11.4 C
Deurne
donderdag 18 april 2024
Home- DeurneDeurnese busfabrikant Ebusco groeit verder met nieuwe fabriekshal in Venray maar beurskoers...

Deurnese busfabrikant Ebusco groeit verder met nieuwe fabriekshal in Venray maar beurskoers bereikt dieptepunt

Busfabrikant Ebusco heeft dinsdag een extra fabriekshal geopend aan de Maasheseweg in Venray voor uitbreiding van de productiemogelijkheden. In de voormalige bedrijfshal van Xerox met een oppervlakte van 25.000 m² gaan ongeveer 150 werknemers zorgen voor de eindinspectie en after sales van de elektrische bussen. Op deze manier wil Ebusco het doel behalen om de productie op te schalen van één naar twee bussen per dag.

Op de dag van de opening van de hal in Venray kelderde ondertussen het aandeel van Ebusco op de Amsterdamse effectenbeurs naar 12,35 euro en woensdag zakte het aandeel nog verder naar een nieuw dieptepunt met 12,20 euro per aandeel.

Jonge bedrijven
Hoewel de Deurnese elektrische busfabrikant snel groeit, is er terughoudendheid bij de beleggers omdat het in het geval van Ebusco gaat om zogeheten groeiaandelen. Dit zijn jonge bedrijven die nog geen of weinig winst maken en die beleggers doen twijfelen over hun investeringen wanneer de rente oploopt.

Herstellende
Door de hogere rentekosten op de schulden van de bedrijven, daalt dan de waarde en winstverwachting. Inmiddels is de beurskoers van het Deurnese bedrijf weer herstellende op woensdag kwam die uit 12,35 euro en donderdag piekte de koers om 16.30 uur even op 12,84 euro waarna de beurs om 17.30 uur sloot met 12,61 euro voor een aandeel.

Directe omgeving
Aan de orderportefeuille van Ebusco ligt het in elk geval niet want die telde eind vorig jaar een record van 1.474 bussen. Daarom was het bedrijf van CEO Peter Bijvelds op zoek naar een tijdelijke locatie in de buurt van Deurne omdat de meeste medewerkers in de directe omgeving wonen van de Deurnese fabriek. Die is nu gevonden met de huur van het oude Xerox-pand.

Frankrijk
Het uiteindelijke doel waar Bijvelds naar streeft is 3000 bussen per jaar, die voornamelijk in Europa worden geproduceerd. Om dat te behalen gaat Ebusco ook een productiefaciliteit leasen in een gedeelte van de Renaultfabriek in de Normandische stad Rouen. Deze locatie wordt na de zomer in gebruik genomen en kan indien gewenst nog verder worden uitgebreid.

Omdat ook in Nederland de productie verder omhoog geschroefd moet worden, is Ebusco op zoek naar één groot bedrijfspand in Brabant of Limburg in plaats van de fabriekshallen in Deurne en Venray die Ebusco op dit moment huurt.

Foto: Omroep Venray

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen