18.1 C
Deurne
maandag 16 september 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneDeurne één van weinige gemeenten waar gehandicaptenparkeerkaart gratis is

Deurne één van weinige gemeenten waar gehandicaptenparkeerkaart gratis is

De kosten voor een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) lopen per gemeente sterk uiteen. Deurne is één van de weinige gemeenten waar de kaart gratis is. Maar in bijvoorbeeld buurgemeente Helmond betaal je als gehandicapte 47,50 euro voor een parkeerkaart en in Gemert-Bakel zelfs 102,40 euro. Dit blijkt een onderzoek van het ANP.

Iets verder weg van Deurne betaal je nog meer voor een gehandicaptenparkeerkaart. In Eindhoven is het tarief 256 euro en in Venlo zijn de kosten 233,18 euro. Daarmee zijn ze bij lange na niet de duurste gemeenten van Brabant. Dat zijn Woensdrecht met 306,20 euro en Rucphen met 305,95 euro.

Onmisbaar
Onderzoeker en projectleider Inclusie en Diversiteit Caroline Harnacke van kennisinstituut Movisie noemt de prijsverschillen tegenover Omroep Brabant ‘verbazingwekkend’. “Een gehandicaptenparkeerkaart is onmisbaar om mee te doen in de maatschappij”, vertelt Harnacke. “Het maakt het verschil tussen wel of niet naar je werk kunnen, je familie kunnen zien of überhaupt de deur uit kunnen.”

Jan Schaminee van ‘Parkeren zonder zorgen’ zegt dat er heel veel onduidelijkheid bij gehandicapten bestaat over de nu geldende regels voor het gebruik van de parkeerkaart: “Dit komt omdat alle gemeenten zelf die regels en APV’s kunnen vaststellen en daardoor ontstaan er veel verschillende regels met alle negatieve gevolgen voor deze mensen.” Daarom heeft de organisatie een speciale parkeergids samengesteld, waarin de regels van alle 342 gemeenten in ons land zijn opgenomen. De gids is verkrijgbaar voor 14,95 euro via www.parkerenzonderzorgen.nl.

Medisch onderzoek
In Deurne kun je met een gehandicaptenparkeerkaart gratis parkeren op zowel gehandicaptenparkeerplaatsen als gewone openbare parkeerplaatsen, maar niet in particuliere parkeergarages of privé-parkeerterreinen. Je mag met de kaart ook niet parkeren op plaatsen die zijn gereserveerd voor vergunninghouders.

Om een gehandicaptenparkeerkaart te krijgen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Je mag bijvoorbeeld niet meer dan honderd meter zelfstandig kunnen lopen met hulpmiddelen, zoals krukken of een rollator. Tijdens een medisch onderzoek bepaalt een keuringsarts of je aan deze voorwaarden voldoet.

Foto: Facebook Gerard Wolters/Parkeren zonder zorgen

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen