4.5 C
Deurne
dinsdag 29 november 2022
Home- DeurneElkerliek adviseert bij hooikoorts en risico op verwarring met klachten coronavirus

Elkerliek adviseert bij hooikoorts en risico op verwarring met klachten coronavirus

Met de huidige coronacrisis is het in de lucht komen van pollen extra vervelend. Een deel van de hooikoortsklachten lijkt op verkoudheidsklachten die ook voorkomen bij patiënten die besmet zijn met het coronavirus.

Het Elkerliekziekenhuis meldt op haar website dat symptomen van een allergische reactie ongerustheid kunnen veroorzaken bij hooikoortspatiënten, maar ook bij mensen in hun directe omgeving. Hooikoortspatiënten dienen zich dat te realiseren. Het is voor hooikoortspatiënten daarom extra verstandig voorbereid te zijn op de start van het berken- (of essen-) pollenseizoen en dus op tijd te starten met de hooikoortsmedicatie.

Hooikoortsseizoen komt eraan

Door de extreem zachte winter komt de natuur zeer vroeg tot bloei. Het hooikoortsseizoen van de berk staat daardoor al voor de deur. De berk is één van de plantensoorten waar de meeste hooikoortspatiënten gevoelig voor zijn. Tot nu toe zijn nog geen berkenpollen aangetroffen in de pollenvallen van het Leids Universitair Medisch Centrum in Leiden, Elkerliek Ziekenhuis in Helmond en in Drachten. Maar dat gaat de komende dagen veranderen. Met het droge, vrij zonnig en relatief warme weer van komende dagen zullen de eerste berken (vooral in het zuiden en zuidoosten van het land) beginnen te bloeien en de eerste berkenpollen in de lucht komen. De piek van het berkenpollenseizoen zal naar verwachting tussen 5 en 21 april liggen. Naast de berk komen er de komende periode nog meer boomsoorten in bloei die pollen verspreiden, zoals de populier, de wilg en de es.

Beperk hooikoortsklachten

De volgende tips kunnen helpen om de hooikoortsklachten te beperken:

Gebruik de geneesmiddelen die er bestaan voor de behandeling van de hooikoorts op een juiste manier.

Ga door met deze geneesmiddelen als deze al gebruikt worden of start nu met deze medicatie gezien het feit dat het berkenpollenseizoen al voor de deur staat.

Ga minder naar buiten.

Vermijd plekken waar veel bloeiende berken of essen staan.

Vermijd lichamelijke inspanning in de buitenlucht.

Houd ramen en deuren zo veel mogelijk gesloten.

Gebruik pollenwerende horren om de pollenconcentratie binnen lager te houden.

Draag een bril.

Hang je kleren niet buiten te drogen.

Beperk lichamelijke inspanning indien de luchtkwaliteit slecht is en er pollen in de lucht zweven waarvoor je allergisch bent.

Foto: Pixabay

 

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen