15.9 C
Deurne
vrijdag 21 juni 2024
Home- DeurneEbusco levert 20 energiecontainers voor verduurzaming binnenvaart

Ebusco levert 20 energiecontainers voor verduurzaming binnenvaart

Busfabrikant Ebusco uit Deurne gaat 20 mobiele energiecontainers leveren aan Zero Emission Services (ZES). Deze zijn bedoeld voor gebruik in hybride en elektrische binnenschepen. De eerste 9 containers worden eind 2023 geleverd, de overige 11 units volgen uiterlijk in 2024.

De twee bedrijven hebben een contract getekend na een commerciële aanbesteding waarbij ZES de opdracht aan Ebusco heeft gegund voor de levering van de zogenoemde ZESpacks. Dit is een speciaal gebouwde oplossing die Ebusco aanbiedt op basis van zijn ervaring met batterijen voor zwaar gebruik en batterij management systemen.

CO2-uitstoot
Elke ZESpack kan in totaal 2,9 MWh energie opslaan, dit brengt de totale capaciteit van de bestelling op 58 MWh. Zero Emission Services (ZES) wil zo bijdragen aan het recent genomen besluit van de Europese Commissie om de CO2-uitstoot in de maritieme sector tegen 2050 met 80% te verminderen.

Binnenvaartsector
CEO Peter Bijvelds van Ebusco is blij met het contract: “We zien dit als een belangrijke stap voorwaarts in onze Energy Storage Systems business die we de afgelopen jaren gestaag hebben uitgebouwd. We zijn er trots op om samen met het ZES-team de binnenvaartsector te helpen zijn CO2-uitstoot te verminderen. Samen kunnen we een nog grotere impact maken op onze weg naar zero emissie transport!”

Elektriciteitsnet
Na levering van de mobiele energiecontainers zal ZES de nieuwe units inzetten bij zowel bestaande als nieuw op te richten docking-stations in heel Nederland. Wanneer de containers niet op een schip worden ingezet, kunnen ze worden gebruikt om het elektriciteitsnet in balans te houden. Het balanceren van vraag en aanbod van elektriciteit is essentieel om de veerkracht van het elektriciteitsnet te vergroten naarmate het aandeel van hernieuwbare energiebronnen, met een meer variabele output, toeneemt.

Innovatieve oplossingen
Bart Hoevenaars, CEO van Zero Emission Services legt uit: “In de afgelopen jaren hebben we veel ervaring opgedaan met onze eerste ZESpacks en docking-station, met de aankoop van deze 20 ZESpacks gaan we nu voor een versnelde opschaling van onze innovatieve systeemoplossing voor de binnenvaart. Met Ebusco kiezen we voor een ervaren, slimme en Europese partner met duurzame en veilige LFP-batterijsystemen en samen zorgen we voor een positief effect op het klimaat en dragen we bij aan oplossingen voor de huidige uitdagingen op energiegebied.”

Foto: Ebusco

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen