17.1 C
Deurne
zondag 19 mei 2024
Home- DeurneElkerliek ziekenhuis gestart met muziektherapie voor patiënten die beroerte hebben gehad

Elkerliek ziekenhuis gestart met muziektherapie voor patiënten die beroerte hebben gehad

Het Elkerliek ziekenhuis in Helmond en Deurne zet voortaan muziek in als medicijn. Sinds vorige week krijgen patiënten, die een hersenbloeding of herseninfarct hebben gehad, de mogelijkheid om gebruik te maken van muziektherapie op de afdeling neurologie.

“Al op de eerste of tweede dag van opname op onze Brain Care Unit, bieden we deze extra zorg aan,” vertelt senior verpleegkundige neurologie Anita van Meijel. Zij is de initiatiefneemster van deze nieuwe therapie in het Elkerliek.

Eigen playlist
Volgens Van Meijel is het effect het grootst, wanneer er zo snel mogelijk mee wordt gestart: “Patiënten kunnen zelf of door hun mantelzorger een playlist met hun favoriete muziek laten samenstellen. Favoriete muziek is vaak muziek waar je in je jonge jaren naar geluisterd hebt, zo van je 15de tot 25ste levensjaar. De soort muziek maakt niet uit, wel heeft muziek met zang de voorkeur omdat die het brein nóg meer prikkelt.”

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat als een patiënt die een beroerte heeft gehad, één tot twee uur per dag naar zijn of haar favoriete muziek luistert, het herstel wordt versneld doordat muziek het brein prikkelt en de breinactiviteit stimuleert.

Innovatie
Het Elkerliek wil zich met dit soort initiatieven richten op zorgvernieuwing. “Ook binnen de afdeling neurologie zijn we volop bezig met innovatie,” aldus afdelingsmanager Malolay Nawobi. “Daarbij vinden we het belangrijk dat een vernieuwing wetenschappelijk of in de praktijk bewezen is. Voor deze muziektherapie staat het onomstotelijk vast dat CVA-patiënten die muziek luisteren sneller en beter herstellen. Daarom hebben we dit in onze werkwijze opgenomen.”

Bij het luisteren naar muziek zijn beide hersenhelften betrokken en worden er continu nieuwe verbindingen in de hersenen aangelegd. Geheugen, taalontwikkeling en motoriek hebben allemaal baat bij het luisteren naar muziek.

Zonder medicijnen
Verpleegkundige Anita van Meijel van het Elkerliek ziekenhuis heeft onlangs een HBO-studie naar complementaire zorg afgerond. Dit is zorg waar geen medicijnen aan te pas komen, maar die wel bijdraagt aan herstel van een patiënt. Het invoeren van muziektherapie op de afdeling neurologie is daar een goed voorbeeld van volgens Anita. “Een ander voorbeeld van complementaire zorg is handmassage. Ook dat passen we weleens toe omdat bewezen is dat dat rustgevend werkt. Muziektherapie wilden we al eerder invoeren, maar corona gooide roet in het eten.”

Ondertussen heeft de eerste patiënt al muziektherapie gehad in het Elkerliek. “We hebben het natuurlijk ook met patiënten besproken en ze reageren allemaal verbaasd: helpt dat écht? Jazeker, het werkt echt. Je hebt er alleen een smartphone of tablet, playlist en een headset voor nodig. We hebben intussen gewerkt aan volledige integratie van deze therapievorm in de zorg die we op onze afdeling bieden. Collega’s hebben scholing gehad en de protocollen zijn aangepast. Collega’s en specialisten zijn enthousiast”, vertelt Anita van Meijel.

Een bijkomend voordeel voor patiënten en hun mantelzorgers is volgens Van Meijel dat ze op deze manier ook zelf aan hun herstel kunnen werken: “Tijdens de ziekenhuisopname maar ook daarna. We adviseren hen om dit twee maanden vol te houden.”

Foto: Elkerliek ziekenhuis

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen