11.3 C
Deurne
zondag 14 juli 2024
Home- DeurneExcursie en lezingen over 'Dodenvallei de Peel'

Excursie en lezingen over ‘Dodenvallei de Peel’

De Peellandse erfgoedinstellingen van Deurne, Asten en Someren nemen met hun cultuurhistorische lezingenreeks in het herfst- en winterseizoen 2018-2019 een voorschot op het provinciebrede oorlogsherdenkingsprogramma “Brabant Remembers 1940-1945”. Onder de noemer ‘Dodenvallei De Peel’ worden tijdens de lezingenreeks vier avonden belegd. Ook is er een busexcursie, onder andere naar Deurne.

De avonden gaan over oorlogsthema’s die tijdens de Tweede Wereldoorlog diepe indruk maakten op de mensen in de Peel, zo is te lezen op Verkeersbureau.info. Ook de jaarlijkse busexcursie wordt opgehangen aan het thema ‘Dodenvallei De Peel’. In 2019 is het 75 jaar geleden dat zuid-Nederland werd bevrijd. Bij de cultuurhistorische lezingenreeks is ook Heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne betrokken.

Verzetsstrijder
In de Peel gebeurde in de oorlog zoveel, dat daar al lang geleden door een oud-verzetsstrijder de term ‘Dodenvallei De Peel’ aan werd gehangen. De Peellandse erfgoedinstellingen gaan het in hun lezingencyclus hebben over:

  1. Luchtoorlog in de Peel (maandag 8 oktober; inleider Marcel Hogenhuis)
  2. Kerkrazzia en Arbeitseinsatz (maandag 12 november; inleider Heidi Geven)
  3. Het front van de Duitse kant (maandag 17 december; inleider Jack Didden) en
  4. The 7th US Armored Division/ The Lucky Seventh (maandag 14 januari 2019; inleiders Hans van Toer, Piet Peters & Niek Hendrix).

Tijdens de bij de cyclus behorende busexcursie op zaterdagochtend 24 november worden een vijftal ‘oorlogssites’ bezocht in de gemeenten Someren, Asten en Deurne. De inschrijving voor de cultuurhistorische lezingencyclus ‘Dodenvallei de Peel’ staat per heden open. Aanmelden kan bij voorkeur voor 15 september via de website van Museum Klok & Peel.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen