De bouw van twee nieuwe woonwijken in Deurne is afgelopen week weer een stap dichterbij gekomen met het tekenen van een overeenkomst door Gebiedsontwikkelaar AM, woningcorporatie Bergopwaarts en gemeente Deurne. In de wijken Grote Bottel en De Groene Heerlijkheid komen in totaal 647 woningen te staan, waarvan een groot deel is gericht op sociale huur, starters en kopers met middeninkomens.
“De behoefte aan woningen in Deurne is groot. Dat wordt nog eens versterkt door de economische groei van de Brainportregio”, zegt wethouder Marjan Vrijnsen-de Corte. “Het doet me goed dat projecten als De Groene Heerlijkheid en de Grote Bottel van de grond komen. Dat is waarvoor we het doen. Straks hebben hier ruim duizend mensen een thuis. Op een heerlijke plek dichtbij een levendig centrum, veel goede voorzieningen en de bijzondere natuur van de Peel.”
Groene hart
De Groene Heerlijkheid wordt ontwikkeld op het bedrijventerrein naast het spoor op het oude ‘Boerenbond-terrein’. Hier komen 319 woningen te staan met een publieke en centrale ruimte die het groene hart van de wijk vormt. Dit wordt een glooiend terrein met diverse speel- en ontmoetingsplekken en een natuurlijke wateropvang. De woningen zijn georiënteerd richting het groen, waarmee de groenbeleving van bewoners moet worden versterkt.
De huidige vestigingen van Praxis en Welkoop op het terrein verhuizen naar een andere plek. Het is nog niet duidelijk waar de winkels komen te staan. Eerder zijn er ideeën geopperd vanuit de politiek om een zogenoemde ‘perifere detailhandelslocatie’ mogelijk te maken aan de noordkant van de N270, ter hoogte van de bruidsmodezaak van Koonings. Mogelijk dat de twee vestigingen daar in de toekomst naartoe worden verplaatst.
Sociale huurwoningen
De wijk Grote Bottel wordt gerealiseerd aan de zuidwestzijde van Deurne, tussen de Binderendreef, Vlierdenseweg en de Industrieweg. In deze nieuwe buurt worden 328 woningen gebouwd, waarvan ruim 70 procent in het sociale en betaalbare huur- en koopwoningsegment. De sociale huurwoningen worden ontwikkeld in samenwerking met woningcorporatie Bergopwaarts.
In deze wijk komt een brede groene zone als middelpunt van het plan. Klimaatadaptatie is daarbij een belangrijk onderdeel, in combinatie met verblijven en spelen. Er komen in de Grote Bottel aan elkaar gekoppelde wadi’s om te zorgen voor de afwatering bij hevige neerslag. De wadi bergt regenwater en zuivert het, waarna het water infiltreert in de bodem. Zo moet de wadi helpen in geval van wateroverlast en droogte.
Eigen identiteit
“Met deze nieuwe, groene wijken voegen we twee kwaliteitsrijke leefomgevingen met een eigen identiteit toe aan de gemeente Deurne. Voor een brede doelgroep, waaronder starters, alleenstaanden, ouderen en gezinnen met lagere en middeninkomens komt een mooi nieuw woningaanbod beschikbaar”, zegt Jaap van Engelshoven. Hij is directeur ontwikkeling bij AM en mede-initiatiefnemer van het plan.
In het stedenbouwkundig plan van beide wijken, die circa 300 meter van elkaar liggen, is een gemeenschappelijke planfilosofie toegepast. De Groene Heerlijkheid en Grote Bottel worden klimaatadaptief, natuurinclusief en moeten een bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Dit betekent volgens de samenwerkingspartijen dat er dus veel ruimte voor planten en dieren komt.
Jong en oud
De hoeveelheid verharding wordt in de wijken geminimaliseerd en het straatbeeld is minder gericht op de auto en meer op verblijfskwaliteit. “De buitenruimte is ontworpen om zowel jong en oud te stimuleren om naar buiten te gaan. Door de maatregelen rond klimaat, energie en biodiversiteit zichtbaar te maken, worden bewoners zich bewust van hun leefomgeving en uitgedaagd deze lijn op hun eigen perceel door te zetten”, aldus ontwerpbureau CB5 dat verantwoordelijk is voor beide stedenbouwkundige plannen.
De verkoop van de woningen start eind 2025 of begin 2026, waarmee de bouw naar verwachting rond de zomer van volgend jaar kan starten.
Foto: AM/Voergroep Zuid