poels en haar partner Edwin van Hoevelaak. Voor hun concert ‘Schlager Editie’ sloegen ze de handen ineen met Dennie Christian.

Het publiek werd getrakteerd op een feest van herkenning met bijzondere verhalen en meeslepende schlagermuziek van toen en nu.

Onbekende verhalen
Na hun succesvolle tour ‘Golden Memories’ gingen Natasja en Edwin dit keer de samenwerking aan met schlagerkoning Dennie Christian. Dat bleek een gouden combinatie, die werd gewaardeerd door het publiek.

Het drietal bracht niet alleen een breed repertoire ten gehore, maar wist ook de aanwezigen te verrassen met onbekende verhalen achter bekende hits. Zo vertelden de muzikanten over de oorsprong van bepaalde nummers, waarvan er veel eigenlijk in het Duits zijn geschreven.

Marsipulami
Halverwege het concert werd Dennie Christian op het podium verrast door zijn kleindochter, die hem vijftig rozen kwam brengen voor zijn 50-jarig jubileum. Daarnaast verscheen er nog een ‘echte Marsipulami’ op het podium om het feest compleet te maken. “Dennie wist hier niets van en werd hierdoor compleet verrast”, vertelt Poels.

De pop werd met de hand gemaakt bij Koonings The Weddingpalace in Deurne door de moeder van Natasja, Ineke en haar dochter Alyssa Poels. Zoon Shane Poels was in het pak gekropen.

Marcel Fisser Band
De van vele tv- en theatershows bekende Marcel Fisser Band zorgde bij het concert voor de begeleiding van de zangers. “Met hun virtuositeit en energie brachten ze elk nummer tot leven, tot grote vreugde van het publiek”, zegt Poels.

De avond eindigde met een staande ovatie, gevolgd door een meet & greet in de foyer van het Udense theater, waar fans de kans kregen om Natasja, Edwin en Dennie persoonlijk te ontmoeten.

Lees ook: Deurnese Natasja en Edwin maken Nederlandstalige versie van George Baker-klassieker

Foto’s: Josanne van der Heijden

Deurnese Aniek Nouwen na vier jaar terug in Eindhoven bij PSV: ‘Voelt als thuiskomen’

Aniek Nouwen uit Deurne keert terug bij PSV Vrouwen. Ze komt over van het Engelse Chelsea en heeft in Eindhoven een contract getekend tot medio 2028.

In 2016 verruilde de toen 17-jarige verdedigster SV Deurne voor PSV. In Eindhoven groeide Nouwen uit tot een vaste waarde in het hart van de verdediging. Ze speelde in totaal 101 wedstrijden voor PSV. Met de Eindhovense club won ze in 2021 de KNVB Beker.

Oranje
In haar tijd bij PSV wist de Deurnese zich zo goed te ontwikkelen dat ze zich in de kijker speelde bij Oranje. In 2019 maakte Nouwen haar debuut voor de Leeuwinnen. In de zomer van 2021 maakte ze een transfer naar Londen, naar Chelsea. In Engeland won de verdedigster zowel de titel als de beker. In haar vier jaar bij Chelsea werd Nouwen twee keer verhuurd: aan AC Milan en Crystal Palace.

‘Voelt heel goed’
Nu is ze na vier seizoenen dus terug op de plek waar haar droom van profvoetballer werkelijkheid werd: in Eindhoven bij PSV. “Dit voelt heel goed. Het voelt echt als thuiskomen”, vertelt Aniek na het zetten van haar handtekening onder het contract op de PSV-clubsite. “Sinds ik weet dat ik terugkeer bij de club ben ik helemaal blij. Die lach krijg je niet van mijn gezicht. Ik heb het team goed in de gaten gehouden. Het afgelopen jaar waren ze er dichtbij, dus we kunnen hopelijk een keer het kampioenschap gaan pakken. Er moet sowieso een prijs komen”, steekt ze haar ambities niet onder stoelen of banken.

Ook Manager Vrouwenvoetbal Sandra Doreleijers is blij met de terugkeer van de 26-jarige verdedigster uit Deurne: “We wilden iemand aantrekken die er meteen kan staan. Aniek kan dat, daar bestaat geen twijfel over. Ze is fysiek sterk, snel, heeft een goede trap en is kalm aan de bal. Bovendien kent ze de club als geen ander. De banden zijn altijd warm gebleven en toen deze kans zich voordeed, hebben we die met beide handen aangegrepen. We zijn erg blij dat het nu definitief is en Aniek zich weer PSV-speelster mag noemen.”

Lees ook: Deurnese Aniek Nouwen wordt door Chelsea uitgeleend aan Crystal Palace

Foto: PSV Media

Provincie waarschuwt voor gevaar Afrikaanse varkenspest: ‘Stokbroodje met salami kan zomaar boosdoener zijn’

De provincie waarschuwt op dit moment voor het gevaar van de Afrikaanse varkenspest. De ziekte is onlangs in Duitsland vastgesteld bij een dood gevonden wild zwijn bij de plaats Kirchhundem in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Deze plaats ligt op zo’n 150 kilometer van de Limburgse grens en daarmee ook dichtbij Noord-Brabant. Daarom roept de provincie inwoners op om extra alert te zijn op bepaalde zaken.

“Het belangrijkste dat je kunt doen, is géén etensresten achterlaten in de natuur. Vooral tijdens vakantieperiodes is die oproep belangrijk, omdat er dan veel mensen onderweg zijn en bijvoorbeeld rondom parkeerplaatsen hun afval achterlaten”, zegt de provincie.

Stokbroodje
De besmettelijke Afrikaanse varkenspest kan zich door onoplettendheid van mensen snel verspreiden: “Een op de camping in Italië gesmeerd stokbroodje met salami dat ’s nachts door een wild zwijn rondom een prullenbak wordt opgepikt, kan zomaar de boosdoener zijn voor verdere verspreiding van de ziekte”, meldt de provincie.

Die vraagt vakantiegangers daarom om geen varkensproducten mee naar Nederland te nemen:  “Zelfs onder je schoenen kun je het virus Brabant binnenbrengen. Maak schoenen waarmee je in de natuur bent geweest dus goed schoon en doe ze niet aan wanneer je een kinderboerderij of varkensbedrijf bezoekt.”

Forse problemen
Afrikaanse varkenspest is een zeer besmettelijke virusziekte die voorkomt bij varkens en wilde zwijnen. In Roemenië, Polen, Italië, Bulgarije, de Baltische staten en delen van Duitsland zorgt de ziekte op verschillende plaatsen voor forse problemen. De Afrikaanse varkenspest is voor mensen ongevaarlijk, maar varkens kunnen er dood aan gaan. De gevolgen voor de varkenshouderij kunnen dus zeer groot zijn, in de vorm van dierenleed en economische schade voor ondernemers in het getroffen gebied.

In Duitsland zijn eerder gevallen van de Afrikaanse varkenspest vastgesteld, maar niet vaak zo dichtbij de Nederlandse grens als nu. “Vanwege het grensverkeer en de aanwezigheid van wilde zwijnen in de provinciegrensgebieden is nu dus extra alertheid vereist”, benadrukt de provincie. Boeren, jagers en anderen die werken met wilde of gehouden dieren, wordt gevraagd aanvullende hygiënemaatregelen te treffen, extra alert te zijn op symptomen van de ziekte en dood gevonden dieren zo snel mogelijk te melden.

Foto: provincie Limburg

Zorgen bij Deurnese politiek over leefbaarheid Koolhof na aankondiging van sluiting supermarkt

De politiek in Deurne is bezorgd over de leefbaarheid van de Koolhof. Naar aanleiding van de aankondiging van Jumbo om hun supermarkt in de wijk te sluiten, hebben de fracties van DeurneNU, DOE!, PGP en VVD een motie ingediend. Hierin roepen zij het college van burgemeester en wethouders op om actief in te zetten op behoud en versterking van de leefbaarheid van de buurt.

Het voorstel kon afgelopen dinsdag in de gemeenteraadsvergadering rekenen op unanieme steun van alle politieke partijen. De zorgen betreffen niet alleen het vertrek van de Jumbo-supermarkt, de boodschap is volgens de vier fracties breder: “Want een leefbare wijk gaat niet alleen over stenen of supermarkten, maar over ontmoeting, voorzieningen, veiligheid en perspectief.”

Face lift
Raadslid Kiran Doerga van DeurneNU woont zelf al 27 jaar in de Koolhof en merkt dat er veel speelt in de buurt waarin ruim 4.000 mensen wonen met meer dan vijftig nationaliteiten: “Ik heb de wijk zien veranderen. Soms ten goede, soms in negatieve zin. Feit is, de Koolhof is toe aan een face lift.” Het gaat hem er niet om dat er per se een supermarkt terugkomt, maar wel dat het college actief de leefbaarheid van de wijk gaat verbeteren. Dat is volgens hem namelijk de basis voor verbinding.

De aankondiging van Jumbo dat de winkel aan de Schelde per 1 november gaat sluiten, deed veel stof opwaaien in de buurt. Vooral ouderen, maar ook veel andere wijkbewoners vinden het jammer. Vanaf het najaar zijn ze aangewezen op de andere Jumbo-supermarkt in het centrum of de Plus-winkel van Boumans in de Zeilberg. Ironisch genoeg won het filiaal in de Koolhof met haar medewerkers eind vorige maand nog een prijs bij een klanttevredenheidsonderzoek.

Extra capaciteit
Naast alle politieke partijen werd het voorstel van DeurneNU, DOE!, PGP en VVD ook omarmt door wethouder Riny van Rinsum. Hij sprak van een ‘sympathieke’ motie waar hij graag mee aan de slag gaat. Daarbij benadrukte hij wel dat er voldoende budget voor nodig is: “Ik heb gewoon niet de capaciteit binnen de organisatie om de zaak in gang te zetten, dus dat betekent dat we extra capaciteit moeten gaan inhuren.”

De zorgen bij de politiek over de Koolhof gaan naast de sluiting van de supermarkt ook over onderwerpen als de vergrijzing, versnipperde voorzieningen en de beperkte doorstroming op de woningmarkt. Daarom hebben de vier partijen aan het college gevraagd om de huidige staat van leefbaarheid in de wijk in kaart te brengen. Ook stellen ze voor om in gesprek te gaan met de eigenaar van het winkelpand over een mogelijke herinrichting. Daarnaast moet het gesprek met bewonersgroepen, wijkraden en maatschappelijke partners worden gevoerd over de knelpunten én kansen die zij ervaren in de Koolhof.

Wethouder Van Rinsum beloofde om hiermee te starten en de raad voor het einde van het eerste kwartaal van 2026 te informeren over de voortgang.

Lees ook: Supermarktketen Jumbo sluit in najaar vestiging in wijk Koolhof

Foto: DeurneNU

Grote uitslaande brand in schuur en woningen aan Oude Liesselseweg in Deurne

Een schuur bij een woning aan de Oude Liesselseweg in Deurne is vrijdagavond rond 20.45 uur in brand gevlogen. De brandweer meldde om 21.05 uur dat het vuur onder controle is: “Zowel de schuur als de aangrenzende woningen hebben forse schade opgelopen.” Er raakte niemand gewond bij het incident.

Het nablussen gaat volgens de brandweer nog enige tijd duren. Voor de afwikkeling van de schade wordt stichting Salvage ingeschakeld.

Omdat de vlammen waren overgeslagen naar een aantal nabijgelegen woningen werd al snel opgeschaald naar een grote brand. Er werden meerdere eenheden en voertuigen van de hulpdiensten ingezet om het vuur te bestrijden.

Er kwam bij de brand veel rook vrij die in de verre omgeving was te zien. Het is nog niet bekend hoe het vuur heeft kunnen ontstaan.

Foto’s: Ramon van Hoek/Dave van Hattem/Josanne van der Heijden/Ivan van Oosterhout/Harrie Grijseels/Maarten Slokker

[VIDEO] Russen benoemen Deurne in antwoord op sneer van Mark Rutte naar Russische minister Sergey Lavrov

Naar aanleiding van een grapje dat NAVO-secretaris-generaal Mark Rutte maakte over minister Sergey Lavrov heeft de Russische ambassade in Nederland vrijdag op X een rotopmerking teruggegeven, waarin ze verwijzen naar het bezoek dat Rutte op 14 november 2019 bracht aan Deurne. Die avond werd bij Natuurpoort De Peel gesproken over het stikstofprobleem en beloofde de toenmalig minister-president om vooral te luisteren en weinig te zeggen.

Daarmee proberen de Russen hem nu belachelijk te maken: “We hopen dat Mark Rutte nog steeds ‘vooral wil luisteren en zo min mogelijk wil praten’, zoals hij op 14 november 2019 in Deurne deed. Wie boter op zijn hoofd heeft, moet uit de zon blijven.”

Geboorte van Christus
Rutte maakte voorafgaand de Russische minister belachelijk in een interview met de Amerikaanse tv-zender Fox News: “Lavrov; hij is minister van Buitenlandse zaken sinds de geboorte van Christus en er is nog nooit iets nuttigs uit zijn mond gekomen.”

De Russen antwoordden daarop: “We willen u eraan herinneren dat het Nederlandse kabinet onder zijn leiding vier keer is gevallen. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken onder leiding van de heer Lavrov nul keer.” Met die uitspraak hebben de Russen overigens niet alle feiten goed op een rij, want er zijn niet vier regeringen onder Rutte gevallen, maar slechts drie.

Tekst gaat verder onder de video.

Langstzittende naoorlogse kabinet
Het tweede kabinet Rutte trad op 5 november 2012 aan als opvolger van het kabinet-Rutte I en werd op 26 oktober 2017 opgevolgd door het kabinet-Rutte III. Het tweede kabinet onder leiding van Rutte was zelfs het langstzittende naoorlogse kabinet en het eerste kabinet na Kok I dat zijn termijn vol maakte.

DMG TV was op 14 november 2019 ook aanwezig bij de bijeenkomst in Deurne waar de Russische ambassade naar verwijst en interviewde toenmalig minister-president Mark Rutte. Bekijk hieronder de videoreportage.

Foto: Martien van Dam

Vakanties in Zoutelande inspiratiebron voor onderzoek van Deurnese Eleye Boerenkamps

De jaarlijkse strandvakantie aan zee is voor veel Nederlanders een vanzelfsprekendheid. Ook voor de Deurnese Eleye Boerenkamps was dit zo. De beeldend kunstenares vroeg zich af hoe mensen terugdenken aan deze vakanties en wat voor betekenis ze eraan geven. Zo onderzocht ze de vakantiefoto’s van haar familie en legt ze een link naar het heden.

In haar onderzoeksproject ‘Aan zee’ bestudeert ze hoe herinneringen en persoonlijke verhalen zich verhouden tot locaties zoals het landschap en de vakantiehuisjes. Vorige maand was haar expositie te zien in ruimteCAESUUR in Middelburg.

Zoutelande
Als vierde en laatste generatie van haar familie groeide Boerenkamps op met de zomers aan zee. In ‘Aan Zee’ grijpt ze terug op de jaarlijkse strandvakanties van haar familie op Walcheren. Daarvoor gebruikte de kunstenares de vakantiefoto’s als basis: “Het is eigenlijk een soort onderzoek naar de betekenis van strandvakanties. Ik ging als kind jaarlijks met mijn familie naar Zoutelande. Dat was een populaire vakantiebestemming voor een hoop gezinnen en familie. Dit samenzijn met de hele familie was natuurlijk heel luxe, dat was niet voor iedereen weggelegd”, legt Boerenkamps uit.

“De familie van mijn vader bestaat uit ondernemers. Om te ontspannen en afstand te nemen van hun drukke werk, besloten zij jaarlijks een weekje naar zee te gaan. Goed voor je gezondheid om er even uit te zijn en een moment van ontspanning te beleven met tijd voor elkaar,” zegt Eleye.

Onveranderd
De familievakanties stopten toen haar grootouders ouder werden. “Dat kun je eigenlijk als het einde van een soort traditie beschouwen”, vertelt ze. “Ik vond vakantiefoto’s van mijn vader als kind toen hij met zijn familie naar Zoutelande ging. Op die kiekjes zag ik veel familieleden die ik niet kende. De tentoonstelling staat voor mij voor familie en vergankelijkheid.”

Veel familieleden zijn er niet meer, terwijl hun vakantiebestemming vrijwel onveranderd is. “De huisjes van toen zijn nog intact, hebben hetzelfde interieur en worden nog steeds verhuurd. De duinen zijn door het getij ook veranderd, maar verder is alles vrijwel hetzelfde gebleven. Ondertussen komen daar nieuwe gezinnen met hun kinderen hun vakantie vieren. Het is een soort cyclus geworden”, legt de kunstenares uit.

Niet vanzelfsprekend
Hoewel de houten strandhuisjes in Zoutelande hetzelfde zijn, zijn de tijden volgens Boerenkamps wel veranderd: “Een uitje naar het buitenland was vroeger naar Duitsland of Luxemburg. Tegenwoordig kunnen we naar Istanbul, maar of dat een verbetering is?”

Het onderzoek van de kunstenares is bedoeld om mensen aan het denken zetten. “Een filosofische tentoonstelling zou ik het niet noemen. Eerder antropologisch of archeologisch”, vertelt Boerenkamps. “Het leek me sympathiek om het publiek bij mijn onderzoek te betrekken. Ik heb dat ook gedeeld met het publiek voordat het ‘live’ ging.”

‘Beetje triest’
Naar jezelf kijken op de projector voelde voor sommige mensen wat vreemd. “Iemand vertelde dat ze vroeger dia’s terugkeken van hun eigen vakantie. Hierop reflecterend zei iemand dit eigenlijk best wel triest te vinden: ‘Stel dat iemand voorbijloopt en dan kijkt en denkt, oh de buren zijn naar hun eigen vakantie aan het kijken’. Bij sommige families waren de dia’s verkleurd of vervaagd, wat ook geldt voor onze herinnering”, zegt Eleye.

De Deurnese speelt zelf een grote rol in het onderzoek en in de tentoonstelling die was te zien in Middelburg: “Voor dit project ben ik naar het vakantiehuisje gegaan waar ik jarenlang met mijn familie heenging. Er was niets veranderd, want ik herkende het bed en de gordijnen nog van vroeger. Ik heb ook oude vakantiefoto’s nagemaakt en ontdekte dat ik er vaak ‘alleen’ op stond, omdat veel mensen die naast me stonden op mijn kinderfoto’s er niet meer zijn. Dat geeft de vergankelijkheid van het leven aan. Een foto van mezelf als baby in een modderpoeltje op het strand heb ik opnieuw geschoten, maar dan nu met mijzelf als volwassene van dertig jaar. Dit geeft weer hoe het leven verandert.”

Foto’s: Toon Truyens/Eleye Boerenkamps