17.1 C
Deurne
zondag 19 mei 2024
Home- DeurneBurgerinitiatief wil groene duurzame woonzorgomgeving voor ouderen in centrum van Deurne

Burgerinitiatief wil groene duurzame woonzorgomgeving voor ouderen in centrum van Deurne

Voor een burgerinitiatief willen KBO kring Deurne, ledenorganisatie ZorgboogExtra en de ledenraad van Rabobank Peelland Zuid dat de gemeente 75.000 euro steekt in het opstellen van een gebiedsvisie, waarmee een groene duurzame woonzorgomgeving voor ouderen wordt gecreëerd in het centrum van Deurne.

De zone aan weerszijden van de Visser en Swinkelslaan en het terrein van het Elkerliekziekenhuis moet als het aan de initiatiefnemers ligt, zo worden ingericht dat er een gebied ontstaat waar ouderen prettig kunnen wonen en waar er een sterke gemeenschapszin heerst.

Professionele zorg
“Het moet dan voor ouderen mogelijk zijn, door naar elkaar om te kijken, door elkaar te helpen en samen activiteiten te ondernemen, samen met gepaste professionele zorg en de andere bewoners, langer zelfstandig thuis te blijven wonen en waar het niet anders kan, uiteindelijk gebruik te maken van intramurale zorg”, zeggen de drie organisaties.

Het gebied dat KBO kring Deurne, ledenorganisatie ZorgboogExtra en de ledenraad van Rabobank Peelland Zuid voor de plannen hebben aangeduid, leent zich volgens hen goed voor deze ontwikkeling omdat er van oudsher al veel zorgvoorzieningen zijn gehuisvest die zich richten op ouderen.

65-plus
Daarnaast is het merendeel van de bewoners in het gebied 65 jaar of ouder. Dit zijn volgens de initiatiefnemers vaak eenpersoons huishoudens: “Het betreft veelal verweduwde personen.” Ook bestaat het woningaanbod in de omgeving voor een groot gedeelte uit appartementen voor 55-plussers.

De drie organisaties achter het burginitiatief willen graag dat er met de 75.000 euro een gebiedsvisie wordt opgesteld, waarbij wordt ingezet op groene en duurzame woningen en voorzieningen. Verder moeten er ontmoetingspunten voor bewoners en gemeenschapsactiviteiten komen om de sociale cohesie in het gebied te versterken en zijn er een aantal zorgvoorzieningen noodzakelijk.

Samenwerking
Hiervoor willen de drie partijen in gesprek gaan met onder meer woningbouwvereniging Bergopwaarts, De Zorgboog, het Elkerliek ziekenhuis, de huisartsenvereniging en gemeente Deurne. “Samenwerking met deze partijen is van cruciaal belang om deze visie te realiseren”, zeggen KBO kring Deurne, ledenorganisatie ZorgboogExtra en de ledenraad van Rabobank Peelland Zuid.

De initiatiefnemers willen er met hun plan voor zorgen dat er in de tweede helft van 2024 een gebiedsvisie ligt voor deze locatie: “Wij zetten in op een gezamenlijke coalitie om de gebiedsvisie te ontwikkelen, waarbij een deskundig projectleider dient te worden aangesteld om dit proces inhoudelijk en procesmatig te begeleiden.”

Geschikte moment
Volgens de drie partijen is nu het meest geschikte moment om het gebied aan te pakken: “Er sprake is van ontwikkelingen bij het Elkerliek ziekenhuis, zoals het wellicht slopen van het huidige gebouw en het ontwikkelen van een kleinschaliger gezondheidscentrum. Verpleeghuis De Nieuwenhof heeft eveneens plannen voor aanpassing.”

Daarnaast zou woningbouwvereniging Bergopwaarts bepaalde toekomstplannen hebben voor hun woningen rondom het Zonneland in Deurne. Hiermee doet zich volgens KBO kring Deurne, ledenorganisatie ZorgboogExtra en de ledenraad van Rabobank Peelland Zuid nu de unieke kans voor om in het centrum van Deurne de mogelijkheden te verkennen om te komen tot een woon-zorg-welzijnszone.

Foto: Pixabay

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen