18.2 C
Deurne
zaterdag 22 juni 2024
Home- DeurneDeze week in Deurne heter dan in Madrid

Deze week in Deurne heter dan in Madrid

Het zal niemand ontgaan zijn; het is snikheet. Zonaanbidders kunnen hun lol op want komende week zal het kwik in de zuidelijke regio 40 graden aantikken. Buienradar laat zien dat het in Deurne warmer wordt dan in Madrid. Het Spaanse leven is ingericht op deze temperaturen, maar hoe zit dat met het Deurnese leven?

Nationaal hitteplan
Het KNMI heeft code oranje afgegeven met kans op code rood en het RIVM heeft een nationaal hitteplan afgekondigd. Een waarschuwing om goed op jezelf en elkaar te letten. Vooral voor kwetsbare mensen zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement liggen gezondheidsrisico’s op de loer.

Gezondheidsrisico’s
Ook voor gezonde mensen is het oppassen geblazen bij extreme temperaturen. Vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn kunnen wijzen op een zonnesteek of te hoge lichaamstemperatuur, wees hier dus alert op.
Ook het gevaar van uitdroging moet niet onderschat worden. Kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid kunnen het gevolg zijn.

Werkomstandigheden
Het nationaal hitteplan is een lijst met waarschuwingen en adviezen aan alle inwoners van Nederland, maar dit plan is niet bindend. Ondernemers zijn verantwoordelijk voor de werkomstandigheden van hun personeel en moeten dus zelf een hitteplan of -protocol opstellen. In de zorgsector zijn deze plannen meestal goed vastgelegd omdat er gewerkt wordt met een kwetsbare doelgroep, maar voor overige bedrijven ligt dat anders. In artikel 6.1 van het Arbobesluit staat dat de temperatuur op de werkplek niet nadelig mag zijn voor de gezondheid van werknemers, probleem is alleen dat niet specifiek genoemd staat vanaf welke temperatuur dit het geval is.

Spanjaarden
Dat het buiten heet is, en nog heter wordt is een gegeven. Wij mogen dan misschien geen Spanjaarden zijn, maar we kunnen wel de kunst afkijken van deze ervaringsdeskundigen. Door het huis donker te houden en op de juiste momenten te luchten, door luchtige kleding te dragen, door voldoende te drinken (ook als je geen dorst hebt, geen alcohol) en door je zo rustig mogelijk te houden op het heetst van de dag komen we een heel eind.
Pas goed op jezelf en bekommer je om de mensen in je omgeving!

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen