5.4 C
Deurne
donderdag 22 februari 2024
Home- ZeilbergDodenherdenking in Zeilberg

Dodenherdenking in Zeilberg

Op 4 mei is de jaarlijkse Dodenherdenking in Nederland. Ook in Zeilberg worden de slachtoffers van oorlogsgeweld herdacht.

De herdenking vindt gedeeltelijk plaats in gemeenschapshuis Den Draai, maar ook bij het oorlogsmonument, gelegen op de hoek Hanenbergweg/Kranenmortelweg. Er zullen bijdragen zijn van pastoor Paul Janssen, leerlingen van Basisschool Zeilberg, raadslid Nick Thijssen namens de gemeente Deurne, harmonie Excelsior, koor Animato / Vela Monte en van familieleden van Frans van de Mortel.

Dit jaar zal een krans gelegd worden door de nabestaanden van Franciscus (Frans) van de Mortel, die op 29 september 1944 getroffen werd door een granaatscherf nabij zijn huis in de Kulertseweg. In eerste instantie leken zijn verwondingen mee te vallen en werd hij thuis verpleegd. Toen zijn toestand verslechterde, werd dokter Hendrik Wiegersma opgeroepen. Die stuurde de inmiddels verzwakte Frans naar het St. Antoniusziekenhuis in Helmond. Daar overleed Frans precies een week na de granaatinslag aan zijn verwondingen op 6 oktober 1944. Frans werd slechts 59 jaar en was het zoveelste slachtoffer, na de bevrijding van ons dorp.

Het volledige verhaal over Frans van de Mortel is terug te vinden in het boekje ‘In stilte herdenken’, geschreven door Jan en Miranda van de Mortel. Het verhaal achter de naam van Frans van de Mortel zal door kleinzoon Hennie van de Mortel worden voorgelezen bij het oorlogsmonument in Zeilberg.

Een aantal leerlingen van Basisschool Zeilberg zal een bijdrage leveren aan de herdenking, door o.a. eigen gedachten uit te spreken.

De herdenking begint om 19.00 uur met een samenkomst in gemeenschapshuis Den Draai, waar pastoor Paul Janssen een groot deel van die samenkomst voor zijn rekening zal nemen. Om circa 19.20 uur zullen de deelnemers in stoet naar het oorlogsmonument gaan, waar de herdenking wordt voortgezet. Na afloop is er gelegenheid om in Den Draai een kop koffie met cake te gebruiken en om na te praten

In verband met de herdenking zullen de wegen rondom het monument voor korte tijd gestremd zijn voor gemotoriseerd verkeer. De organisatie zou het gepast vinden als aanwonenden van de Zeilbergsestraat, waarlangs de tocht van Den Draai naar het monument loopt, zoveel als mogelijk de Nederlandse Driekleur halfstok hangen.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen