28.7 C
Deurne
dinsdag 25 juni 2024
Home- DeurneDe Wieger luidt de noodklok over hoge energierekening musea: ‘Wij kunnen geen...

De Wieger luidt de noodklok over hoge energierekening musea: ‘Wij kunnen geen warme trui aantrekken’

Net als andere musea in het land heeft De Wieger in Deurne op social media de noodklok geluid over de hoge energierekeningen. De instellingen vinden dat er op korte termijn ook compensatie voor hen moet komen voor de energiekosten. Zij geven aan dat musea niet even een warme trui kunnen aantrekken of de verwarming omlaag kunnen zetten omdat voor de kunstcollecties een optimaal binnenklimaat vereist is.

Veel musea zijn in oudere monumenten gehuisvest en door de monumentale status kunnen vaak energiebesparende maatregelen niet worden genomen. Sommige van de instellingen hebben te kampen met prijsstijgingen van meer dan 300 procent.

Plan voor musea
Terwijl er voor burgers en energie-intensieve bedrijven inmiddels een regeling is voorgesteld, ligt er voor musea nog geen vergelijkbaar plan. “De Museumvereniging doet namens ruim 470 musea een beroep op overheden en politici om in deze uitzonderlijke tijd maatwerk te leveren in de vorm van energiecompensatie. Zo kunnen we de collectie Nederland nu én in de toekomst blijven tonen.”

Binnenklimaat
De collecties in musea en depots worden bewaard in ruimten met professionele klimaatinstallaties, die zorgen dat de temperatuur en de luchtvochtigheid stabiel blijven. “Zet je de verwarming lager, dan moet je dat compenseren door meer vocht uit de lucht te halen, wat ook weer energie kost”, meldt de Museumvereniging. Een onjuist binnenklimaat kan collectieobjecten beschadigen, door bijvoorbeeld schimmelvorming. Vandaar dat de verwarming lager zetten voor veel musea geen optie is.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen