In navolging van de provincies Noord-Brabant en Limburg, heeft de Gemeente..." />
20.9 C
Deurne
zondag 19 mei 2024
Home- DeurneDeurne maakt zich ernstige zorgen over uitbraak van Afrikaanse varkenspest

Deurne maakt zich ernstige zorgen over uitbraak van Afrikaanse varkenspest

In navolging van de provincies Noord-Brabant en Limburg, heeft de Gemeente Deurne een brief gestuurd aan minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de Afrikaanse varkenspest. In de brief spreekt de gemeente hun zorgen uit over het risico van de uitbraak van dit voor varkens zeer besmettelijke en dodelijke virus.

Gemeente Deurne maakt zich ernstig zorgen over de uitbraak van de virus. De virusziekte nadert Nederland steeds dichterbij, onlangs is de Afrikaanse varkenspest onder wilde zwijnen in Belgie ontdekt. Deurne wil dat minister Schouten maatregelen neemt om de uitbraak van de ziekte in Nederland te voorkomen.

Gevolgen voor Deurne

Deurne is een gemeente met circa 400 agrarische bedrijven, waarvan ongeveer 200 varkenshouderijen. Uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in Nederland kan grote gevolgen hebben voor Deurne. Niet alleen raakt het de varkenshouderijen financieel, het heeft ook een enorme impact op de getroffen ondernemers, hun gezinnen en omwonenden.

”Zij zien de dieren letterlijk voor hun ogen verdwijnen. Daarnaast heeft het gevolgen voor onder andere toeleveranciers en afnemers. En het brengt enorm dierenleed met zich mee. Het raakt een groot deel van onze samenleving.”, aldus college van B&W.

Maatregelen

Volgens Deurne moeten er onderen andere het plaatsen van barrieres, het afsluiten van wildovergangen en het overwegen van een ophokplicht voor scharrelvarkens om contact met wilde zwijnen te voorkomen de virus voorkomen.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen