24.9 C
Deurne
zaterdag 20 juli 2024
Home- DeurneExpositie over 950 jaar kerk Deurne

Expositie over 950 jaar kerk Deurne

Aansluitend aan de viering van 10.30 uur in de Sint Willibrorduskerk Deurne wordt zondag 16 juni de expositie “950 jaar Kerk in Deurne” geopend. De expositie is tot en met 20 oktober te bezichtigen elke dag (behalve maandag) tussen 14.00 en 16.00 uur.

Op 6 mei jongstleden was het 950 jaar geleden dat de kerk in Deurne voor het eerst in een document genoemd werd. Maar onder de kerkvloer liggen fundamenten van een tufstenen kerkje, dat zo’n 1000 jaar oud is. Mogelijk heeft er voor die tijd nog een houten kerkje gestaan.

Al die tijd vormde de kerk het hart van Deurne, de ziel van het dorp. Over de geschiedenis van het gebouw in de context van het dorp gaat deze expositie. De organisatie probeert de contouren van het oudste kerkje weer te geven. Architect Hans Flapper maakte reconstructietekeningen van de verschillende bouwfasen door de eeuwen heen. Historicus Ton Spamer leverde, uit de vele bewaarde archiefstukken en sporen van geschiedenis, materialen om een bijzondere inkijk te geven in het leven in en rond de Deurnese kerk, die gezien mag worden als één van de rijkste van Brabant.

Tijdens de expositie zijn ook twee uitgaven van Ton Spamer te koop: “De ziel van een dorp” en “De verboden Maria van Deurne”.

Foto: redactie DMG

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen