18.7 C
Deurne
zaterdag 18 mei 2024
Home- DeurneDeurnes Decor van ‘Het Huis 44-24’ past zich aan per speellocatie

Deurnes Decor van ‘Het Huis 44-24’ past zich aan per speellocatie

Over een week is het zover, dan gaat de theaterproductie ‘Het Huis 44-24’ van start. De voorstelling doet vier verschillende plaatsen in Brabant en Limburg aan, twee buiten- en twee binnenlocaties. Dat vergt veel flexibiliteit van de decorploeg.

Ron Reffeltrath is verantwoordelijk voor het decorontwerp en de opbouw. Een week voor de première geeft hij aanwijzingen aan de crew in de kasteeltuin van Kasteel Gemert, de eerste speellocatie. Er zit druk op, want over een paar dagen is er een repetitie in ‘Het Huis’.

Het stuk gaat over twee families; een in 1944 vlak voor de bevrijding en een in ons huidige tijdsbeeld 2024. Hun twee verhalen raken met elkaar vervlochten. “Deels speelt het zich af ín huis. Daar moest ik rekening mee houden bij het decorontwerp. Een andere belangrijke factor is dat het makkelijk en snel in en uit elkaar kan omdat we op vier verschillende locaties spelen.”

Bouwen in een oude kippenstal
Met die uitdagingen ging Reffeltrath ongeveer een jaar geleden aan de slag. In januari begon het bouwen met een team van vijf in een oude kippenstal in Deurne. “Door het slechte weer hebben we het daar niet buiten kunnen opbouwen. Het is nu voor het eerst dat ik het geheel zie staan en dat we het kunnen afwerken.”

We mogen niet teveel verklappen, maar zeker is dat ‘Het Huis’ er imposant uit komt te zien. Dit blijkt alleen al uit de afmetingen: zesenhalve meter hoog, vier meter diep en acht meter breed. De inspiratie voor de voorgevel kwam ‘heel simpel’ van Funda, zegt producent Bas Leenders.

“Het moest een huis zijn dat er zowel in 1944 als in 2024 zou kunnen staan. Gaandeweg hebben we het aangepast in overleg met Casper, onze techniekman, en met Rick, de regisseur. Alle details moeten kloppen. Dat verwachten mensen ook van ons na onze vorige producties, zoals ‘Weg uit De Peel’.”

Verhuizen en veranderen
Na de eerste speelronde van 17 mei tot en met 1 juni in de Gemertse kasteeltuin verhuist het hele gebeuren naar Overloon. Daar vinden de voorstellingen plaats in het openluchttheater. “Dat stelt ons voor een nieuwe uitdaging, want er zit water met een brug tussen het decor en het speelvlak in”, legt Reffeltrath uit.

Midden september en eind oktober gaat de Stichting De Theatermakers voor het eerst sinds haar oprichting naar binnen. Het Munttheater in Weert en Theater aan de Parade in Den Bosch fungeren dan als speellocaties.

“Dit brengt een hele andere sfeer met zich mee. Buiten maken we gebruik van de invallende duisternis ‘s avonds, binnen hebben we weer andere mogelijkheden met licht. Daarom brengen we in de theaters ook een middagvoorstelling”, vertelt de producent. Één ding is zeker: ‘Het Huis 44-24’ zal iedere locatie net weer iets anders zijn. Het decor past zich als een kameleon hieraan aan.

Voor alle speeldata behalve 17 mei zijn nog kaarten verkrijgbaar. Kijk op Het Huis 44-24 voor de exacte datums en locaties.

Foto’s: Babette Margés

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen