23.1 C
Deurne
woensdag 17 juli 2024
Home- DeurneDeurnenaar Henk Driessen schrijft jubileumboek over zijn grote passie: het Helmondse HVV

Deurnenaar Henk Driessen schrijft jubileumboek over zijn grote passie: het Helmondse HVV

Henk Driessen uit Deurne heeft een boek geschreven over de oudste voetbalclub van Zuidoost-Brabant: HVV Helmond. 125 jaar historie heeft hij samengevat in een boek vol verhalen, foto’s, feitjes en anekdotes. Komende zondag presenteert hij ‘HVV Helmond 125 jaar’ bij stationsrestauratie Daily Deurne en een dag eerder in de kantine van HVV Helmond op Sportpark De Houtsdonk.

De vraag waarom een Deurnenaar een boek schrijft over een Helmondse voetbalclub ligt voor de hand en voor Henk Driessen geldt dat ook voor het antwoord: “Eén van de mooiste clubs die ik ooit gekend heb!” Hij kwam voor het eerst met HVV Helmond in contact toen Driessen nog schreef voor de Weblog van Helmond.

Rauw randje
Op een gegeven moment kreeg hij de opdracht om voor die website maar eens een keer een verslag te maken van een wedstrijd van de voetbalploeg. “Ze zeiden daar in Helmond nog tegen mij als Deurnenaar: ‘Doar gaade gij maar inne keer noar toe en zorg maar da ge een goe broodmes meenimt, want anders overlifde da nie’.” Dat bleek enorm mee te vallen, vertelt Driessen: “Het is zo’n fijne club. Het is het rauwe randje dat ze hebben, er wordt veel gelachen. Ik had er daar zo’n goed gevoel bij.”

Opmerkelijk is ook dat Henk als schrijver niet de enige Deurnese inbreng in het boek heeft gehad. De Deurnese Marije Zuidweg zorgde voor de opmaak van het boek en deed fotoshoots van de junioren en enkele seniorenteams bij HVV. Daarnaast maakte Mieke Kanters uit Deurne verschillende foto’s van Helmondse voetbalbekendheden Berry van Aerle en Hans Meeuwsen en hebben Drukkerij Smits en een aantal Deurnese sponsoren ook meegewerkt aan de totstandkoming van ‘HVV Helmond 125 jaar’.

Toon Verdeuzeldonk
En daar houdt de link met Deurne niet op, zegt Henk Driessen: “Ook op voetbalgebied is het Helmond ‘meets’ Deurne en andersom. Oud-leraar Engels van de Bernard Alfrink MAVO, Toon Verdeuzeldonk was er namelijk tot 1973 hoofdtrainer. Dat was een heel leuke markante man die helaas maar 58 jaar oud is geworden en tot zijn dood in 1988 in Deurne woonde. Hij was er niet alleen voor de ‘popie-jopie’s’, maar ook voor de mensen die buiten de boot vielen zoals ik.” Verdeuzeldonk was één van de de drijvende krachten achter het succeselftal dat in het seizoen 1974/1975 de tweede plek behaalde in de Hoofdklasse achter kampioen RBC.

HVV Helmond is een club met een rijke voetbalgeschiedenis. “Het is al lang niet meer de club van ’t Haagje, maar van heel Helmond”, zegt Henk. “De club had natuurlijk de inmiddels internationale voetbalbekendheden als Berry van Aerle en Willy van der Kuijlen. Maar met Felix von Heyden had HVV ook al in 1920 zijn eerste international.”

‘In Spanje spreken ze geen Helmonds’
Henk Driessen heeft voor het boek zoveel verhalen verzameld, dat er ook een aantal ‘gesneuveld’ zijn. “Bijvoorbeeld dat Willy van der Kuijlen toen hij in de jaren 70 al bij PSV voetbalde, zou hebben overwogen om bij HVV terug te keren. Of dat hij in 1974 naar Real Madrid kon gaan, maar dat uiteindelijk niet deed. Dat terwijl ze toen 800.000 gulden voor hem over hadden. Maar Willy zei: ‘Ik spreek geen Spaans en in Spanje spreken ze geen Helmonds’. Leuker kun je het toch niet hebben”, zegt Driessen.

De totstandkoming van het 55 pagina’s dikke jubileumboek heeft Driessen en anderen die hem hielpen flink wat tijd gekost. “Het was een heel gedoe om de clubhistorie uit te pluizen. Ik denk dat er al gauw 1500 uur in zitten. Maar het is echt een boek geworden dat heel erg de moeite waard is. Het kost trouwens maar 9,95 euro, dus een keer een pizza laten staan en je hebt het jubileumboek al”, vertelt Henk lachend.

Komende zaterdag is de presentatie van het boek om 19.00 uur in de kantine van HVV Helmond op Sportpark De Houtsdonk aan de Heeklaan 21. In Deurne presenteert hij het boek op zondag bij Daily Deurne aan het Stationsplein, waar het vanaf die dag ook te koop is. “Daar signeer ik de boeken en vertel er wat verhalen uit ‘HVV Helmond 125 jaar’ bij, zodat de mensen al een beetje weten wat ze kunnen verwachten”, aldus Henk Driessen. Het boek is vanaf volgende week ook verkrijgbaar bij Boekhandel Bruna aan De Wolfsberg in Deurne.

Bekijk hieronder de videoreportage van de boekpresentatie in de kantine van HHV.

Foto’s: HVV Helmond/Mieke Kanters

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen