19.2 C
Deurne
zaterdag 25 juni 2022
Home- DeurneBurgemeesters regio Zuid-Oost Brabant luiden noodklok over financiën

Burgemeesters regio Zuid-Oost Brabant luiden noodklok over financiën

21 burgemeesters in de regio Zuidoost-Brabant luiden de noodklok over de omvang van het Gemeentefonds. De leefbaarheid en vitaliteit van die gemeenten staat onder druk.

Voor het overgrote deel zijn gemeenten voor hun inkomsten afhankelijk van de landelijke overheid, die  daarvoor steeds minder geld beschikbaar stelt. De burgemeesters van de 21 gemeenten in de regio  Zuidoost-Brabant hebben hierover maandag 22 juni een brandbrief gestuurd aan de ministers van Financiën en Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties.

Gemeentefonds

De Rijksoverheid stopt jaarlijks een deel van de belastingopbrengsten in het Gemeentefonds. Gemeenten ontvangen geld daaruit om hun taken uit te voeren. De afgelopen jaren zien gemeenten een groei in de structurele verantwoordelijkheden, zonder een stijging in de algemene uitkering in het Gemeentefonds. Daarom roepen gemeenten op te kijken naar hoe het gemeentefonds structureel in balans gebracht kan worden bij het complexe en uitdagende takenpakket van gemeenten.

Brandbrief

Momenteel wordt door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) met de ministers gesproken over een nieuwe wijze van verdeling van het Gemeentefonds. Via het Gemeentefonds wordt de totale pot met geld voor gemeenten over alle 355 gemeenten in Nederland verdeeld. In een gezamenlijke brief roepen de 21 burgemeesters de ministers op om niet alleen naar de verdeling te kijken, maar ook naar de hoogte van het totale bedrag in het Gemeentefonds: “Veel voorzieningen in onze gemeenten staan zwaar onder druk, denk daarbij aan bibliotheken, theaters, musea en zwembaden. En dan hebben wij het nog niet eens over de uitgestelde noodzakelijke investeringen in de openbare ruimten of de verduurzaming van ons maatschappelijk vastgoed”, aldus de oproep in de brandbrief. Het vlees is inmiddels echt van onze botten. We teren in op onze reserveposities, hebben de lokale lasten verhoogd en hebben oog voor een efficiënte en effectieve inzet van onze middelen.”

Vitaliteit en leefbaarheid

De oproep van de burgemeesters komt voort uit zorgen over de vitaliteit en leefbaarheid in hun gemeenten wanneer voorzieningen wegvallen. Daarnaast pakt ook de nu voorgestelde herverdeling van het Gemeentefonds behoorlijk in het nadeel uit van kleinere en middelgrote gemeenten. Afgelopen jaren zijn veel extra taken richting gemeenten gegaan, echter zonder bijbehorende financiële middelen. De financiële rek bij gemeenten is er dan ook echt uit.

 

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen