Politieke partij DeurneNU heeft raadsvragen gesteld naar aanleiding van het bericht dat de Deurnese Oldtimer Club (DOC) er na 23 jaar mee stopt door de steeds strengere regels voor evenementen. De fractie is bezorgd over de ontwikkeling en vreest dat mogelijk meer stichtingen, verenigingen of organisaties in de knel komen met hun vergunningsaanvraag voor activiteiten.
Het is niet de eerste keer dat de partij informeert naar de toegenomen eisen voor evenementen. In januari stelde Ruud Kuijpers ook al vragen over de gevolgen van de aangescherpte regels: “Hierbij heb ik mijn zorgen uitgesproken dat de toegenomen regeldruk er voor zou kunnen zorgen dat evenementen in de knel kunnen komen. We zijn twee maanden verder en het eerste evenement heeft er helaas voor moeten kiezen om te stoppen.”
Langzame proces
Organisator Mark Megens van de Deurnes Oldtimer Club zegt dat het de club op deze manier onmogelijk wordt gemaakt om de toertochten nog te organiseren. “Het is niet meer mogelijk om een dergelijk evenement op te zetten.”
Dat heeft vooral te maken met de strengere eisen, maar ook met het langzame proces bij de gemeente op het moment een aanvraag wordt gedaan. “In november hebben we een aantal vergunningen aangevraagd voor tochten. Normaal gesproken reageert de gemeente daar in januari op. Dit jaar kregen we niets te horen. Toen we begin februari nog geen teken van leven kregen, begonnen we hem te knijpen”, zegt Megens
“Je hebt te maken met wegwerkzaamheden en evenementen als kermissen waar je rekening mee moet houden.”
Kuipers van DeurneNU wil weten wat de reden is dat de gemeente niet tijdig contact heeft opgenomen met de Oldtimer Club: “En dat deze organisatie pas in februari, nadat ze zelf het initiatief genomen hebben, is geïnformeerd?” Op dat late moment kreeg Oldtimer Club Deurne te horen van de gemeente dat alle routes die ze wilden gaan rijden op voorhand moesten worden ingetekend.
Dat kan volgens Megens in de praktijk gewoon niet: “Je hebt te maken met wegwerkzaamheden en evenementen als kermissen waar je rekening mee moet houden. Een complete route uitstippelen kan dus pas op zijn vroegst een maand van te voren. Anders kunnen we die vlak voor aanvang van de tocht weer omgooien, omdat er allerlei werkzaamheden plaatsvinden waar je nu nog geen weet van hebt.”
Niet in colonne
Ook moet de club van oldtimerliefhebbers voortaan vergunningen aanvragen voor de tocht bij elke gemeente die ze met de stoet auto’s doorkruisen. Kuijpers van DeurneNU vraagt zich af of dit klopt en wil weten waarom dit voortaan nodig is: “De toertocht die door de oldtimerclub georganiseerd wordt, kan door iedere deelnemer in eigen tempo afgelegd worden. Dus over het algemeen wordt hier niet in colonne gereden.” Kuijpers denkt dat de gemeente misschien in de veronderstelling is geweest dat juist wel in colonne zou worden gereden en daarom wellicht extra eisen aan de vergunning zijn gesteld.
Het aanvragen van vergunningen bij alle gemeentes op de route kost volgens Megens van de Oldtimer Club niet alleen een hoop tijd, maar is in de praktijk ook niet werkbaar door de trage reacties bij de lokale overheidsinstanties. “De Paasroute hebben we uitgezet en naar de vijf gemeenten gestuurd waar de tocht doorheen gaat”, vertelt Megens. Vervolgens kreeg de organisatie van geen enkele gemeente een reactie. “Het duurt nu allemaal zo lang en dat haalt alle charme uit het organiseren van onze tochten.”
Wirwar van regels
Kuijpers van DeurneNU maakt zich al langer zorgen over organisaties die bij het opzetten van evenementen worden geconfronteerd met een wirwar van regels. Eerder pleitte hij voor het plaatsen van een lijst met alle benodigde documenten en voorbeelden van draaiboeken op de website van de gemeente om stichtingen en verenigingen zo te helpen bij hun aanvraag.
Het stoppen van Oldtimer Club Deurne is voor Kuijpers een teken dat er iets moet gebeuren om te voorkomen dat er nog meer activiteiten niet doorgaan. Onder meer het proactief informeren van organisaties over de aangescherpte regels en hulp bij de vergunningsaanvragen kunnen volgens hem daar een rol bij spelen.
Foto: Harold van der Burgt