4.3 C
Deurne
woensdag 7 december 2022
Home- DeurneBorden in strijd tegen fietsenchaos op station

Borden in strijd tegen fietsenchaos op station

Het is een doorn in het oog van velen; de fietsenchaos bij het station. Met name op doordeweekse dagen zijn er nogal wat mensen die hun tweewieler kwijt willen. De fietsenrekken puilen uit en wat er niet meer in past, wordt ernaast gezet of gegooid.

De oplossing lijkt voor de hand liggend, er moet meer plek komen. Plannen voor een uitbreiding van de fietsenstalling zijn daarom in de maak. De gemeente trekt hierin samen op met ProRail. ProRail moet een voorzet doen met het ontwerp, daarna moeten diverse procedures worden doorlopen, waaronder vergunning en aanbesteding. Op dit moment is nog niet bekend wanneer de extra plek voor fietsen gerealiseerd wordt, om de overlast alvast enigszins het hoofd te bieden zijn kortgeleden waarschuwingsborden geplaatst.

Fiets fout, fiets weg
“Fiets fout = fiets weg”, zo melden de borden. Bij reizigers wekt dit de illusie dat een fiets die buiten de vakken staat na afloop van een (werk)dag weg kan zijn, toch ligt de waarheid wat genuanceerder. De borden dienen ervoor om mensen te attenderen op een beleid dat al langer van kracht is, een beleid dat is bedoeld om ruimte te creëren voor mensen die hun fiets daadwerkelijk gebruiken.

Labels
Fietsen die langere tijd in de fietsenstalling bij station Deurne staan, worden na verloop van tijd verwijderd en afgevoerd naar de gemeentewerf, legt een woordvoerder van de gemeente uit. “Een genomineerde fiets worden eerst gelabeld. Wanneer deze twee of drie weken daarna nog steeds op dezelfde plek staat, met het label eraan, wordt deze verwijderd.” Het gaat in de meeste gevallen om fietswrakken; fietsen waarvan onderdelen ontbreken of waarvan bijvoorbeeld de banden plat staan. De fietsen worden overgebracht naar de gemeentewerf en met een foto op de website www.verlorenofgevonden.nl geplaatst.

Repaircafé
De fietsen worden drie maanden bewaard op de gemeentewerf, daar kan de eigenaar hem kosteloos ophalen. Als de fiets na die tijd niet is opgehaald, gaat deze naar het Repaircafé om te worden gebruikt voor onderdelen.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen