13.9 C
Deurne
zaterdag 27 april 2024
Home- DeurneDeurne krijgt wandelroute via Tuinpad van mijn Vader en door nieuw park...

Deurne krijgt wandelroute via Tuinpad van mijn Vader en door nieuw park aan Hogeweg

Bij het horen van de woorden ‘Thuis heb ik nog een ansichtkaart’ weten niet alleen inwoners van Deurne, maar ook mensen van ver buiten onze gemeente dat het gaat om het lied over het Tuinpad van mijn Vader. Dat pad krijgt nu uitbreiding met een wandelroute die loopt vanaf de Markt via een nieuw park en het Wiegersbos naar de Maassingel.

Burgemeester en wethouders van Deurne hebben vorige week akkoord gegeven voor de realisatie van het park tussen de Hogeweg en het Wiegersbos als onderdeel van de nieuwe wandelroute Tuinpad van mijn Vader. Een groep Deurnenaren nam het voortouw om de cultureel-recreatieve route in Deurne te realiseren. “We zijn heel blij dat we nu deze stap vooruit kunnen zetten, een mooie ontwikkeling voor de toekomst van Deurne”, zegt voorzitter Henry van den Berkmortel van de Stichting Tuinpad van mijn Vader.

Veel groen
Hij legt uit dat er met de aanleg van het park veel groen bij komt in het centrum: “Wij denken dat dit heel erg welkom is in deze hoek van het Deurne, omdat het hier al aardig vol is gebouwd. Dus een beetje ‘lucht’ is straks voor de bewoners fijn om even een wandeling te kunnen maken, maar ook zeker in toeristisch opzicht is dit een initiatief dat bijdraagt aan meer aandacht voor Deurne, zowel vanuit de regio als van verder uit ons land.”

Ook wethouder Marinus Biemans ziet de nieuwe wandelroute als een positieve ontwikkeling: “De realisatie van het nieuwe park past mooi in de verdere vergroening nabij het centrum. Hiermee versterken we niet alleen de beleving van de nieuwe wandelroute, maar creëren we tegelijkertijd ook een mooie plek tussen het centrum en Museum De Wieger.”

Posthoek
Voor de toekomstige wandelroute worden nu al voorbereidingen getroffen in het centrum van Deurne. “De route begint op de Markt en loopt via de Posthoek naar de Hogeweg. Bij die nieuwe appartementen zie je dat al is begonnen met de aanleg van de doorgang. Dat ziet er nu nog een beetje kaal uit, maar daar komen ook nog bomen en struiken langs te staan en stukken met gras te liggen.”

Om de oversteek te maken over de drukke Hogeweg naar het nieuwe park, moet volgens Van den Berkmortel nog overlegd worden met onder meer de gemeente over hoe dat het beste kan worden uitgevoerd. “Het oversteken van de weg hoort ook bij de wandelroute, dus moet er naar een oplossing worden gezocht, die ervoor zorgt dat mensen daar veilig kunnen oversteken. Hoe dat er precies uit gaat zien en of er misschien een stukje 30-kilometer zone komt, weten we nu nog niet.”

Recreatie
Aan de overkant van de Hogeweg begint het nog aan te leggen park dat ter hoogte van de Anton van Duinkerkenstraat aansluit op het Wiegersbos. Naast veel groen is er op het terrein ook plek voor recreatie. “Het moet echt een plek worden waar mensen niet alleen graag doorheen wandelen, maar ook een soort groen hart van het Deurnese centrum zijn waar mensen graag verblijven. De bedoeling is bijvoorbeeld dat er een jeu de boulesbaan komt, maar ook een uitlaatplaats voor honden, een speeltuin en meerdere bankjes waarop je even rustig in de natuurrijke omgeving kunt plaatsnemen”, legt Henry van den Berkmortel uit.

Geschiedenis en cultuur
Ook geschiedenis en cultuur gaan onderdeel uitmaken van het park. “In de wandelroute gaan we informatie verwerken over natuurlijk Friso Wiegersma, maar ook over andere bekende Deurnenaren uit het verleden. Daarnaast komt er een podium van ongeveer 12 bij 9 meter voor kleinkunstuitvoeringen. Hierop kan dan bijvoorbeeld een harmonieorkest of een zangkoor optreden en we hebben ook ideeën om op die plek in samenwerking met Museum De Wieger en Cultuurcentrum Deurne voorstellingen te gaan organiseren”, zegt Van de Berkmortel.

Hij heeft samen met mede-initiatiefnemers Maarten Arts, Willem Buiter, Peter Gevaert, Mariken van Horen, Rob van Sluijs en Rita van den Boomen nog genoeg ideeën voor de toekomst, maar daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan. Voor de uitvoering van het voorlopig ontwerp van het park is een kostenraming van 357.700 euro opgesteld. Het college wil dat bedrag uittrekken voor de realisatie door integraal verschillende opgaven met elkaar te verbinden binnen bestaande kaders uit de begroting.

Crowdfunding
Door de stichting zelf is inmiddels ook een bedrag van 52.100 euro verzameld. “We zijn op zoek gegaan naar sponsoren en fondsen om geld in te zamelen voor het project. Een aantal subsidieaanvragen is nog in behandeling. We hopen dat we nog zo’n 40.000 euro extra bij elkaar kunnen krijgen. In een later stadium willen we ook nog een crowdfunding-actie opzetten, zodat de inwoners die willen bijdragen aan het park daar ook een aandeel in kunnen hebben”, legt Henry van den Berkmortel uit.

Het onderhoud van het park wordt straks uitgevoerd door de stichting in samenwerking met de gemeente, die op dit moment ook al het huidige terrein onderhoudt. De stichting van Van den Berkmortel wil na de realisatie van het park een groot deel van het onderhoud voor haar rekening nemen.

Opening
De planning is om eind dit jaar of begin 2024 te starten met de uitvoering van de werkzaamheden voor het park. Wanneer het officieel wordt geopend, weten de initiatiefnemers nog niet: “We zijn nu nog druk bezig met de voorbereidingen en zijn al blij met hoever we nu zijn gekomen.”

Vanavond wordt het plan nog in de gemeenteraad behandeld, maar Henry van den Berkmortel hoopt en verwacht dat het een hamerstuk wordt: “Als het door de raad wordt goedgekeurd, dan is de bedoeling om eerst het gedeelte van de Posthoek tot de Anton van Duinkerkenstraat aan te pakken en daarna in de tweede fase het stuk door het Wiegersbos tot aan de Maassingel. Daarna gaan we eens kijken hoe we de wandelroute en het nieuwe park op een mooie manier feestelijk kunnen openen.”

Foto’s: Stichting Tuinpad van mijn Vader

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen