De zware buien die de afgelopen dagen voorbij zijn gekomen en waarmee we ook de komende dagen nog zullen worden geconfronteerd hebben de natuur letterlijk wakker geschud. Hoge bomen zwiepten heen en weer, verloren takken of waaiden om. En dat juist op het moment waarop de eikenprocessierups hoogtij viert. Het laat zich niet moeilijk raden dat dit voor overlast zorgt.
Uit boom gevallen
Een eikenprocessierups doorloopt in zijn leven verschillende fasen, in de huidige fase hebben zij brandharen. Deze brandharen geven overlast voor mens en dier. Normaal gesproken bevinden de nesten zich duidelijk zichtbaar op eikenbomen maar door de harde windstoten zijn veel nesten uit de bomen gewaaid. De rupsen zullen in sommige gevallen weer terug klimmen in de boom, maar velen gaan aan de wandel of vestigen zich in ondergelegen beplanting. Omdat de groepen rupsen minder groot zijn dan oorspronkelijk en omdat ze zich vestigen op plekken waar ze gewoonlijk niet zitten, zijn ze niet zo goed zichtbaar. Vooral kinderen en huisdieren lopen groot risico om met de brandharen in contact te komen.
Klachten
Contact met de rups kan verschillende klachten geven. Reacties verschillen van persoon tot persoon en treden meestal op binnen 8 uur na contact met de brandharen. In het algemeen verdwijnen de klachten binnen twee weken, wanneer dit niet het geval is of wanneer deze ernstig zijn, is het advies om contact op te nemen met de huisarts of GGD.