23.7 C
Deurne
donderdag 24 juli 2025
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home Blog

Filmfestival Nacht van het Witte Doek pakt groots uit met veel regionale producties en drive-in bioscoop

Eind augustus verandert Deurne tijdens filmfestival De Nacht van het Witte Doek weer in het Cannes van de Peel. Op diverse locaties worden er van 28 tot en met 31 augustus tientallen films vertoond. Dit jaar komt er voor het eerst tijdens het festival ook een drive-in bioscoop op het terrein van Green Valley Estate, waar het publiek een film kan bekijken vanuit hun eigen auto. In de weken voorafgaand aan het evenement zijn er in de tuin van Museum De Wieger vertoningen van twee zomerfilms.

“Natuurlijk hebben we enkele topfilms voor het grote publiek, maar ook bijzondere kleinere films en regionale producties. Het wordt opnieuw een veelzijdig filmfestival op een aantal bijzondere locaties”, zegt voorzitter Willy Koppens van stichting Nacht van het Witte Doek.

Afstudeerfilms
Het Deurnese filmevenement begint dit keer op donderdag met de vierde editie van de uitreiking van de Film talent Award Brabant (FTAB). Bij deze verkiezing van de beste Brabantse afstudeerfilm van het jaar strijden studenten van Brabantse opleidingen om deze titel.

Uit alle inzendingen worden zes films genomineerd en vertoond. Een landelijke vakjury kiest tijdens de openingsavond van De Nacht van het Witte Doek de twee beste films en reikt de FTAB’s uit voor de beste film en beste documentaire. De winnaars krijgen ieder een geldbedrag van 1500 euro en hun film of documentaire wordt vertoond in Brabantse filmhuizen. Bezoekers van het festival mogen ook twee publieksprijzen toekennen, waaraan een cheque van 250 euro verbonden is.

“We openen met een speciaal voor het festival gemaakte korte premièrefilm in het thema ‘waar verhalen je raken’. Deze film ‘Ornament’ is gemaakt door Pim Hegeman uit Helmond, winnaar van de publieksprijs FTAB in 2023”, vertelt Koppens.

Facelift
Bij deze editie is in het centrum van Deurne voor een nieuwe aanpak gekozen. “Dit jaar krijgt de Markt een totale facelift met een parachutetent, groot led-scherm en vernieuwde programmering, die al op vrijdagmiddag begint en waarvoor de weekmarkt uitwijkt naar De Wolfsberg”, legt Koppens uit. “De bedoeling is om een gemengd aanbod van films en documentaires te vertonen.”

Onder de regionale producties bevinden zich ‘Portretten uit de Peel’, ‘De Burgemeestersmoord’ en ‘De Acht’. Daarnaast is de documentaire ‘Hard, Harder, Ysselsteyn’ te zien. Deze film van Ruud Lenssen uit Horst laat zien hoe het rustige dorp jaarlijks verandert in het middelpunt van punk en metal tijdens Jera On Air. “Het is een eer dat wij op zaterdag 30 augustus ‘Hard, Harder, Ysselsteyn’ kunnen vertonen bij de Nacht van het Witte Doek”, zegt Koppens.

Drive-in bioscoop
Bij het evenement wordt elk jaar een film vertoond op een bijzondere ‘externe’ locatie. Deze keer gebeurt dat op vrijdagavond 29 augustus met een drive-in bioscoop op de grote parkeerplaats bij de receptie van Green Valley Estate. Daar kunnen 75 auto’s worden geparkeerd en kunnen filmliefhebbers vanuit hun auto kijken naar een actiefilm. Het geluid wordt via een FM-zender uitgezonden, zodat het publiek ook op hun eigen autoradio kan meeluisteren.

De zondagmiddag blijft traditiegetrouw gericht op kinderen met naast vijf kinderfilms ook verschillende activiteiten, zoals een straattheater en een demonstratie ‘zandtapijt maken’ door kunstenaar Erik van Lieshout in samenwerking met Dorsteam Deurne.

Meer informatie en het volledige programma vind je op nachtvanhetwittedoek.nl. Je kunt het programmaboekje ook als Pdf-bestand downloaden via deze link.

Foto: stichting Nacht van het Witte Doek

Politie stuurt Deurnese eigenaar van hond met erg lange nagels verplicht naar dierenarts

Een eigenaar van een hond in Deurne is op de vingers getikt omdat het huisdier erg lange nagels had. De dierenpolitie heeft deze persoon verplicht om met de hond een dierenarts te bezoeken. Ook is aangekondigd dat er een hercontrole volgt.

De dierenpolitie kan ingrijpen bij dieren met te lange nagels, vooral als dit leidt tot verwaarlozing of mishandeling. Te lange nagels kunnen pijnlijk zijn en de stand van de poten van een dier veranderen.

De dierenpolitie meldt dat het vooral in vakantieperiodes voorkomt dat dieren niet goed worden verzorgd of zelfs compleet aan hun lot worden overgelaten. Mensen die menen dat een dier niet goed wordt behandeld, kunnen bellen met 144 om een melding door te geven.

Foto: (ter illustratie) Pexels

Deurne in top vijf van Brabantse gemeenten met meeste tractoren

Deurne staat in de top vijf van Brabantse gemeenten met de meeste geregistreerde tractoren met een kentekenbewijs. Met 1.863 van deze landbouwvoertuigen staat Deurne op de vijfde plaats. Daarmee heeft onze gemeente ook veruit de meeste tractoren in de regio. Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deze week bekend heeft gemaakt.

In de buurgemeentes van Deurne ligt het aantal tractoren beduidend lager. Someren telt er 1.061, Asten 748 en in gemeente Helmond rijden er slechts 309 tractoren rond.

De Brabantse top vijf wordt naast Deurne gevormd door gemeente Altena die met 1.891 trekkers op de vierde plek staat, gevolgd door Zundert (1.934) en Meierijstad (2.169). In Land van Cuijk zijn de meeste geregistreerde tractoren te vinden: 3.935. In de landelijke statistieken is de Groningse gemeente Westerkwartier (4.338) lijstaanvoerder, gevolgd door Súdwest-Fryslân (4.047) en Land van Cuijk.

Op 1 januari van dit jaar telde Nederland in totaal 681.000 landbouwvoertuigen met een kenteken. Hieronder vallen tractoren (302.853), aanhangers (256.093) en mobiele machines (122.482). De tractoren zijn volgens het CBS met een gemiddelde leeftijd van 33 jaar relatief oud.

Sinds 1 januari 2022 is een kentekenbewijs verplicht voor landbouwvoertuigen die de openbare weg op gaan. Deze moeten hiervoor geregistreerd zijn bij de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW).

Foto: Pixabay

Weer vertraging voor ecodorp Allemansland; gemeente Deurne moet van Raad van State met beter plan komen

Opnieuw een domper voor de toekomstige bewoners van het ecodorp Allemansland dat moet gaan verrijzen aan de Milhezerweg in Deurne. De Raad van State heeft woensdag in een tussenuitspraak de gemeente opdracht gegeven om met een beter onderbouwd omgevingsplan te komen voor de realisatie van de 24 duurzame woningen in de Walsberg. Daarbij gaat het vooral om de afstand van vijftien meter tussen het ecodorp en de grond van buurman Tjeu Louwers, waarop hij gewasbeschermingsmiddelen mag gebruiken.

Gemeente Deurne krijgt nu een half jaar de tijd om de geconstateerde gebreken in het omgevingsplan aan te passen en met een beter versie te komen, eventueel met extra maatregelen. Ondertussen ligt de bouw van de woningen in het ecodorp stil.

Korte afstand
Louwers had beroep aangetekend tegen de komst van de huizen, omdat hij bang is dat dit zijn bedrijfsvoering zal belemmeren. Hoewel de melkveehouder op zijn terrein met de middelen gewoon mag spuiten, is zijn vrees dat hij wellicht in problemen komt wanneer in de toekomst door de korte afstand gezondheidsproblemen ontstaan bij de omwonenden.

Zonder aanvullende maatregelen wordt in de meeste gevallen een afstand van vijftig meter aangehouden. Gemeente Deurne heeft echter verschillende argumenten aangevoerd voor waarom de afstand van vijftien meter genoeg zou zijn. Eén daarvan is dat een onderzoek zou hebben aangetoond dat een struikenrij genoeg afscherming biedt wanneer er gewasbeschermingsmiddelen worden gespoten.

Wisselteelt
De rechter benadrukt dat hierbij alleen is gekeken naar het effect van het behandelen van eenjarige laagblijvende teelten tot een spuithoogte van anderhalve meter. Er is geen rekening gehouden met andere vormen van teelt die volgens de maximale planologische mogelijkheden ook op de gronden van Louwers mogen plaatsvinden.

Hoewel de ondernemer nu al lange tijd alleen mais en gras heeft geteeld, heeft hij uitgelegd dat wisselteelt mogelijk moet blijven. Dit is voor de ondernemer noodzakelijk omdat dit sinds 2023 verplicht is vanwege nieuw Gemeenschappelijk EU-Landbouwbeleid. Als voorbeeld noemt Louwers de aardappelteelt, waarbij vaker en intensiever met zwaardere bestrijdingsmiddelen wordt gespoten dan bij gras.

Wanneer de gemeente het aangepaste voorstel voor het omgevingsplaan klaar heeft, gaat de Raad van State in een einduitspraak bepalen of de bouwplannen door mogen gaan of niet. Hierbij wordt dan ook beslist over de proceskosten.

Lees ook: Nieuwsdossier – Ecodorp Allemansland

Foto: Allemansland

Winkelmedewerkster in Deurne aangerand; politie zoekt getuigen en roept verdachte op zich te melden

De politie zoekt getuigen van een aanranding van een medewerkster van het Kruidvatfiliaal aan de Wolfsberg in Deurne. Ook wordt een oproep gedaan aan de dader om zichzelf aan te geven. “Hij krijgt van de officier van justitie de kans zich binnen twee weken te melden”, aldus de politie.

De man betastte de medewerkster op donderdag 26 juni in de winkel. De vrouw wist zich na een korte worsteling te bevrijden en vluchtte richting de kassa. Daarop is de verdachte de winkel uit gelopen. De medewerkster heeft aangifte gedaan.

De man heeft een licht getinte huidskleur en is kalend. Aan de zijkanten van zijn hoofd heeft hij kort zwart haar. Hij droeg tijdens de aanranding een bril met een donker montuur. Verder had hij een zwart T-shirt aan met daarop in lichte letters de opdruk: PME Legend. Op de dag van het incident droeg hij een broek in een lichte kleur en zwartgrijze sneakers met lichte veters.

“Het zou kunnen dat je de man ook nu al herkent, ondanks dat hij voorlopig onherkenbaar wordt getoond. Dan willen we natuurlijk graag van je horen wie hij is”, zegt de politie. “De man zelf roepen we met klem op om zichzelf aan te geven om te voorkomen dat zijn foto herkenbaar wordt verspreid.”

Tips doorgeven kan via de opsporingstiplijn op 0800-6070 of anoniem via 0800-7000. Je kunt ook het online tipformulier invullen.

Foto: politie

Glas-in-loodraam in Huis voor de Samenleving krijgt QR-code; ‘Nu leren nog meer mensen het verhaal erachter’

Hoewel het Deurnese Huis voor de Samenleving drie jaar geleden volledig werd gemoderniseerd, zijn er nog veel dingen te zien die een historische waarde hebben. Eén daarvan is het glas-in-loodraam uit de voormalige machinefabriek Te Strake dat vorig jaar een tweede leven kreeg in het gemeentehuis. Om bezoekers te informeren over de geschiedenis en het verhaal achter het kunstwerk is er nu een korte beschrijving en een QR-code bijgeplaatst.

“Daar ben ik heel blij mee, want nu krijgen mensen die het glas-in-loodraam bekijken meteen een beter beeld van de betekenis ervan”, vertelt Liesbeth van Veghel. Zij nam acht jaar geleden het initiatief om het kunstwerk van ontwerper en maker Willem Hofhuizen een nieuwe plek te geven.

Kees Halkes
Het raam had zestien jaar in de trappenhal van het fabrieksgebouw aan de Industrieweg gehangen en verhuisde in 1980 mee naar de kantine van het nieuwe pand van Te Strake aan de Doctor Huub van Doorneweg. Toen het bedrijf op deze plek stopte, kwam het kunstwerk in handen van Kees Halkes. Hij was de laatste eigenaar van de Deurnese machinefabriek.

“Toevallig kwam ik er langs in 2017”, vertelt Van Veghel. “Ik heb contact met meneer Halkes opgenomen over het glas-in-loodraam en hij vertelde dat er nog geen nieuwe eigenaar in beeld was.” Als liefhebber van historische kunst en architectuur vond Van Veghel het eeuwig zonde dat het kunstwerk ergens in een opslag stond weg te stoffen.

Veel tijd en moeite
“Omdat het zo groot is, was eigenlijk alleen plaatsing het gemeentehuis een optie. Marinus Biemans was toen nog wethouder en die was meteen enthousiast”, zegt Van Veghel. Dat gold echter niet voor alle personen die er iets over te zeggen hadden. “Het heeft veel tijd en moeite gekost, maar uiteindelijk is het toch gelukt om het glas-in-loodraam weer een waardige plek te geven.”

Het kunstwerk werd gerestaureerd en in oktober van vorig jaar werd het officieel overgedragen aan de gemeente. Daarbij waren naast burgemeester Greet Buter ook oud-directeuren Geert Jan Vermeulen en Kees Halkes van Te Strake bij aanwezig. Ook tientallen oud-medewerkers van de fabriek en kleindochter van Lambertus te Strake, Annemarie Penn-te Strake woonden de overdracht bij.

Foto’s: Josanne van der Heijden/Liesbeth van Veghel

Gemeente wil 167 zieke en dode bomen kappen in Deurne

De gemeente wil komende tijd op verschillende plaatsen in Deurne 167 zieke en dode bomen gaan kappen. Hiervoor is vorige week een vergunning aangevraagd en een kaplijst bekendgemaakt. Een aantal van de bomen behoort tot de beschermde ‘groene parels’. Om de kap te compenseren, worden aan de Breemortelweg en de Grote Bottel in Deurne honderden nieuwe bomen en struiken geplant.

Net als voor inwoners geldt ook voor de gemeente dat er een kapvergunning voor sommige bomen moet worden aangevraagd. “Dit doen we alleen als het echt nodig is. Gezonde bomen blijven staan, want die zijn belangrijk voor een groene en fijne leefomgeving”, zegt de gemeente.

Ter compensatie van de 167 bomen op de kaplijst komt er in de Zeilberg nieuwe beplanting langs de Breemortelweg, op het gedeelte van de Kranenmortelweg tot de Hanenbergweg. Er komen bomen te staan, zoals wintereiken, kastanjebomen, boswilgen en populieren. Daarnaast worden er struwelen geplant, waaronder de meidoorn, sleedoorn, vogelkers, braam, roos en vlier.

Ook de Sint Jozefparochie krijgt er flink wat bomen bij. Op het stuk van de Grote Bottel tussen de Binderendreef en de Esdonk komen er circa 65 bomen te staan van verschillende soorten. Hieronder bevinden zich onder meer zomereiken, zomerlindes, boswilgen, de Hollandse iep en de rode esdoorn. Daarnaast worden er zo’n 250 struiken geplant, zoals de brem, meidoorn, vogelkers, vlier en lijsterbes.

Foto: Pexels

Johan en Gerard uit Zeilberg regelen zelf een AED voor hun wijk: ‘Hele buurt is er enthousiast over’

Deurne heeft er sinds deze week een BuurtAED bij. Dinsdagochtend werd het apparaat tegen de gevel gemonteerd van de woning van Johan van den Heuvel in de Zeilberg. De nieuwe AED heeft hij met de hulp van Gerard Wolters en de financiële steun van verschillende buurtbewoners kunnen realiseren.

De reanimatieapparatuur is bedoeld voor mensen die in de Arenbroek, Peelklamp, Duiker, Pijnacker of Berkmortel wonen. “Als mensen buiten onze wijk de AED nodig hebben, stellen we die natuurlijk ook beschikbaar”, zegt Van den Heuvel.

Buurvrouw
Om geld bij elkaar te krijgen, gingen Johan en Gerard twee weken lang bij de bewoners van de vijf straten langs de deuren met de vraag of ze iets wilden bijdragen voor de aanschaf van de BuurtAED. “De reacties waren heel positief. Bijna iedereen was enthousiast en wilde wel wat doneren voor dit goede doel”, vertelt Van den Heuvel.

Het idee voor een BuurtAED kreeg hij een tijd geleden op een vroege morgen: “Ik ben altijd al rond 05.00 uur wakker en dacht op een dag: wat zou ik kunnen doen voor de mensen hier in de wijk? Toen moest ik denken aan mijn buurvrouw die is overleden. Als er toen een AED in de buurt was geweest, had ze misschien nog wel geleefd.”

‘6-minutenzone’
Dat was voor Van den Heuvel het startsein van zijn missie om ook een dergelijk apparaat bij hem in de straat te krijgen: “Mensen zeiden tegen me: ‘zo’n ding hebben ze toch ook ééntje bij de Plus’, maar dat is een stuk verderop en bovendien hangt hij daar achter een hele hoop winkelwagentjes. De enige andere in de buurt is die op Sportpark De Kranenmortel en dat is aan de andere kant van het spoor. Met een beetje pech is er net veel treinverkeer en dan ben je ook al snel te laat.”

Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De kans op overleven is het grootst als binnen zes minuten wordt gestart met reanimeren met een AED. De Hartstichting wil daarom van heel Nederland een zogeheten ‘6-minutenzone’ maken, waarin op elke plek een AED dichtbij is te vinden. Hier zijn volgens de organisatie 30.000 AED’s nodig die dag en nacht beschikbaar zijn en zijn aangemeld bij het oproepsysteem HartslagNu.

Reanimatietraining
Ook die bij Johan aan de Berkmortel 40 in Deurne-Zeilberg is aangesloten op dat systeem. “In het geval er nu iemand geholpen moet worden, krijgen de zogenoemde ‘snelle responders’ een melding en een code waarmee ze de kast van de AED kunnen openen”, legt Van den Heuvel uit. “Naast het apparaat krijg je ook via het Univé Buurtfonds een gratis basisreanimatietraining voor zes personen. Daar hebben we nu al veertien mensen voor, die daar interesse in hebben. Zij kunnen na de training als burgerhulpverlener aan de slag.”

De Zeilberger wil met zijn initiatief ook andere mensen inspireren om een AED te laten plaatsen. “Als je het voor elkaar wilt krijgen, moet je er echt wel wat tijd insteken. De Hartstichting en Philips hebben een speciaal pakket met een AED, de buitenkast en vijf jaar service en onderhoud. Daarvoor moet je dan binnen dertig dagen proberen om 1.695 euro in weten te zamelen” vertelt Van den Heuvel. “Philips legt 1550 euro bij; zo’n AED kost in totaal 3.245 euro.”

Stroomverbruik
Voor de BuurtAED in de Berkmortel is dat Johan en Gerard ruimschoots gelukt: “We hadden berekend dat er in vijf straten zo’n 153 huizen staan, dus we zouden genoeg hebben als iedereen 12 euro zou geven. Maar sommige mensen doneerden wel 20 of zelfs 30 euro. Dus we hebben nog wat meer ingezameld dan nodig was. Hiermee kunnen we bijvoorbeeld aan nog meer mensen een cursus kunnen aanbieden of na de eerste vijf jaar het onderhoud van betalen.”

Het stroomverbruik van het apparaat neemt Van den Heuvel voor zijn eigen rekening: “De AED-kast moet op de juiste temperatuur worden gehouden en natuurlijk moet het apparaat ook voldoende zijn opgeladen voor gebruik. Ze hebben me verzekerd dat dit maar iets van 36 euro per jaar is, dus dat heb ik er graag voor over.”

Tips
Mensen die ook overwegen om een BuurtAED te realiseren, kunnen Johan om advies vragen: “Ik heb me er van te voren goed in verdiept en heb hier alle paperassen liggen. Met alle plezier wil ik anderen helpen met tips, want het kan levens redden als er door heel Nederland genoeg van deze punten komen. Ik hoop dat we hem nooit nodig gaan hebben, maar als het wel eens een keer zover is, dan zijn wij er in elk geval klaar voor om de medemens te helpen.”

Om contact op te nemen met Johan van den Heuvel kun je een email sturen naar johan.vdheuvel2@gmail.com.

Foto: Gerard Wolters

Ontdekkingstocht door Museum De Wieger laat bijzondere leven van Hendrik Wiegersma zien

Het bijzondere leven van arts, kunstschilder en verzamelaar Hendrik Wiegersma kun je vanaf aanstaande donderdag ontdekken tijdens een wekelijkse zomerse rondleiding. Eén van de gidsen vertelt je hierbij het unieke verhaal van Wiegersma, waarin kunst en geneeskunde samenkomen.

De ontdekkingstocht leidt door het statige landhuis aan de Oude Liesselsweg en over het tuinpad in Deurne. Waar tegenwoordig het museum is gevestigd, was vroeger de plek waar Wiegersma woonde, werkte en werd omringd door kunst en ideeën. De gidsen wandelen samen met de bezoekers door zijn oude ateliers, langs de kunstcollectie en door de museumtuin.

Wonderdokter
Hendrik vestigde zich in 1917 als arts in Deurne. Hij trouwde met Petronella Daniels, een sterke vrouw die haar mannetje kon staan naast de eigenzinnige dokter. Ze kregen samen vijf zoons: Jaap, Pieter, Wieger, Friso en Sjoerd. De dokterspraktijk groeide uit tot een bloeiende onderneming. Veel van de medicijnen die Wiegersma voorschreef, maakte hij zelf op basis van geneeskrachtige planten. Omdat zijn medicinale creaties zo goed werkten, kwam hij al gauw bekend te staan als de wonderdokter.

Wat betreft het maken van kunst was Hendrik een laatbloeier. Tot 1924 raakte hij nooit een kwast aan. Pas toen hij het zieke zoontje van Otto van Rees behandelde, zag hij hoe deze kunstenaar en zijn vriend Moïssey Kogan tekenden en flapte eruit: ‘Dat kan ik ook’. De twee kunstenaars riepen enthousiast, ‘laat maar zien dan’ en zo begon de nieuwe carrière van Wiegersma.

Exotische types
De kunstenaarsvrienden die vanaf het midden van de jaren twintig langs kwamen, verfraaiden De Wieger met kunstwerken. Al deze artistiekelingen waren exotische types en dan was er nog de dokter zelf. Met zijn astrakan muts en Marokkaanse sloffen zag hij er net wat anders dan anderen uit. Sommigen waren gefascineerd en gek op de dokter, anderen moesten niets van hem en z’n gekke fratsen hebben.

Tijdens de zomerperiode kun je het leven van Hendrik Wiegersma zelf van dichtbij ervaren tijdens de rondleidingen die plaatsvinden op diverse donderdagen in het museum. Dit zijn 24 juli, 7, 21 en 31 augustus en 4 en 18 september. De rondleiding begint telkens om 14.30 uur en duurt tot 15.30 uur. Meer informatie en tickets vind je op dewieger.nl.

Foto: Isa van Berlo

Deurne loopt voorop met huisvuil scheiden en terugdringen; ‘Verdere verlaging restafval vrijwel niet mogelijk’

Inwoners van gemeente Deurne doen het niet verkeerd als het gaat om het scheiden en terugdringen van huishoudelijk afval. In 2020 werd per inwoner nog 349 kilo huisvuil aangeboden tegenover 299,8 kilo in 2023. Dit blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

“Op afvalgebied werd Deurne duurzamer. Concreet houdt dat in dat onze inwoners 24 kilogram minder restafval aanbieden ten opzichte van 2020. Daarnaast werd duidelijk dat 76 procent van het afval gescheiden ingezameld wordt. Zo wordt afval een grondstof: gescheiden inzamelen maakt dat we het afval kunnen recyclen”, zegt wethouder Helm Verhees.

Maximaal 30 kilo
Deurne had als ambitie om het restafval per inwoner in 2024 terug te dringen naar maximaal 30 kilo. Hoewel deze hoeveelheid afval wel daalde van 97 naar 73 kilo per inwoner, wordt die doelstelling nog niet gehaald. Deurne heeft daarmee wel minder restafval dan gemiddeld in vergelijkbare gemeenten, blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau De Afvalspiegel.

Het scheiden van afval gaat in gemeente ook steeds beter, dit percentage steeg in drie jaar tijd van 72 naar 76 procent in 2023. Een verdere verbetering van de gescheiden inzameling van GFTE, papier, PMD, glas, textiel en luiers is volgens het onderzoek van De Afvalspiegel niet realistisch.

“In 2024 zijn al 95 procent van de activiteiten uit ons afvaluitvoeringsplan uitgevoerd.”

Ook de doelstelling van 30 kilo restafval per inwoner is volgens het bureau niet haalbaar: “Het inzamelresultaat voor zowel het fijn als het grof restafval in Deurne is wat maximaal realiseerbaar is met de huidige inzamelsystematiek en tariefstelling. Een verdere verlaging van de hoeveelheid restafval naar 30 kilogram per inwoner per jaar is dan ook vrijwel niet mogelijk.”

Toch is wethouder Verhees trots op wat in Deurne bereikt is: “In 2024 zijn al 95 procent van de activiteiten uit ons afvaluitvoeringsplan uitgevoerd.” In vergelijking met de omringende gemeentes had Deurne in 2023 als enige minder dan 300 kilo huishoudelijk afval per inwoner. In Asten werd bijvoorbeeld 335,6 kilo per persoon ingezameld en in gemeente Someren 351,2. Helmond spant de kroon met 406,9 kilo huisvuil per inwoner.

Stijging
Het landelijk gemiddelde was in 2023 per persoon 451 kilogram. Uit nieuwe cijfers van het CBS blijkt dat dit cijfer in 2024 voor het eerst sinds jaren weer is gestegen en uitkomt 459 kilo per inwoner. In totaal werd er vorig jaar 8,2 miljard kilo huishoudelijk afval ingezameld door gemeenten.

Om in Deurne de goede prestaties op gebied van afval vast te houden, moet volgens het onderzoek van De Afvalspiegel de focus komende jaren vooral liggen op het behoud van de kwaliteit van de gescheiden afvalsoorten: “Qua milieuprestatie zit Deurne in de top en de hoogte van de afvalstoffenheffing behoort tot de laagste in de regio.”

Foto: gemeente Deurne

DMG-app houdt je ook op vakantie op de hoogte van laatste nieuws uit Deurne

Of je nou deze zomer thuisblijft of op vakantie gaat in binnen- of buitenland, met de gratis DMG-app blijf je voortdurend op de hoogte van alles dat er in de gemeente Deurne gebeurt. Daarnaast kun je ermee naar DMG-Radio luisteren en de videoreportages van DMG TV bekijken.

Sinds de lancering van de DMG-app is deze inmiddels duizenden keren gedownload en wordt er door inwoners intensief gebruik van gemaakt. “We waren destijds het eerste nieuwsmedium in de regio met een eigen app voor zowel Android- als iOS-apparaten. Hierdoor is onze nieuwsapp al goed ‘ingeburgerd’ in onze gemeente”, vertelt algemeen coördinator Ivo Boudewijns van DMG.

Gebruikersvriendelijker
In de afgelopen zes jaar is er verder doorontwikkeld aan de app. “We zijn begonnen met een vrij simpele opzet en hebben die samen met een externe producent steeds verder uitgebouwd. In oktober van vorig jaar hebben we een volledig nieuwe versie geïntroduceerd, die nog gebruikersvriendelijker is en meer mogelijkheden heeft”, legt Boudewijns uit.

In de nieuwste versie kan onder meer worden gekozen uit welke wijk of kerkdorp je het laatste nieuws wilt zien. Daarnaast werd de radio-player verbeterd en is al het videonieuws en binnenkort ook het live tv-kanaal overzichtelijk bij elkaar te vinden in de DMG-app. “Ook komende tijd gaan we verder met het verbeteren van de gebruikerservaring. Zo hebben we bijvoorbeeld van sommige mensen de vraag gekregen of we ervoor kunnen zorgen dat de lettergrootte kan worden ingesteld”, vertelt Boudewijns.

Gratis
De nieuwsvoorziening van DMG is via alle platformen, zoals de app, gratis voor de gebruikers. “Dat is voor ons een heel belangrijk uitgangspunt. Bij veel andere mediabedrijven zie je dat nieuwsberichten achter een zogeheten ‘betaal-muur’ worden gezet om er geld aan te verdienen. Wij vinden dat het nieuws voor iedereen bereikbaar moet zijn. Elke inwoner van onze gemeente heeft het recht om te weten wat er speelt in Deurne en de kerkdorpen, dat moet niet afhankelijk zijn van hoe dik je portemonnee is”, zegt de algemeen coördinator van DMG.

Dat de Deurne Media Groep al vroeg is gestart met de introductie van de gratis app heeft de omroep volgens Boudewijns geen windeieren gelegd: “Al het nieuws dat in de app 24 uur per dag en zeven dagen per week wordt gebracht, is technisch gezien afkomstig van onze website. Als mensen dus de app raadplegen, heeft dat ook positieve gevolgen voor onze nieuwssite.”

Recordaantal bezoeken
De DMG-website werd in de maand juni bijvoorbeeld per maand circa 337.000 keer bezocht. “Dat terwijl uit cijfers van brancheorganisatie NLPO blijkt dat voor een omroep in een gemeente met een vergelijkbaar aantal inwoners de maandelijkse bezoeken in juni gemiddeld op 20.000 keer uitkomen. Voor omroepen in gemeentes met de meeste inwoners was dat gemiddelde vorige maand 83.000. DMG had dus in juni 254.000 bezoeken meer dan de grote collega’s gemiddeld. Daar zijn we best trots op”, zegt Boudewijns.

De website van DMG sloot 2024 ook af met een nieuw record. Het aantal bezoeken op de website was in één jaar tijd bijna verdubbeld, van ruim 2,4 miljoen naar 4,8 miljoen. Het aantal unieke bezoekers lag in 2024 met 1,2 miljoen ook een stuk hoger dan de ruim 880.000 unieke bezoekers van het jaar ervoor.

Ook altijd op de hoogte blijven van al het nieuws uit gemeente Deurne? Download de nieuws-app van DMG gratis op Google Play en in de App Store.

Foto: DMG

[VIDEO] ‘Zomer in de Peel’ geeft kijkje voor en achter de schermen bij Walhalla Zomerfeesten

In de tweede aflevering van ‘Zomer in de Peel’ gaan de reporters van DMG, Dit is Helmond en SIRIS weer in de regio langs bij verschillende festivals en andere evenementen. Dit keer wordt een bezoek gebracht aan de Walhalla Zomerfeesten in Deurne en de Kasteeltuinconcerten in Helmond.

Niet alleen de optredende muzikanten worden aan de tand gevoeld, maar ook het publiek krijgt in het onderdeel ‘Zomerpraat’ een aantal confronterende vragen voorgelegd. In sommige gevallen moest er door de bezoekers verdacht lang worden nagedacht over het antwoord. Want wat het meest gênante is dat je ooit hebt meegemaakt op een festival, is natuurlijk niet iets dat je er zomaar uitflapt. Of toch wel?

De verslaggevers van de drie samenwerkende Peelomroepen gingen op onderzoek uit.

Foto: Josanne van der Heijden