17.8 C
Deurne
zondag 27 juli 2025
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home Blog

Familie Aldenzee uit Deurne neemt na 70 jaar afscheid van hun huis vol herinneringen

Voor de familie Aldenzee is het perceel aan de Helmondseweg 90 in Deurne al decennia lang een bijzondere plek waar veel herinneringen zijn gemaakt. Het was de plaats waar 70 jaar lang werd gewoond door de familie; eerst door ouders Harrie en Mien en later door zoon Toon. Zaterdagochtend kwamen kinderen Piet, Toon, Diny, Jan, Truus, Ge en Louis samen om symbolisch afscheid te nemen van hun plekje. Het huis is verkocht en vanaf halverwege volgende maand woont er voor het eerst iemand die niet familie is.

Om de bijzondere periode van 70 jaar af te sluiten, kwamen de kinderen bij de woning nog één keer allemaal bij elkaar om mooie herinneringen op te halen, met ook in gedachten hun ouders en broer Sjaak die er niet meer zijn.

Klein huisje
Het huis dat er tegenwoordig staat is niet het eerste pand dat huisnummer 90 van de Helmondseweg op de gevel had staan. “Toen mijn ouders daar in 1955 kwamen wonen, stond er een heel klein huisje”, weet Truus Lutters-Aldenzee nog. “En dan moet je nagaan dat we met z’n tienen waren. Als je het ziet, dan geloof je het gewoon niet. Ik geloof dat die woning in 1947 werd gebouwd.”

Truus vertelt dat vader Harrie de nieuwe woning zelf heeft gebouwd: “Hij was aannemer, dus dat was wel aan hem toevertrouwd. Mijn moeder had al vaker haar wens voor een bungalow uitgesproken. Ik geloof dat het huis in 1976 of 1977 is gebouwd.” De tijd dat Harrie en Mien er samen konden doorbrengen was helaas niet van lange duur. “Mijn vader overleed in 1980. Daarna heeft mijn moeder er gewoond, totdat ze naar een verzorgingshuis verhuisde”, legt Truus uit.

Maar daarmee eindigde het verhaal van het familie-eigendom nog niet. “Alle kinderen hadden allemaal al een woning in de buurt en ons ouderlijk huis dreigde toen dus al een eigenaar van buiten de familie te krijgen. Maar mijn broer Toon die buiten Deurne woonde, wilde ook weer graag hier in het dorp komen wonen, dus die is er toen ingetrokken.”

Stookhout
Het aantal herinneringen aan de tijd op de Helmondseweg 90 is groot, dat blijkt al snel tijdens de bijeenkomst op zaterdagochtend. Voor Truus is er één moment dat haar meteen te binnen schiet: “Mijn vader had achter in de tuin een werkplaats waarin we ook wel eens een fuif mochten houden. Toen we bezig waren met de voorbereidingen daarvoor, kwamen we een aantal oude stoelen tegen. Omdat we voor de haard hout nodig hadden, hebben we die toen stuk geslagen en gebruikt om op te stoken.”

Dat bleek achteraf niet zo’n handige actie, weet Truus nog: “Mijn vader vroeg op een gegeven moment waar zijn antieke stoelen waren gebleven. Die hadden wij dus als stookhout gebruikt, terwijl hij die eigenlijk nog wilde opknappen.” Die herinnering is slechts één van de velen die zussen Truus en Diny en broers Piet, Toon, Jan, Ge en Louis voor altijd samen bij zich dragen en die hen altijd weer even terug kan brengen naar de tijd aan de Helmondseweg.

Foto’s: Harold van der Burgt/familie Aldenzee

Frank Boerebach doorkruist Deurne bij wandeling door heel Nederland: ‘Als je loopt met je hart volgen je voeten vanzelf’

De 65-jarige Frank Boerebach uit het Zeeuwse plaatsje Hoek is bezig met een wandeling door heel Nederland om geld in te zamelen voor onder andere stichting Roparun. Vrijdag kwam hij op de 155ste dag van zijn tocht door gemeente Deurne gelopen. Met zijn actie wil hij ook geld schenken aan bijvoorbeeld inloophuizen, hospices en andere organisaties, die (na-)zorg verlenen aan mensen met kanker.

In Deurne werd Boerebach ontvangen door locoburgemeester Helm Verhees en kreeg hij een gemeentestempel voor in zijn dagboek.

Rugzak
Frank begon zijn wandeling op 21 februari van dit jaar, de dag dat waarop hij 65 werd. Het enige dat hij meenam is een rugzak met wat persoonlijke spullen. Hij hoopt half augustus alle 342 gemeentes van ons land te hebben bezocht. Tijdens de enorme wandeling overnacht hij op verschillende logeeradressen bij mensen thuis die een slaapplek aan hem hebben aangeboden via zijn website.

Het idee voor de tocht had hij eigenlijk al lange tijd terug: “Jaren geleden sprak ik met een collega die een halve wereldreis had gemaakt. Ik sprak mijn idee uit dat er in Nederland zelf nog zoveel te zien is en dat ik dat wel eens allemaal zou willen zien.”

Aangrijpende gebeurtenissen
Op dat moment bracht hij het voornemen nog niet in de praktijk, maar bepaalde aangrijpende gebeurtenissen in de jaren daarna brachten hem uiteindelijk toch weer terug naar zijn oorspronkelijk plan. “Ik groeide zorgeloos op in een groot gezin met drie broers en zeven zussen, totdat daar op 15-jarige leeftijd een barst in kwam. Mijn vader kreeg kanker en na zo’n 9 jaar behandelingen, met slechte en betere jaren, overleed hij toen hij 63 jaar was”, vertelt Boerebach.

“Steeds meer bekroop mij de vraag of en wanneer ik ook aan de beurt kwam? Moest ik hen allemaal overleven? Het lijstje had echter nog lege regels. In 2023 overleed mijn vrouw onverwacht aan darmkanker. Zij werd 65 jaar. Ook haar moest ik dus overleven”

In zijn werk als leraar in het basisonderwijs werd hij opnieuw meerdere malen geconfronteerd met de gevolgen van de vreselijke ziekte: “Twee van mijn leerlingen verloren hun vader aan kanker. In de jaren die volgden verloren nog eens drie gezinnen een ouder aan deze ziekte. In 2007 overleed mijn jongste broer plotseling aan kanker. Hij werd maar 47 jaar.”

In 2015 overleed Franks oudste broer aan dezelfde ziekte op 66-jarige leeftijd. Twee jaar later overleed zijn derde broer ook aan kanker, hij werd 59 jaar. “Al mijn zussen leefden nog, maar ik was nog de enige broer. Steeds meer bekroop mij de vraag of en wanneer ik ook aan de beurt kwam? Moest ik hen allemaal overleven? Het lijstje had echter nog lege regels. In 2023 overleed mijn vrouw onverwacht aan darmkanker. Zij werd 65 jaar. Ook haar moest ik dus overleven”, aldus Boerebach.

‘Een geluk’
Hij voelde dat hij aan al dit leed een betekenis moest geven: “Dat ik iets voor hen terug moest doen, al was het alleen maar uit dankbaarheid dat ik hen allemaal overleefd had. Want dat voelt en voelde niet als een eigen verdienste, maar als ‘een geluk’. En ook dat ik daarmee niet lang moest wachten, want ik had nu vaak genoeg gezien dat kanker om de hoek van de volgende dag kan liggen.”

Daarom loopt hij nu de tocht door alle gemeenten van heel Nederland, waarbij het woord ‘heel’ een speciale betekenis heeft voor Frank: “Heel Nederland bezoeken om het leven van mensen met kanker wat te kunnen helen. Op deze manier kan ik mijn gezondheid inzetten om voor hen allemaal nog eenmaal van bijzondere betekenis te zijn. En de dag van mijn 65ste verjaardag leek mij een mooie stip op de horizon om daar een start mee te maken.”

Een donatie overmaken voor het goede doel van Boerebach kan via heelnederland.nl.

Foto’s: Frank Boerebach

Spannend weekend voor Deurnese vrachtwagenchauffeur Marijn Manders

De truck van Marijn Manders is een bijzondere verschijning en dat is ook de lezers van het tijdschrift Truckstar Magazine niet ontgaan. De Deurnese chauffeur is dit weekend met zijn voertuig één van de 24 finalisten bij de verkiezing van de Mooiste Truck van Nederland.

Zaterdagochtend kwamen juryleden zijn vrachtwagen van alle kanten bekijken en keuren. Wat ze vinden van het voertuig blijft nog even afwachten voor Marijn, want zondagmiddag vindt de bekendmaking van de winnaars pas plaats tijdens het Truckstar Festival op het TT Circuit van Assen.

Plezier
Hoewel hij denkt dat zijn truck goede kans maakt bij de verkiezing, is winnen voor Manders niet het hoofddoel: “De wagen staat er piekfijn bij, dus je weet maar nooit. Wat ik nog veel belangrijker vindt, is plezier hebben. We hebben er schik in met z’n allen, dus dat zit wel goed.” Mocht hij winnen, dan is het niet de eerste titel die hij binnenhaalt met de wagen. Vorig jaar won Marijn bij de truckshow in Liessel de publieksprijs.

De truckrijder blijft bescheiden als hem wordt gevraagd wat zijn MAN TGX zo speciaal maakt. Toch is de vrachtwagen van Manders is verre van standaard. Na de levering van de truck werd deze volledig onder handen genomen door Kessel Truckstyling. De vrachtwagen kreeg onder andere staande uitlaten, een extra onder-spoiler, een diepe zonneklep en daarboven een grote lichtbak.

Kantoor
De achterkant van de truck werd voorzien van een speciale achterbumper en ook de binnenkant van de cabine werd aangepakt door Pennings Interieurs. “Omdat je toch veel tijd doorbrengt in de wagen als je onderweg bent, is het fijn om je werkomgeving helemaal naar je eigen zin te maken. Andere mensen doen dat bijvoorbeeld ook in hun kantoor en ik in mijn truck”, legt Manders uit.

De jury was zaterdagochtend erg geïnteresseerd in de Deurnese vrachtwagen. “Ze vroegen van alles over wat en waarom je bepaalde dingen hebt aangepast. Ze willen graag jouw verhaal horen”, vertelt Marijn. “Wat ze van de truck vonden, is moeilijk in te schatten. Alle leden van de vakjury hebben er toch zo hun eigen kijk op. Alle meningen worden straks bij elkaar gegooid en dan komt er de winnaar per categorie uit en wordt ook bekend welke de drie mooiste wagens van Nederland zijn.” De vrachtauto van Manders is ingedeeld in de categorie ‘open voertuigen’.

‘Shinen’
De 24 genomineerde trucks hebben dit weekend een prominente plek op het festivalterrein. Daarom heeft de Deurnenaar zijn vrachtwagen voor de verkiezing van binnen en buiten gepoetst, zodat hij letterlijk en figuurlijk staat te ‘shinen’. Om de wagen ook de rest van het jaar er perfect uit te laten zien, heeft Manders een simpele oplossing: ‘We werken er natuurlijk dagelijks mee, want het is een werkmachine. Dus het is gewoon een kwestie van alles goed bijhouden, wassen in het weekend en er vooral zuinig op zijn.

Het Truckstar Festival wordt georganiseerd door Truckstar Magazine, dat sinds 1980 het lijfblad is van veel Nederlandse vrachtwagenchauffeurs. Het festivalterrein in Assen beslaat ruim 1 miljoen vierkante meter en er zijn dit weekend meer dan 2.300 vrachtwagens te zien.

Foto’s: Marijn Manders/Truckstar Magazine

Oldtimerbrommerfanaten trekken weer door de regio: ‘Het is een fantastische route’

De leden van oldtimerbromfietsclub De Vette Bougie hebben hun klassieke tweewielers weer opgepoetst om zondag een rit te maken door de regio. De route van deze tocht is uitgestippeld door Hendrik Wiegers, Toon Melgers en Henk Martens van de brommerclub.

“Vanuit Deurne vertrekken we richting Helmond, waarna we via de bossen koers zetten richting Lieshout en Beek en Donk. We scheren langs Gemert, trekken verder richting Sint Anthonis en dalen dan langzaam weer af naar ons vertrouwde thuishonk”, vertelt Wiegers. “We hebben deze rit al meerdere keren gereden en we moeten zeggen: het is een fantastische route.”

Nieuwe startlocatie
De tocht met een lengte van 95 kilometer wordt deze keer voor het eerst verreden vanaf een nieuwe startlocatie. “Voorheen kwamen we altijd samen in Café De Kroeg, maar eigenaar Mario Martens heeft ons laten weten dat de mogelijkheden hier gaan stoppen in verband met de sloop van het pand en de bouw van een appartementencomplex. Hij moet ook gewoon door met zijn plannen, dat snappen wij ook”, legt Wiegers uit.

Het nieuwe thuishonk van De Vette Bougie staat niet ver verwijderd van het oude. “We hebben verschillenden plekken onderzocht. Er moet natuurlijk genoeg parkeerruimte zijn voor alle brommers en het liefst een plek waar we buiten kunnen zitten. Zo kwamen we uiteindelijk uit bij Café Bright Side”, vertelt Wiegers. “Dus we blijven gewoon vanuit de Zeilberg starten en keren daar na de rit ook weer terug.”

Jeugdsentiment
De club van oldtimerbromfietsliefhebbers heeft inmiddels circa 115 leden en groeit nog steeds. “Er komen er elke maand wel drie of vier bij”, zegt Wiegers. De populariteit van klassieke brommers heeft volgens hem vaak te maken met een combinatie van nostalgie en jeugdsentiment: “Meestal kiezen de mensen voor de brommer die ze vroeger in hun jongere jaren ook hebben gereden. Veel van onze nieuwe leden hebben het lange tijd druk gehad met hun carrière en komen er dan achter dat er meer is dan alleen werken. Een leuke hobby waar je echt je passie in kwijt kan is ook heel belangrijk.”

De deelnemers aan de rit van zondag komen om 09.30 uur samen bij Café Bright Side aan de Blasiusstraat 11 in Deurne-Zeilberg. Daar komen ze na de tocht rond 15.00 uur weer terug. Ook niet-leden met een brommer van 25 jaar of ouder, kunnen voor 10 euro meerijden. “Het is wel belangrijk dat de tweewieler genoeg kracht heeft. We rijden namelijk rond 35 tot 40 kilometer per uur”, zegt Wiegers. Aanmelden kan via devettebougie.nl of op zondagochtend om 09.30 uur bij de startlocatie.

Foto: De Vette Bougie

Geen treinverkeer tussen Helmond en Eindhoven door aanrijding

Door een aanrijding is er zaterdag sinds 10.15 uur geen treinverkeer mogelijk tussen de stations Helmond en Eindhoven Centraal. Hierdoor kunnen reizigers vanuit Deurne niet verder dan Helmond met de trein. De NS meldt dat de problemen op het spoor naar verwachting rond 13.30 uur zijn opgelost.

“We onderzoeken de gevolgen voor de dienstregeling en zijn bezig de verstoring te verhelpen”, aldus de NS.

Foto: archief DMG

Tractorliefhebbers trekken door Helenaveen op weg naar Internationaal Historisch Festival in Panningen

Tientallen eigenaren van oldtimertractoren reden vrijdag met hun voertuigen door Helenaveen op weg naar Panningen voor de 44ste editie van het jaarlijkse Internationaal Historisch Festival (IHF). De stoet vertegenwoordigt een klein deel van de in totaal 4000 tractoren, stationaire motoren, vrachtwagens, auto’s en andere machines die er dit weekend te zien zijn op het grootste oldtimerfestival van Europa.

Het evenement wordt gehouden door HMT De Klep. Vanuit Deurne gaan ook veel leden van oldtimertractorclub VC De Krum een kijkje nemen bij hun collega’s in Limburg. “De HMT is een vereniging met zowel mannen als vrouwen die een passie hebben voor oldtimer tractoren en stationaire motoren. Ze zijn vanuit een groep hobbyisten vanaf 1979 uitgegroeid tot een vereniging met meer dan 4000 leden”, vertelt Stefan Adriaans van VC De Krum.

Emptyfield
Het festival begint al op vrijdagavond met een muzikaal voorprogramma dat ook een Deurnese tintje heeft. De coverband Emptyfield uit de Zeilberg zorgt namelijk voor de aftrap in de feesttent op het terrein van Manege de Vosberg.

“Samen met onze grote groep zeer enthousiaste vrijwilligers is het weer gelukt om alles voor aanvang van de festiviteiten gereed te krijgen. Zij verdienen dan ook een grote waardering voor hun grote inzet, die de allesbepalende factor is voor het welslagen van dit evenement”, aldus de leden van HMT De Klep.

Vier Pk
Het Internationaal Historisch Festival is één grote ‘showroom’ van oude technieken. Een heel bijzonder voorbeeld is de stationaire motor van de gebroeders Boonstra uit het Friese Jubbega. “Zij hebben deze motor tientallen jaren geleden aangekocht en volledig gerestaureerd. Het resultaat mag er zijn”, zegt Adriaans van VC De Krum.

De motor met als officiële naam: ‘National Gas Engine Co Type KA’, produceert 4 Pk en dateert uit 1901. Hij werd geproduceerd door het bedrijf dat Henry Neild Bickerton 1889 oprichtte in de Engelse plaats Ashton-under-Lyne, vlakbij Manchester.

Oude ambachten
Naast alle tractoren, stationaire motoren, machines en gereedschappen, is er ook aandacht voor oude ambachten. Zo zijn er bijvoorbeeld een dorsstraat en zaagstraat. Verder wordt tijdens het IHF traditiegetrouw de Trekker-trek gehouden door De Gloeikoppers, die er dit weekend ook hun onderlinge competitie houden.

Het festival vindt deze zaterdag en zondag van 08.00 tot 18.00 uur plaats aan de Ninnesweg 176 in Panningen. Entreetickets zijn aan de dagkassa verkrijgbaar en via ihf-festival.nl/tickets.

Foto’s: Fons Grijseels

Vrijheidsvuur de Peel verspreidt zich dit jaar vanuit Venray door de regio

De jaarlijkse herdenking van de bevrijding van Zuidoost-Brabant en Noord-Limburg in 1944 vindt dit jaar op 19 september plaats in Venray. Vanuit daar waaiert het vrijheidsvuur symbolisch uit over de Peel. Lopers van de elf deelnemende gemeenten, waaronder Deurne, brengen het vuur naar hun eigen gemeente om het daar ook te ontsteken.

Het evenement dat wordt georganiseerd door Stichting Vrijheidsvuur de Peel vond eerder plaats in Asten (2019), Geldrop-Mierlo (2020), Meijel (2021), Deurne (2022), Laarbeek (2023) en Helmond (2024).

Grote Kerk
Op de avond van 18 september halen lopers van de Venrayse atletiekvereniging ATV het Vrijheidsvuur op in Eindhoven. Zij brengen het vervolgens naar de Grote Kerk in Venray, waar het ‘s avonds arriveert. Hier verblijft het vuur tot de avond van 19 september. Lopers uit de andere peelgemeenten halen het vuur op 19 september bij de Grote Kerk en brengen het onder begeleiding van muziekverenigingen, gilden en schutterijen naar het Venrayse Raadhuisplein.

De leden van de Firebrigade Pipes & Drums vormen bij aankomst een erehaag voor de fakkeldrager en overige lopers. Burgemeester Michiel Uitdehaag van Venray verwelkomt daarna alle aanwezigen. Aansluitend neemt hij de fakkel met het Vrijheidsvuur in ontvangst en ontsteekt het vuur.

Frans van de Pas
Tijdens de Eed van Trouw, afgelegd door de gilden, klinkt het Wilhelmus en wordt de Nederlandse vlag gehesen. Hierna ontsteken alle betrokken burgemeesters, waaronder ook Greet Buter van Deurne, een fakkel die zij daarna doorgeven aan de lopers van hun eigen gemeente. Die vetrekken kort daarna en verspreiden het vuur verder door de Peel.

Naast de bijdragen van veel gildebroeders, schutterijen, lopers, veteranen en Pipes & Drums, treden ook Danshuis Venray en zanger Guus Vreugdewater met zijn dochter Loïs op. Verder zijn er verschillende sprekers, onder wie ook verhalenverteller Frans van de Pas. Bij de ceremonie zijn elf militaire voertuigen aanwezig.

De herdenking is voor iedereen toegankelijk. Vanwege de beperkte parkeergelegenheid, worden bezoekers aangeraden om met de fiets of te voet te komen.

Foto: Jos van Neerven

Buurtbewoners ontfermen zich over zwerfkat in Koolhof: ‘Ik breng Jumbo al half jaar lang elke dag eten’

0

Al een half jaar lang ontfermen buurtbewoners zich over een zwerfkat die zich ophoudt rond de Jumbo-supermarkt aan de Schelde in Deurne. Waar het dier vandaan komt, is een raadsel. Verschillende pogingen om de kat te vangen en ergens onder te brengen zijn tot nu toe niet geslaagd. In de tussentijd proberen omwonenden er maar het beste van te maken door het beestje regelmatig eten en drinken te brengen.

“Het is echt heel zielig en doet gewoon pijn om hem zo te zien”, vertelt Yvonne van Bommel. Elke dag gaat ze even naar de kat toe om te kijken hoe het met hem gaat. “Dan breng ik wat eten in een schaaltje en drie keer per week wat melk. Daar maakt hij graag gebruik van natuurlijk.”

Jumbo
Het beestje is niet schuw is en laat zich ook graag aaien. “Als ik hem wat snoepjes breng, komt hij altijd meteen. Dan kan ik hem gewoon aanhalen en begint hij te kroelen”, zegt Yvonne. Ze heeft ondertussen al een goede vertrouwensband met het dier opgebouwd en heeft zelfs een toepasselijk naam voor hem: “Als ik roep: ‘Jumbo, waar ben je?’, dan staat hij meestal binnen heel korte tijd al bij me.”

Van Bommel heeft al een paar keer geprobeerd om de kater te vangen, maar dat liep niet goed af: “Ik dacht dat als hij zich laat aaien, dat ik hem ook wel kon oppakken. Dat bleek dus niet zo te zijn, want hij heeft toen mijn hele arm open gekrast. Ik denk dat Jumbo iets mee heeft gemaakt waardoor hij zich niet wil laten oppakken.”

“Hij ziet er nu wel wat beter uit dan in het begin, maar hij is nog steeds heel mager. Het ruggetje zal niet meer dan vijf centimeter breed zijn.”

Ook op een andere manier heeft Yvonne het al een keer geprobeerd om de kat te vangen. Dat bleek om een heel andere reden geen succes. “Ik had een reiskoffertje neergezet in de buurt van de supermarkt, waar hij dan in kon kruipen. Daaraan had ik een touwtje bevestigd om aan te trekken en dan ik de koffer dicht laten klappen. Helaas vond ik die een tijdje later kapot geslagen iets verderop terug”, vertelt van Bommel teleurgesteld.

Het inschakelen van officiële instanties heeft tot nu toe ook niet mogen baten. “In eerste instantie had ik de dierenambulance in Helmond gebeld, maar die komen niet omdat ze geen contract hebben voor Deurne. Dat doet in onze gemeente ROZE uit Eindhoven. Alleen als die hierheen moeten komen, ben je anderhalf uur verder en is de kat alweer verdwenen”, zegt Yvonne. “Ze wilden wel een vangkooi plaatsen, maar die moest ik dan zelf in de gaten houden. Als er iets mee zou gebeuren, waren de kosten voor mijn rekening.”

Verrassing
Van Bommel is niet de enige buurtbewoner die de schrijnende situatie eigenlijk niet aan kan zien. “Er zijn nog een paar mensen die Jumbo regelmatig wat te eten of drinken geven. Hij ziet er nu wel wat beter uit dan in het begin, maar hij is nog steeds heel mager. Het ruggetje zal niet meer dan vijf centimeter breed zijn.” Terwijl Yvonne afgelopen week bij de kat was, kwam er zelfs een klant van de nabijgelegen supermarkt met een verrassing. “Dat was echt superlief. Die mevrouw kwam tien blikken met vlees brengen voor Jumbo.”

Nu het nog zomer is heeft de kat het best naar zijn zin rondom de supermarkt, maar Van Bommel vreest dat het niet goed afloopt voor het dier als dit zo nog lang doorgaat. “Zeker als het straks kouder wordt in de herfst en winter, krijgt hij het steeds zwaarder. Ik hoop dat er iemand is die kan helpen met een oplossing, want dit is gewoon hartverscheurend. Er moet toch wel ergens een organisatie zijn die hem kan vangen en een plekje heeft voor Jumbo.”

Foto’s: Yvonne van Bommel

Evi Manders grote kanshebber Miss United Netherlands-verkiezing: ‘Doe alles om zo hoog mogelijk te eindigen’

Eigenlijk deed de Zeilbergse Evi Manders niet mee aan de verkiezing van Miss United Netherlands om te winnen, ‘maar als je meedoet aan iets dan ga je toch wel je best doen’. Inmiddels staat ze op de tweede plaats in de tussenstand: “Ik hoop deze plaats te mogen behouden of zelfs nog hogerop te komen.”

De 25-jarige Evi zet zich met haar deelname aan de Miss United Netherlands-verkiezing in voor Metakids. Dit is een organisatie die zich hard maakt voor meer onderzoek naar metabole ziekten bij kinderen. De missverkiezing gaat niet alleen om wie de mooiste is: “Je moet bijvoorbeeld ook geld inzamelen voor een goed doel, maar het gaat ook om een verhaal dat je te vertellen hebt”, legt Evi uit.

Weinig over bekend
Dat bij de wedstrijd voor Metakids geld wordt ingezameld, vindt Manders een goede zaak. Ze heeft het idee dat er voor heel veel goede doelen acties worden opgezet, maar dat de kinderen met deze ziekte nog wel eens over het hoofd worden gezien: “Dus het is heel belangrijk dat daar veel geld voor opgehaald wordt.”

Naast de deelname aan de verkiezing, heeft Evi begin deze maand ook de 80 kilometer lange Kennedymars gelopen: “Niet zomaar voor mezelf, maar voor kinderen die elke dag een strijd voeren die velen van ons zich niet kunnen voorstellen. Metabole ziektes zijn ernstige, vaak dodelijke aandoeningen waar nog veel te weinig over bekend is.”

Hoop
Manders heeft met haar plek in de finale nu al 1.000 euro ingezameld voor Metakids. Via missunitednetherlands.com kun je nog steeds je stem uitbrengen op Evi. Dit kost 1,25 euro per stem, waarvan 20 procent naar het goede doel gaat. Doneren kan ook via voormetakids.nl. “Ik doe er alles aan om zo hoog mogelijk te eindigen”, vertelt Evi.

De Zeilbergse benadrukt daarbij dat een stem op haar bij de missverkiezing niet zozeer voor haarzelf bedoeld is, maar juist voor de Metakids: “Ze worden geboren met een ziekte die hun lichaam belemmert in de meest basale processen. Voor hen is opstaan, spelen, groeien of gewoon kind zijn niet vanzelfsprekend. Terwijl zij dagelijks vechten, wil ik iets doen. Want alleen met meer onderzoek kunnen we hoop bieden. Hoop op behandelingen. Hoop op genezing. Hoop op toekomst. Dus jullie stemmen zijn nog steeds van harte welkom.”

Foto’s: Miss United Netherlands/Evi Manders

Verdachte van aanranding in Deurne meldt zich bij politie: ‘Hij zit vast en wordt verhoord’

De man die ervan verdacht wordt een medewerkster van het Kruidvatfiliaal aan de Wolfsberg in Deurne te hebben betast, heeft zich donderdag gemeld bij de politie. Hij heeft zichzelf aangegeven naar aanleiding van de oproep die de politie woensdag deed. De man kreeg van de officier van justitie de kans om zich binnen twee weken te melden.

“Hij zit vast en wordt verhoord”, meldt de politie. Die vraagt mensen om de beelden die woensdag werden gepubliceerd niet verder te delen. Ze zijn inmiddels ook niet meer zichtbaar op de website van de politie.

De aanranding vond plaats op donderdag 26 juni in de winkel in Deurne. Hierbij wist vrouw zich na een korte worsteling te bevrijden. Ze vluchtte richting de kassa, waarna de man het pand is uitgelopen. De medewerkster deed aangifte.

Lees ook: Winkelmedewerkster in Deurne aangerand; politie zoekt getuigen en roept verdachte op zich te melden

Foto: politie

Waterschap wil dwangsom van 20 mille doorzetten als Defensie niet stopt met PFAS-vervuiling bij Vredepeel

Waterschap Aa en Maas wil dat het ministerie van Defensie nog voor 1 oktober van dit jaar stopt met het lozen van met PFAS vervuild water op een beek bij De Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel. Bij het niet nakomen van deze termijn moet Defensie 20.000 euro per overtreding betalen. Het ministerie meldt echter dat het hier om militaire redenen niet aan kan voldoen.

Het vervuilde water komt onder de oude startbaan vandaan en wordt in een vijver gepompt, waarna het in de Essenloop wordt geloosd. De PFAS-stof die bij Vredepeel werd aangetroffen, is PFOS. Dit zit onder andere in het blusschuim dat op vliegbasis werd gebruikt. Deze stof is sinds 2006 verboden en wordt tegenwoordig niet meer gebruikt door Defensie.

49 keer hoger
Omdat de PFOS niet wordt afgebroken en dus nog aanwezig is op en onder de startbaan, blijft het water dat eronder verzameld wordt hoge concentraties van de stof bevatten. De waardes die het waterschap heeft gemeten bij Vredepeel zijn 49 keer hoger dan de norm die daarvoor geldt. De verontreiniging overschrijdt hiermee het peil van de Kader Richtlijn Water. Dit zijn de waarden die gelden voor het gebruik als drinkwater voor mens en dier en de waarde voor de consumptie van vis. “Dit is slecht voor de waterkwaliteit en het waterleven”, zegt Aa en Maas.

Naast de wettelijke maximale norm voor PFAS in oppervlaktewater, heeft het RIVM risicogrenzen aangegeven waarmee mogelijke gezondheidsrisico’s van deze stof in water ingeschat kunnen worden. De gevonden concentraties PFOS blijven in Vredepeel overal onder de risicogrens voor het beregenen van land. “Dat betekent dat met het water gesproeid kan worden. Ook zitten de concentraties onder de risicogrens voor zwemwater, al wordt zwemmen afgeraden omdat het geen officiële zwemwaterlocaties betreft”, aldus het waterschap.

“Dat de stoffen niet afbreken, is slecht voor het milieu. De enige manier om PFAS aan te pakken is zoals bij alle vervuilingen: aan de bron. Wat niet in het water komt, hoeven we er ook niet uit te halen.”

Het vervuilde water wordt via de Essenloop en de Snelle Loop afgevoerd naar de Aa. Hoewel deze watergangen voornamelijk door gemeente Gemert-Bakel lopen, geeft die aan dat het waterschap het bevoegd gezag is voor toezicht op het lozen van stoffen in het oppervlaktewater en daarop ook moet handhaven richting de lozer. Voor wat betreft de bodem op de Generaal Luitenant Bestkazerne is de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is het bevoegd gezag.

In een brief aan het ministerie van Defensie heeft Aa en Maas begin maart laten weten dat de lozingen moeten stoppen: “Dat de stoffen niet afbreken, is slecht voor het milieu. De enige manier om PFAS aan te pakken is zoals bij alle vervuilingen: aan de bron. Wat niet in het water komt, hoeven we er ook niet uit te halen.”

Militaire overwegingen
In antwoord op de eis van het waterschap heeft Defensie laten weten dat het vanwege militaire overwegingen noodzakelijk is dat de slapende vliegbasis en dus ook de start- en landingsbaan weer direct in gebruik moet kunnen worden genomen indien dit gewenst is.

Aa en Maas vindt dat in het verweerschrift van Defensie niet zwaar genoeg wegende redenen worden aangegeven om niet te stoppen met de lozingen. Daarom wil het waterschap vanaf 1 mei 2026 de aangekondigde dwangsom ook echt gaan toepassen. Die kan maximaal oplopen tot 120.000 euro.

Foto: Pexels/Bevers Installatietechniek

Gemeente gaat afgestorven bomen verwijderen in Zandbos: ‘Leidt tot onveilige situaties’

De gemeente gaat op korte termijn een aantal bomen in het Zandbos in Deurne verwijderen. Omdat afgelopen jaar grote stukken van het gebied lange tijd onder water hebben gestaan, zijn de bomen ernstig aangetast en vormen ze een gevaar voor de omgeving.

Om te voorkomen dat de natuur wordt verstoord, werkt de gemeente normaal niet in de zomer in bossen. “Gezien de risico’s is er echter geen andere keus”, aldus de gemeente. De bomen moeten om veiligheid te kunnen waarborgen snel worden gekapt. “Nu deze in blad zouden moeten staan, blijkt dat veel bomen zijn afgestorven. Dit leidt tot onveilige situaties langs de parkeerplaats, wandelpaden en mountainbike-routes.”

Omdat de bomen nu in een afwijkende periode moeten worden verwijderd, wordt bij de werkzaamheden met een aantal extra zaken rekening gehouden. “Hoewel het broedseizoen inmiddels is afgelopen, werken we volgens ecologisch werkprotocol. Zo dragen we zorg voor de omliggende flora en fauna, terwijl we tegelijkertijd zorgen voor een veilige omgeving voor bezoekers”, zegt de gemeente.

Foto: archief DMG