14.5 C
Deurne
zondag 14 april 2024
Home- DeurneDodenherdenking in gemeente Deurne

Dodenherdenking in gemeente Deurne

Op zaterdag 4 mei is het Dodenherdenking. Wij hebben alle herdenkingen in de gemeente Deurne voor je op een rijtje gezet.

Deurne
Vanaf 19.30 uur is iedereen welkom in de St. Willibrorduskerk aan de Markt in Deurne. Leerlingen van Prodas en het Peellandcollege en ook het Sint Antonius Abt Gilde en de Scouting zijn dit jaar aanwezig bij de herdenking. De herdenking start met een woord van welkom. Scholieren van Prodas en het Peellandcollege lezen gedichten voor en Jerom Coppus zal de Last Post blazen. Om 20.00 uur is er twee minuten stilte. Popkoor sKoor zorgt voor de muzikale omlijsting van de herdenking, dominee Rebel zal een overweging uitspreken en pastoor Janssen zal voorgaan in het gebed. Het Gilde begeleidt de bezoekers naar het monument waar de kranslegging plaatsvindt door Leo Cuijpers, vertegenwoordiger namens de gemeente, en een afgevaardigde van de Scouting. De leerlingen van de verschillende scholen leggen de bloemen. Na afloop is er een samenkomst bij Plein Vijf waar de mogelijkheid is om samen een kop koffie te drinken.

Liessel
Op 4 mei zal ook Liessel haar jaarlijkse Dodenherdenking houden. Vanaf 19.40 uur vindt er een stille tocht plaats vanaf het Kastanjeplein naar het Liesselse herdenkingsmonument aan de Mgr. Berkevensstraat. Om precies 20.00 uur zal de twee minuten stilte volgen, waarna kransen zullen worden gelegd.

Zeilberg
De herdenking in de Zeilberg vindt gedeeltelijk plaats in gemeenschapshuis Den Draai, maar ook bij het oorlogsmonument op de hoek Hanenbergweg/Kranenmortelweg. Er wordt stilgestaan bij het feit dat het op 24 september precies 75 jaar geleden is dat de Zeilberg werd bevrijd door de geallieerden. Burgemeester Mak spreekt namens het gemeentebestuur en plaatst ook een krans. Daarnaast zal een vertegenwoordiger van Veteranen Zuid-Oost Brabant een bloemstuk plaatsen bij het monument. Ook zijn er bijdragen van basisschool Zeilberg, Harmonie Excelsior en koor Animato/Vela Monte. De herdenking begint om 19.00 uur met een gebedssamenkomst in gemeenschapshuis Den Draai door pastoor Paul Janssen. Om circa 19.20 uur zullen de deelnemers in stoet naar het oorlogsmonument gaan, waar de herdenking wordt voortgezet. Na afloop is er gelegenheid om in Den Draai een kop koffie te drinken en na te praten.

Neerkant
In Neerkant start de herdenking om 19.00 uur bij gemeenschapshuis De Moost. Er is medewerking van een aantal muziekverenigingen uit Neerkant, het gemeentebestuur, nabestaanden van Neerkantse oorlogsslachtoffers uit de tweede wereldoorlog, leerlingen van de basisschool en vrienden van het omgekomen Neerkantse gezin bij de MH17-ramp in 2014. Rond 19.30 uur zal de herdenking worden voortgezet bij het herdenkingsteken aan de tweeëntwintig Neerkantse slachtoffers die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog en het MH17 herdenkingsteken en worden kransen gelegd. Er zullen tijdens de herdenking verhalen en gedichten worden voorgelezen, toespraken worden gehouden en er is muziek. In de Moost wordt de herdenking afgesloten met muziek en lichtbeelden.

Helenaveen
Op 4 Mei start in Helenaveen om 19.30 uur een stille tocht van de Gouden Helm naar het monument op het Katholieke Kerkplein aan de Oude Peelstraat. Er is medewerking van fanfare Wilona. Bij het herdenkingsmonument zijn er verschillende sprekers en om 20.00 uur is het twee minuten stil. Vervolgens wordt de Last Post geblazen, is er een kranslegging door onder meer de bond van Gerepatrieerden, de gemeente en de dorpsraad, met als afsluiting het Wilhelmus. Kinderen van de basisschool leggen ook bloemen. Na afloop is er gelegenheid om na te praten met koffie en thee in de Gouden Helm.

Foto: Pixabay

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen