13.8 C
Deurne
woensdag 18 september 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneEva Bonnevits, Faya Willigenburg en Roy Schipper vallen in de prijzen bij...

Eva Bonnevits, Faya Willigenburg en Roy Schipper vallen in de prijzen bij Film Talent Award Brabant

Bij de uitreiking van de Film Talent Award Brabant (FTAB) in Deurne zijn Eva Bonnevits, Faya Willigenburg en Roy Schipper zaterdag in de prijzen gevallen voor beste afstudeerfilms. Bonnevits won de award voor haar film ‘Next Please’ in de categorie fictie en Willigenburg en Schipper werden de winnaar in de categorie documentaire met de film ‘Bickel’. De publieksprijzen gingen naar ‘Nevel’ van Merijn Stojansek in de categorie fictie en naar ‘We’re Here to Stay’ van Fleur van Opijnen als beste documentaire.

Dit jaar werden er 28 films ingezonden, waarvan er zeven waren genomineerd. Deze producties werden zaterdagmiddag tijdens Filmfestival De Nacht van het Witte Doek vertoond in de grote zaal van Cultuurcentrum Deurne voor het publiek, de zeven filmmakers en een vakjury met daarin André van Duren, Maudy van Bree en Frank van Osch. Samen met het publiek gaven zij hun oordeel over de zeven afstudeerfilms.

Mike Weerts
De prijsuitreiking werd verzorgd door wethouder Riny van Rinsum en acteur Mike Weerts. “Ze zochten iemand die uit de filmscene kwam om de prijs voor de beste fictie- en documentairefilm uit te reiken”, vertelt Weerts die onder meer in bekende films speelde als De Bende van Oss en Michiel de Ruyter.

De acteur ziet de uitreiking van de Film Talent Award Brabant als een belangrijk initiatief om filmstudenten uit Brabant mee te steunen. “Nou is het al lang zo dat de filmwereld zich vooral in Amsterdam afspeelt en talent daar geholpen en gestuurd wordt”, zegt Mike Weerts. “Met deze award koesteren we ons eigen Brabantse talent en eigenlijk moeten we ook proberen om ze hier te houden, zodat ze zich hier verder kunnen ontwikkelen.”

Verbluffend goed
Weerts is erg te spreken over de zeven genomineerde films: “De kwaliteit is verbluffend goed. Heel mooi is dat studenten nog niet zo bezig zijn met wat het publiek wil zien. Ze vertrekken heel erg vanuit hun eigen idee en wat zij graag willen maken. En dat is redelijk ongecensureerd, waarbij je dan ziet dat de producties qua lengte tijd mogen kosten.”

Winnaar in de categorie fictie, Eva Bonnevits, maakte een animatiefilm over haar persoonlijke angst voor de dokter. In ‘Next Please’ wordt de kijker meegenomen in een koortsachtige droom, of volgen haar beter gezegd: nachtmerrie. “Ik heb iets raars met mijn bloed, waardoor ik één keer in het jaar op controle moet komen. Als je dan bang bent voor naalden en elk jaar moet prikken, dan helpt dat niet echt”, legt Eva uit.

Horrorfilm
Ze beschrijft haar winnende film als een doktersafspraak ‘straight out of hell’, waar geen einde aan komt: “Het is een horrorfilm; een soort kijkje in mijn hoofd van hoe het is om met mij naar de dokter te gaan.” De film is twee jaar lang te zien in verschillende filmhuizen in Brabant en bij een aantal festivals. Daarna verschijnt ‘Next Please’ online.

Voor Eva’s volgende film is een andere angst van haar de inspiratiebron: “Die gaat over dat ik bang ben om in een relatie niet meer je eigen persoon te zijn. Je ziet wel eens van die ANWB-koppels; van die mensen die niet meer los van elkaar kunnen functioneren. Dat is het onderwerp van mijn volgende film”, aldus Bonnevits.

‘Bickel’
Faya Willigenburg en Roy Schipper, die in de categorie documentaire wonen met ‘Bickel’, maakten een portret van meervoudig wereldkampioene Valence Bickel, haar leven en Kyokushin karate. “ In een korte tijd heb ik heel veel geleerd en ik ben mega trots op het eindresultaat”, vertelt Faya.

Winnaar van de publieksprijs in de categorie fictie werd ‘Nevel’ van Merijn Stojansek. In zijn korte film neemt de student je mee in het hoofd van een man die aan dementie lijdt. “In films en series zie je mensen met dementie als verwarde personen, maar je beleeft die verwarring niet mee”, zegt Stojansek. Hij kan zich eigenlijk geen moment herinneren dat zijn grootvader geen dementie had. Terugdenkend zijn er wel momenten die Merijn Stojansek als kleine jongen verwarden en die hij pas jaren later kon plaatsen en die in de film terugkomen.

Fleur van Opijnen won de publieksprijs voor haar documentaire ‘We’re Here to Stay’. Hierin geeft ze een uniek en intiem inkijkje in de wereld van synchroonschaatsen. De film laat een wedstrijdseizoen zien van Team Ice United en hun weg naar de Wereldkampioenschappen in het Kroatische Zagreb. De documentaire illustreert de visie en veerkracht van Team Ice United en nodigt de kijker uit om eventjes deel uit te maken van het team. Dit najaar is de film online te zien via schaatsen.nl.

Foto’s: Piet Spierings/Jos van Neerven/DMG

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen