17.1 C
Deurne
zondag 19 mei 2024
Home- LiesselEerste asperges van het seizoen komen uit Liessel; Jan en Carmen Berkers...

Eerste asperges van het seizoen komen uit Liessel; Jan en Carmen Berkers winnen opnieuw

Bij de Berkershoeve aan de Heitrak in Liessel zijn afgelopen weekend de eerste asperges van de koude grond van dit jaar gestoken. Jan en Carmen Berkers zijn daarmee voor de vierde keer de winnaar van de wedstrijd van het Brabants Asperge Genootschap.

Met de eerste exemplaren van Jan en Carmen is ook meteen het aspergeseizoen officieel begonnen. Op zaterdag 11 maart om 19.17 uur meldde Jan Berkers aan het secretariaat van het genootschap dat de eerste 10 kilo asperges van de volle grond van 2023 konden worden geoogst. De dag erop controleerde een commissie of aan alle voorwaarden was voldaan en werd de claim toegekend aan Jan en Carmen.

Meesterkok Paul Fagel
Komende zaterdag krijgen ze de onderscheiding voor de eerste asperges. Dan wordt aan hen door het Brabants Asperge Genoot schap en de bekende meesterkok Paul Fagel het zilveren steekmes overhandigd. “We merken dat door klimaatverandering de oogst van de eerste asperges van de volle grond steeds vroeger in het jaar valt en het aspergeseizoen dan ook eerder begint”, zegt Jan Berkers.

Boerderijwinkeltje
Klanten van aspergekwekerij de Berkershoeve moeten nog wel even geduld hebben. “Vanaf maandag 20 maart openen wij weer het gezellige boerderijwinkeltje. Wij zijn vanaf dan weer tot 24 juni iedere dag open”, melden Jan en Carmen. “Wij voorzien onze klanten zo vroeg mogelijk van verse asperges, natuurlijk van de volle grond. Met een volle smaak en goede kwaliteit.”

Twee rassen
Die smaak wordt volgens Berkers bepaald door heel veel verschillende factoren: “De bemesting, het ras van de plant, de grond, de tijd van het jaar en het weer. Meestal is de smaak het beste op het moment dat de plant het meeste produceert. De plant verkeert dan in prima conditie. Wij vinden kwaliteit en dus smaak erg belangrijk. Daarom hebben wij voor twee rassen gekozen. Enerzijds een ras dat vroeg is, en mooie dikke asperges geeft en een ander ras dat middelvroeg is met een uniforme stengeldikte.”

Warm weer
Bij de Berkershoeve in Liessel liggen de aspergebedden onder zwart-witte plastic zodat de koppen van de asperges niet te vlug verkleuren. “Zo kun je bij warm weer de reflecterende witte kleur boven leggen om zo de groei te remmen. Nadat ze gestoken zijn met behulp van de aspergespin, worden ze direct in het water gezet. Ook dat is voor de kwaliteit. Ze staan minimaal zes uur in het water, waarna ze worden gesorteerd. Dit doen we aan een sorteermachine. Daarna worden ze handmatig gesorteerd op kleur, dikte en lengte en worden de asperges verkocht of verwerkt tot soep en stukjes. Ze worden dan geschild en gesneden”, vertellen Jan en Carmen.

Dikste en lekkerste asperges
De oogst van de asperges gebeurt in drie maanden tijd. Het seizoen begint eind maart of begin april en eindigt officieel op 24 juni. “Het is dan St. Jan, de geboortedag van Sint Johannes de Doper”, zegt Berkers. Hij legt uit dat het seizoen er na die datum op zit. Niet omdat het een regel is die van bovenaf wordt opgelegd, maar om er voor te zorgen dat de planten niet te veel worden uitgeput: “De asperges blijven daarna groeien en vormen zich tot een prachtig gewas, met een mooie loofomvang. Zo’n aspergeplant blijft ongeveer 10 jaar in de grond staan, waarvan 8 jaar productief. Rond het derde, vierde en vijfde jaar is een aspergeplant op z’n best. Hij geeft dan de meeste, dikste en lekkerste asperges.” Jan Berkers vertelt dat het wisselen van percelen, stoppen en/of herinplanten dus van groot belang is om de kwaliteit optimaal te houden.

Gezelligheid
Jan en Carmen verkopen sinds 2000 asperges aan huis. Eerst gewoon rechtstreeks van de asperge-sorteerband en later werd het steeds meer een echt winkeltje. “Het is zo leuk om je eigen product te verkopen. Vooral de gezelligheid van de klanten geeft voldoening. Eigenlijk is het gewoon al leuk om eens te komen kijken: zo’n echt, klein ambachtelijk boeren winkeltje, met oude lampjes, houten kistjes en een Brabants bonte vloer erin”, vertellen de twee aspergekwekers trots.

Gouden tip
In de boerderijwinkel van de Berkershoeve zijn naast asperges ook andere ambachtelijke producten verkrijgbaar. Tijdens het aspergeseizoen zijn dat bijvoorbeeld de Peelham. “Bij de asperges past natuurlijk een heerlijke ham aan het stuk, gegaard in bouillon die je koud kunt eten, bakken of au bain marie kunt opwarmen”, legt Carmen uit. Ook haar aspergesoep is er te koop. Voor de bereiding de asperges thuis hebben ze bij de Berkershoeve zoals het zelf zeggen ‘een gouden tip’: “Daar hebben we al vele mensen mee verrast. Wat het precies inhoudt, leggen we natuurlijk graag in ons winkeltje aan je uit.”

Foto: Berkershoeve Liessel

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen