Omdat ondernemers, stichtingen en verenigingen regelmatig melden dat ze worden benaderd om te adverteren in een bedrijven- of gemeentegids, heeft gemeente Deurne nu gewaarschuwd dat dit niet gaat om een publicatie van de gemeente. Het betreft commerciële partijen die in veel gevallen doen alsof het gaat om een gids van de gemeente.
“Deurne geeft zelf geen gemeentegids uit”, benadrukt de gemeente. Daarnaast zijn de bedrijvengidsen of gemeentegidsen waarin een vermelding wordt beloofd, in de meeste gevallen slechts een website die nauwelijks wordt bekeken.
Factuur
Ook DMG ontvangt berichten over het fenomeen waarbij ondernemers, stichtingen en verenigingen ineens worden geconfronteerd met een factuur voor een plaatsje in een bepaalde gemeentegids, zonder dat ze daar bewust voor hebben gekozen. “Het aantal meldingen fluctueert, maar elke maand worden we toch wel door drie of vier personen gebeld die zich opgelicht voelen door zo’n bedrijvengids”, vertelt algemeen coördinator Ivo Boudewijns van DMG.
Dat de lokale omroep zo vaak dit soort reacties krijgt, heeft te maken met de naam van één van de bedrijven die vermeldingen in deze gidsen verkoopt. “Zij gebruiken een naam die heel veel lijkt op Deurne Media Groep”, legt Boudewijns uit. “Met grote regelmaat krijgen we ondernemers aan de telefoon die een factuur ontvangen of een telefoontje krijgen over een onbetaalde rekening voor vermelding in een gemeente- of stadsgids. Door de gelijkenis in de bedrijfsnamen denken ze dan onterecht wij er iets mee van doen hebben.”
Moedeloos
De telefoontjes en mails van mensen komen uit heel het land, zegt Boudewijns: “Van een zwembad in Hardinxveld tot een restaurant in Valkenburg en van een agrarisch bedrijf in Gemert tot een fietsenhandel in Goes. Je wordt er soms echt moedeloos van. Ten eerste omdat het verschrikkelijk vervelend is voor die ondernemers, maar ook omdat je er enorm veel tijd mee kwijt bent door toedoen van anderen. De mensen die we aan de telefoon krijgen snappen na onze uitleg wel dat wij er niks mee te maken hebben, maar willen logischerwijze toch hun verhaal kwijt.”
Hoewel de bedrijven met het verkopen van de vermeldingen in de gidsen officieel niets illegaals doen, is de werkwijze van de bedrijven volgens Boudewijns ‘op zijn minst bedenkelijk’: “De ondernemers of organisaties worden telefonisch vaak benaderd op een tijdstip dat de eigenaar of een manager niet aanwezig zijn. Vervolgens wordt met een glad verkooppraatje de vermelding aan een medewerker ‘verkocht’ die vaak niet precies weet waar het over gaat en ook eigenlijk geen zeggenschap heeft over een dergelijke beslissing.”
Geluidsopnames
Toch verwijst het bedrijf van de stads- en gemeentegidsen daarna vaak naar die mondeling gemaakte afspraak. “De meeste slachtoffers die we hebben gesproken, werden geconfronteerd met een factuur van tussen de 300 en 400 euro. Daarbij werd ook vermeld dat er geluidsopnames zijn waarin wordt toegestemd met de plaatsing in de gids”, vertelt Boudewijns.
In de eerste email die wordt gestuurd met de factuur staat weliswaar vermeld dat de klant binnen en bepaalde termijn kan afzien van de aankoop voor de vermelding, maar die periode is vaak zo kort dat die door de ondernemers en andere organisaties te laat wordt gezien. “Daarnaast kan de rekening bijvoorbeeld in de spam terecht zijn gekomen of door drukte pas later worden opgemerkt”, zegt Boudewijns. “Als dat gebeurt, wordt de druk meteen opgevoerd en krijgen die organisaties ineens te maken met een vervelende situatie, waarin wordt gedreigd met boetes en juridische stappen.”
Dubieuze manier
Eerder werden er vermeldingen in dit soort gidsen verkocht door bedrijven als Publicatie & Advies NL, Media & Advies NL en A.O.N. Media. De laatste paar jaar komen de meeste klachten bij DMG Deurne binnen over een bedrijf dat zich DMG Media of DMG Marketing noemt. “Het is voor ons heel vervelend dat die organisatie opereert onder een bedrijfsnaam die sterk lijkt op die van ons”, aldus Boudewijns.
De algemeen coördinator van de Deurnese lokale omroep legt uit dat DMG (Deurne Media Groep) in geen enkele vorm verbonden is aan de bedrijven die de stads- en gemeentegidsen verkopen: “Wij distantiëren ons natuurlijk volledig van dit soort organisaties die proberen ondernemers een advertentie te verkopen op een dubieuze manier.”
Om verwarring te voorkomen benadrukt Boudewijns: “Onze organisatie heeft niets te maken met stads- of gemeentegidsen en handelt altijd onder de naam DMG Deurne of Deurne Media Groep. Bij communicatie en verzending van facturen via email van onze omroep zijn deze altijd afkomstig van een emailadres dat eindigt op @dmgdeurne.nl. Komt de mail dus van een adres dat eindigt met een andere domeinnaam, dan is deze niet afkomstig van ons.”
Foto: Pexels/gemeente Deurne