16.1 C
Deurne
maandag 23 mei 2022
Home- DeurneEbusco wil personeel overnemen van Fokker-vestiging Helmond

Ebusco wil personeel overnemen van Fokker-vestiging Helmond

De Deurnese elektrische busfabrikant Ebusco wil personeel van GKN Fokker in Helmond overnemen. De sluiting van de Helmondse fabriek voor landingsgestellen zorgt er voor dat 300 medewerkers binnenkort zonder werk zitten of mee naar een nieuwe locatie moeten verhuizen. Ebusco wil deze arbeidskrachten graag inzetten in Deurne.

Fokker Technologies sluit de vestiging in Helmond en verplaatst de werkzaamheden naar een nieuwe fabriek in Papendrecht, ook de fabriek in Hoogerheide gaat op termijn dicht. GKN Aerospace wil alle activiteiten concentreren in de vernieuwde locaties in Papendrecht en Hoogeveen.

Zwaar verlies
De politiek in Helmond ziet het vertrek van Fokker als een zwaar verlies omdat er niet alleen 300 arbeidsplaatsen verloren gaan, maar het er ook voor kan zorgen dat opdrachten van defensie voor bijvoorbeeld een JSF-straaljager worden misgelopen.

Miljoenen
De gemeente Papendrecht maakt de verhuisplannen voor de vliegtuigbouwer aantrekkelijk door als gemeente miljoenen euro’s mee te gaan betalen aan de voorgenomen verhuizing. Als de plannen van Fokker doorgaan, worden landelijk meer dan 1.000 medewerkers overgeplaatst. De vakbonden verzetten zich hiertegen omdat Fokker het sociaal plan hierbij negeert.

Boventallig
GKN Aerospace geeft aan dat er geen banen verloren gaan, maar alleen worden verplaatst. Iedereen die meeverhuist zou er van verzekerd zijn, niet boventallig te worden. De vakbond ziet dat anders en volgens hen wordt de sluiting van een locatie gezien als een reorganisatie die onder het sociaal plan valt. Voor medewerkers die de extra reistijd van ruim een uur er voor over hebben, moet volgens de bond dan ook een aanvullend sociaal plan worden aangeboden.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen