26.1 C
Deurne
donderdag 18 augustus 2022
Home- DeurneBrabant Water vraagt om zuinig met water om te gaan; korter douchen...

Brabant Water vraagt om zuinig met water om te gaan; korter douchen en slimmer sproeien

Vanwege het watertekort in Nederland vraagt Brabant Water haar klanten om zuinig om te gaan met water. Minder vaak en korter douchen, planten sproeien op slimme tijdstippen en niet zelf de auto wassen met een emmertje sop zijn een paar van de adviezen.

Het is gortdroog in de Peel en de rest van Nederland en dat leidt op dit moment tot verschillende problemen waaronder verder wegzakkende grondwaterstanden, waterkwaliteitsproblemen en nu sinds woensdag ook officieel een watertekort.

Warme perioden
In de afgelopen maand viel in het gebied van waterschap Aa en Maas tussen de 12 en 18 millimeter neerslag terwijl dat in juli gemiddeld ongeveer 78 millimeter is. Naast droogte waren er afgelopen maand ook veel warme perioden waardoor er veel water verdampte en het neerslagtekort verder toenam.

Brabant Water heeft een aantal tips gegeven om zuinig om te gaan met water.

Slim sproeien
Geef de bloemen en planten in je tuin water tussen 22.00 uur en 06.00 uur omdat overdag water meteen door de zon verdampt. Geef de planten bij voorkeur regenwater met een gieter en sproei liever één keer per week goed dan elke dag een beetje. Daar worden de planten sterker van.

Korter douchen
Douche minder vaak en korter. Ook kan je water besparen door de douche wat minder hard zetten te zetten. Laat de kraan niet lopen als je er geen gebruik van maakt zoals bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen of scheren.

Water hergebruiken
Hergebruik water uit bijvoorbeeld een zwembadje of als je met je voeten voor afkoeling in een teiltje met water hebt gezeten. Gooi het water niet zomaar weg maar gebruik het bijvoorbeeld om de planten mee water te geven. Ook kan je een bak of emmer in de douchecabine zetten om water op te vangen dat je daarna in de tuin gebruikt.

Bespaarknop
Gebruik bij een kleine boodschap de bespaarknop van je wc. Heb je zo’n bespaarknop niet? Zet dan een plastic fles met stenen in het waterreservoir van je toilet. Hiermee kan de waterbak minder liters water kwijt en gebruik en bespaar bij elke keer dat je het wc doortrekt. Let er wel op dat het mechanisme in de waterbak nog gewoon zijn werk kan doen.

Check op lek
Controleer al je kranen op lekkages. Een lekkende kraan die drupt, kan tot wel 100 liter water per dag verloren laten gaan en een toilet waarvan het water langzaam doorstroomt tot wel 600 liter per dag.

Auto door wasstraat
Was je auto niet zelf met een emmertje sop en de tuinslang maar ga naar een wasstraat. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer jezelf aan de slag gaat, je meer water gebruikt dan wanneer je je auto door een wasstraat rijdt. Ook is het beter voor het milieu omdat reinigingsmiddelen dan niet in de grond of het oppervlaktewater terechtkomen.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen