In een tijd waarin je dankzij AI en filters op social media een perfect uiterlijk kunt creëren, besluiten drie studentes om juist hun onzekerheden te vieren. Fenne van Heugten uit Deurne laat samen met Ismay Jongeling en Evy van Seters in de tweede editie van de expositie ‘Lichaamstaal’ zien hoe mensen onder hun fysieke of mentale onzekerheden gebukt kunnen gaan. De tentoonstelling vindt plaats op woensdag 14 en donderdag 15 mei bij atelier-complex NS16 in Tilburg.
De missie van het trio is om duidelijk te maken dat elk mens wel eens onzeker is en dat dit niet erg is. “Lichaamstaal’ moet mensen bij elkaar brengen in hun gedeelde onzekerheden,” zegt Van Heugten.
Insulinepomp
De drie meiden volgen de opleiding Communicatie – International Event, Music and Entertainment Studies aan de Fontys Hogescholen in Tilburg en zitten in hun laatste jaar van de studie. Het is niet de eerste keer dat hun project in Tilburg te zien is, vertelt de Deurnese: “Het idee om ‘Lichaamstaal’ op te zetten ontstond ergens in 2022. In dat jaar was ik tien jaar ziek. Ik heb diabetes en heb daar toen een post op social meda over geschreven. Voor de foto die ik wilde toevoegen, koos ik bewust om mijn insulinepomp en sensor duidelijk zichtbaar in beeld te brengen. Dat was iets wat ik daarvoor eigenlijk niet deed.”
De Deurnese vond het spannend om de foto te delen, maar besloot om het toch te doen: “Dat vond ik best eng, omdat ik me erg kwetsbaar opstelde en mijn onzekerheden open en bloot toonde. Ik ben blij dat ik het gedaan heb, want er kwamen heel veel positieve reacties op die afbeelding. Mensen vonden het mooi dat ik zo open over mijn onzekerheden praatte.”
Alle kanten op
Op school deelde Van Heugten dit verhaal gedeeld met wat klasgenotes. Jongeling en Van Seters zagen potentie in dit idee en gingen aan de slag. “Uiteindelijk zijn we met zijn drieën doorgegaan met het opzetten van een project dat uiteindelijk uitmondde in ‘Lichaamstaal’. In 2023 was de eerste editie van deze expositie in Tilburg te zien. Toen hebben we vooral mensen uit ons eigen netwerk benaderd om op de foto te gaan. Op elke afbeelding toonde iemand zijn of haar onzekerheden. Dat ging alle kanten op. Zo werden mensen die vonden dat hun neus te groot was op de foto gezet, maar waren ook personen te zien die zich onzeker voelden over lichamelijke ongemakken.”
Van Heugten benadrukt dat het in ‘Lichaamstaal’ niet alleen om lichamelijke onzekerheden gaat: “In deze expositie staan zowel lichamelijke zichtbare als onzichtbare mentale onzekerheden centraal. Het gaat hierbij dus niet alleen om ‘picture perfect’ zijn op social media, maar ook om het totale gevoel wat onzekerheid je als mens kan geven.”
Iedereen is onzeker
De eerste editie was vrij kleinschalig in vergelijking met wat er tijdens de tweede editie bij NS16 in Tilburg te zien is. Het trio keek verder dan het eigen netwerk en werd naar eigen zeggen verrast door het grote aantal aanmeldingen: “Dit keer hebben we via Instagram en TikTok mensen benaderd om hun onzekerheden te delen. Dat heeft een stortvloed aan reacties opgeleverd. Mensen staan er open voor om hun kwetsbaarheden te tonen.”
De tweede editie is volgens de Deurnese veel uitgebreider. Naast foto’s valt er veel meer te zien en beleven. Zo staan er beamers opgesteld en kun je naar muziek luisteren die bij het thema past. “Het is de bedoeling dat de bezoekers echt gaan voelen hoe het is om met onzekerheden te leven. Sommige mensen worstelen met hun zelfbeeld, omdat ze zich niet prettig voelen over hun uiterlijk of lichaam. Het doel van ‘Lichaamstaal’ is om duidelijk te maken dat iedereen wel eens onzeker is. Dat is niet erg en heel normaal. Het is zeker niet iets om je voor te schamen”, verduidelijkt ze.
Beter uitkwamen
Deze expositie is voor iedereen, verduidelijkt Van Heugten: “Mannen, vrouwen en alles ertussenin. We maken nu ook gebruik van modernere technieken om onze boodschap beter over te brengen. Deze tweede editie is meer dan een fototentoonstelling. Het moet een beleving worden en een bepaald gevoel oproepen.”
De missie van het drietal is geslaagd als mensen met elkaar in gesprek gaan en open durven te zijn over zaken waar ze niet erg zeker over zijn. “Het mooie is dat de deelnemers er zelf beter uitkwamen. De mensen die voor ons poseerden, voelden zich gezien, waardoor ze hun onvolkomenheden beter konden accepteren. Dat is geweldig.”
Landelijk uitrollen
De opleiding van het trio is over anderhalve maand afgerond. Het einde van hun studie betekent zeker niet het einde voor ‘Lichaamstaal’. “We willen zeker doorgaan met dit initiatief. Het zo mooi zijn als we ‘Lichaamstaal’ landelijk zouden kunnen uitrollen. Of ik me nog schaam voor mijn diabetes? Absoluut niet. Ik heb me daar eigenlijk nooit ongemakkelijk over gevoeld, al voelde ik me wel eens bekeken als het weer werd voor korte mouwen. Tegenover ander mensen doet het me niets meer. Wat dat betreft, heeft ‘Lichaamstaal’ me daar erg goed bij geholpen”, besluit ze met een lach.
Je kunt ‘Lichaamstaal’ op woensdag 14 en donderdag 15 mei bezoeken bij atelier-complex NS16 aan het NS-Plein 16 in Tilburg. De expositie opent om 20.00 uur en de entree is 5 euro. Meer informatie vind je op lichaamstaalexpo.nl.
Foto: Lichaamstaal (Op de foto zie je van links naar rechts Evy van Seters, Fenne van Heugten en Ismay Jongeling.)