De gemeente Deurne heeft als doel gesteld om in 2050 volledig energieneutraal te zijn. Eén van de manieren waarop de gemeente die ambitie wil behalen, is de inzet van biobrandstof voor de voertuigen van de buitendienst van de gemeente.
Sinds vorige week wordt er zogenoemde HVO20 getankt in een groot aantal voertuigen van de gemeente Deurne zoals bussen, vrachtwagens, trekkers, trilplaten en heftrucks. De gemeente ziet dit als een stapje richting een duurzaam Deurne: “Want de uitstoot van Co2 moet echt omlaag om de klimaatverandering te keren. En dat is in het belang van iedereen. Misschien lijkt 2050 nog ver weg, maar we moeten nu al stappen zetten om dat doel te halen.”
De brandstof HVO20 die voortaan wordt getankt in de voertuigen van de buitendienst in Deurne, is een traditionele diesel die wordt gemengd met 20% HVO dat gemaakt wordt uit plantaardig afval. Dit is een tweede generatie biobrandstof die niet concurreert met voedsel en de productie van voedselgewassen. “Het is een schoner en dunner product dan normale diesel. Met gebruik van deze iets duurdere brandstof stoot de buitendienst 18% minder CO2 uit en een veel lagere hoeveelheid fijnstof, NOx, roet en zwavel”, geeft de gemeente aan.