7.6 C
Deurne
zaterdag 7 december 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneDeurne heeft er 3,5 kilometer aan nieuwe natuur bij die zorgt voor...

Deurne heeft er 3,5 kilometer aan nieuwe natuur bij die zorgt voor meer biodiversiteit en schoon water

De in totaal 3,5 kilometer lange ecologische verbindingszones (EVZ) en natuurvriendelijke oevers die waterschap Aa en Maas in Deurne heeft aangelegd, zijn afgelopen maandag officieel in gebruik genomen. Dagelijks bestuurder Peter van Dijk van het waterschap, wethouder Marjan Vrijnsen-De Corte van gemeente Deurne en wethouder John Bankers van gemeente Asten kwamen een kijkje nemen bij het resultaat.

“We werken continu aan de balans tussen opgaves die we hebben in ons buitengebied. Met de realisatie van deze ecologische verbindingszones werken we onder andere aan het versterken van ons landschap en het watersysteem. Ook draagt dit bij aan de beleving van dit prachtige gebied”, vertelt Vrijnsen-De Corte.

Visliften
De nieuwe stroken liggen langs delen van de Soeloop, Astense Aa en Oude Aa en zijn bedoeld om water en natuur een handje te helpen. Naast de ecologische verbindingszones en natuurvriendelijke oevers zijn er ook bij zeven stuwen visliften aangelegd, waarvan zes in de Oude Aa. “Voor schoon water is een gezonde natuur nodig, en dat werkt ook andersom”, legt het waterschap uit.

De ecologische verbindingszones zijn aangelegd om versnippering van de Brabantse natuur tegen te gaan. Het zijn nieuwe natuurstroken waarin dieren en planten zich veilig kunnen verplaatsen naar omliggende natuurgebieden. Die ruimte hebben ze nodig voor het vinden van voedsel of een voortplantingsplek. “Goed voor het verbeteren van de biodiversiteit. De natuurvriendelijke oevers vormen een goed leefgebied voor het waterleven. Van belang voor het verbeteren van de waterkwaliteit”, aldus Aa en Maas.

Schuilplek
De uitgevoerde maatregelen zijn goed zichtbaar bij onder meer de Soeloop, rondom de Neerkantseweg. Daar zijn nu natuurvriendelijke oevers en een vislift bij de stuw gerealiseerd. Ook zijn er een nevengeul met dood hout in het water en een nieuwe poel voor kikkers en salamanders aangelegd en werden er bomen en struiken aangeplant. Bij de poel legden de bestuurders maandag de laatste hand aan een takkenril. Die vormt een schuilplek in de wintermaanden voor kleine dieren. De ecologische verbindingszone werd met deze handeling symbolisch geopend.

“Naast het verbeteren van biodiversiteit en waterkwaliteit gaat het ook om klimaatadaptatie. In de nieuwe natuur biedt vaak ook ruimte voor het extra water bij flinke regenbuien. Samen met de gemeenten en provincie hebben we hier goede stappen gezet”, zegt Peter van Dijk van waterschap Aa en Maas.

Foto: waterschap Aa en Maas

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen